Ενσυναίσθηση: η βάση της συναισθηματικής υγείας
ΘΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Ενσυναίσθηση: η βάση της συναισθηματικής υγείας

March 10, 2022

author:

Parenting.gr

Ενσυναίσθηση: η βάση της συναισθηματικής υγείας

Ανάγνωση σε 4′

Έχετε νιώσει ποτέ ότι σας καταλαβαίνουν; Ότι κάποιος άλλος άνθρωπος νιώθει τη δυσκολία σας και την αγανάκτησή σας με κάτι, όταν του το εκφράζετε; Ότι καταλαβαίνει τον πόνο σας;

Αν ναι, πώς νιώθετε μετά; Δεν αισθάνεστε μία βαθιά ανακούφιση; Σαν αυτό που περιγράψατε να μην είναι αποκλειστικά δικό σας πρόβλημα; Ή, σαν να είναι λογικό να νιώθετε έτσι, ότι δηλαδή δεν είστε ο μόνος/η που νιώθει τόσο άσχημα, δεδομένων των περιστάσεων. Δε νιώθετε επίσης να «δένεστε» λίγο παραπάνω με αυτό τον άνθρωπο;

Τί θα σάς ήταν χρήσιμο στη συνέχεια για να μπορέσετε να ξεπεράσετε τη δυσκολία σας; Θα σάς βοηθούσε αυτός ο κάποιος να σάς δώσει μερικές πιθανές λύσεις στο πρόβλημά σας; Να σας πει ότι υπάρχουν και χειρότερα; Να σας αναλύσει όλους τους λόγους που αυτό που περιγράψατε δεν είναι δα και τόσο σημαντικό;

Ίσως; Ίσως όχι;

Τότε τί θα βοηθούσε; Η απάντηση είναι απλή. Τίποτα.

Το ότι σάς άκουσε και σάς έκανε να νιώσετε ότι σάς καταλαβαίνει, είναι αρκετό. Και αυτό γιατί:

  1. Γιατί όταν έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε το πρόβλημά μας σε κάποιον άλλο άνθρωπο και αυτός μάς ακούσει πραγματικά, τότε μπορούμε να επεξεργαστούμε μέσα μας όλα τα δύσκολα συναισθήματα που μάς προκαλεί το πρόβλημα αυτό. Και όταν μπορούμε να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας, αυτά εξαφανίζονται. Δίνουν τη θέση τους στο κουράγιο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να βγούμε από το αδιέξοδο.
  2. Γιατί όταν κάποιος μάς ακούει, χωρίς να κρίνει, χωρίς να προτείνει λύσεις, μάς δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε μόνοι μας την καλύτερη λύση στο πρόβλημά μας. Γιατί η καλύτερη λύση είναι αυτή που λαμβάνει υπόψη όλες μας τις επιθυμίες, όλες τις πεποιθήσεις μας και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τη ζωή, τα οποία είναι μοναδικά σε κάθε άνθρωπο. Όταν κάποιος μάς ακούει πραγματικά και νιώθουμε ότι μάς καταλαβαίνει, μπορούμε να συντονίσουμε από τη μία τα συναισθήματά μας γύρω από το θέμα και από την άλλη τη λογική μας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να βρούμε την καταλληλότερη λύση από όλες. Μόνοι μας.
  3. Γιατί όταν μοιραζόμαστε μία δυσκολία με κάποιον άλλο, και εκείνος/η μάς αποδέχεται όπως ακριβώς είμαστε, δενόμαστε λίγο παραπάνω μαζί του, και νιώθουμε λιγότερο μόνοι.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ενσυναίσθηση είναι τόσο σημαντική όταν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Είναι αυτό που θέτει τις βάσεις για μία καλή ψυχική υγεία. 

Τί είναι η ενσυναίσθηση;

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητά μας να δούμε τα πράγματα από τη ματιά κάποιου άλλου και να νιώσουμε το πώς αισθάνεται πραγματικά.

Όταν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας με ενσυναίσθηση δε σημαίνει ότι συμφωνούμε μαζί τους ή ότι τα αφήνουμε να κάνουν ό,τι θέλουν επειδή καταλαβαίνουμε γιατί το θέλουν. Σημαίνει όμως, ότι παρόλο που δε μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν, έχουν κάτι καλύτερο: έναν άνθρωπο που τα καταλαβαίνει και τα αποδέχεται, ό,τι και να γίνει.

Η εμπειρία της ενσυναίσθησης για ένα παιδί, τού μαθαίνει τον βαθύτερο τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν, δίνοντάς του ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για κάθε μελλοντική του σχέση. Τα παιδιά που αντιμετωπίζονται με ενσυναίσθηση, όχι μόνο νιώθουν πιο κοντά στους άλλους, αλλά μπορούν και να τους καταλάβουν καλύτερα, και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να συνάπτουν βαθύτερες σχέσεις.

Η ενσυναίσθηση δυναμώνει τις σχέσεις. Βοηθάει το παιδί να νιώσει ότι το καταλαβαίνουμε, και ότι είναι λιγότερο μόνο με τον πόνο και τη δυστυχία του. Τελικά, το βοηθάει να λύνει τα προβλήματά του με τον τρόπο που θέλει αυτό.

Πώς αναπτύσσουν τα παιδιά ενσυναίσθηση;

Αυτόματα. Όταν ένα παιδί λαμβάνει ενσυναίσθηση, είναι αυτόματα πιο συμπονετικό προς τους άλλους και έχει την ικανότητα να τους καταλαβαίνει.

Και το καλύτερο; Όταν ένα παιδί νιώθει ότι το καταλαβαίνουμε, τότε είναι πιο συνεργάσιμο και ανοιχτό στην καθοδήγησή μας. Που σημαίνει ότι η δουλειά μας ως γονείς γίνεται πολύ ευκολότερη!

Πώς γίνεται;

Είναι απλό. Κάθε φορά που λέτε στο παιδί σας ‘το καταλαβαίνω..’ ή ‘πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο αυτό..’ μιλάτε με ενσυναίσθηση. Κάθε φορά που βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού σας προσπαθώντας να καταλάβετε πώς νιώθει, το αντιμετωπίζετε με ενσυναίσθηση.

Γιατί η ενσυναίσθηση είναι τόσο ισχυρή;

Γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε συναισθήματα, πιο ήπια ή πιο έντονα, που μάς διαπερνούν και επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.

Τα παιδιά, επειδή δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως ο εγκέφαλός τους, και δεν έχουν την εμπειρία που έχει ένας ενήλικος, πολλές φορές μαστίζονται από τα συναισθήματά τους, και χρειάζονται κάποιον που μπορεί να τα βοηθήσει να κινηθούν μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των συναισθημάτων για να μην παρασυρθούν από αυτόν.

Τις περισσότερες φορές, όταν ένα παιδί νιώθει ότι το ακούνε (ή όταν ένας ενήλικος νιώθει ότι τον ακούνε), τα δύσκολα συναισθήματά του χάνουν την έντασή τους, και σιγά σιγά αρχίζουν να διαλύονται. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι για τα συναισθήματα του παιδιού μας, ούτε καν να μας αρέσουν. Απλώς πρέπει να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή τους, και αυτά ξεκινούν να εξατμίζονται.

Από την άλλη, τα καταχωνιασμένα συναισθήματα δεν φεύγουν. Μένουν μαζί μας. Παγιδεύονται μέσα μας και ψάχνουν για τρόπο διαφυγής. Μάλιστα, επειδή είναι εκτός του συνειδητού μας ελέγχου, ξεπετάγονται άγαρμπα, σε ανύποπτο χρόνο ή σε κάποια άλλη μορφή, όπως τα χτυπήματα ενός παιδιού προς το αδερφάκι του, οι εφιάλτες στον ύπνο, ή ένα νευρικό τικ.

Τί δεν είναι η ενσυναίσθηση, και τί είναι η ενσυναίσθηση

Δεν είναι ανεκτικότητα

Μπορείτε (και θα έπρεπε) να βάζετε όρια στο παιδί σας όταν αυτά χρειάζονται. Μετά, αναγνωρίστε την απογοήτευση του παιδιού σας με το όριο που του βάλατε. Μην γίνετε αμυντικοί. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να μπορείτε να ανεχτείτε την απογοήτευσή του και τον θυμό του απέναντί σας, δείχνοντάς του ότι το αγαπάτε ακόμα και αν εκείνο δεν είναι σε σύνδεση με την αγάπη του για εσάς.

Δεν δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα

Ο σκοπός σας είναι το παιδί να καταφέρει να ξεπεράσει την αγανάκτησή του ώστε να μπορέσει να βρει μόνο του τη λύση στο πρόβλημα. Επομένως, όταν σάς εκφράζει τη δυσκολία του, απλώς ακούτε με προσοχή και την αναγνωρίζετε, δεν προτείνετε λύσεις.

Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε

Το να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και να τα ανατροφοδοτούμε, δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτά ή ότι τα ενστερνιζόμαστε. Απλώς, δείχνουμε στο παιδί ότι το καταλαβαίνουμε, τίποτε λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αν έχετε νιώσει ποτέ ότι σάς καταλαβαίνουν, τότε ξέρετε πόσο μεγάλο δώρο είναι αυτό.

Δεν είναι ανάκριση

Το ‘πες μου πώς νιώθεις’ δεν είναι ενσυναίσθηση. Ο καθρεφτισμός, η ανατροφοδότηση όλων αυτών που μάς λέει το παιδί ότι νιώθει όμως, είναι.

Δεν είναι το να προσπαθούμε να αλλάξουμε το συναίσθημα για να κάνουμε τον άλλον να νιώσει καλύτερα

Ο γρηγορότερος τρόπος ώστε τα δύσκολα συναισθήματα να διαλυθούν, είναι η ενσυναίσθηση. Αν προσπαθήσουμε να επιχειρηματολογήσουμε γύρω από το συναίσθημα που νιώθει το παιδί μας προσπαθώντας να το κάνουμε να νιώσει καλύτερα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καλύπτουμε το συναίσθημα κάτω από το χαλί, το οποίο θα βγει στην επιφάνεια αργότερα.

Επομένως, τί είναι;

  • Το να ακούμε χωρίς να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα
  • Το να αναγνωρίζουμε και να ανατροφοδοτούμε το συναίσθημα
  • Το να ταιριάζουμε την αντίδρασή μας με την ένταση των συναισθημάτων του παιδιού, έτσι ώστε να νιώσει ότι το καταλαβαίνουμε πραγματικά.

«Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα κατανοούμε, η μοναξιά τους και ο πόνος τους μειώνεται. Όταν καταλαβαίνουμε τα παιδιά, η αγάπη τους για τον γονιό τους βαθαίνει. Η συμπάθεια ενός γονιού είναι σαν τις πρώτες βοήθειες για πληγωμένα αισθήματα. Όταν πραγματικά αναγνωρίζουμε τα δεινά ενός παιδιού και δίνουμε φωνή στην απογοήτευσή του, συχνά βρίσκει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.»

-Haim Ginott