Veracity: Το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ στην αγορά | | Η οικογένεια σήμερα!
Uncategorized

Veracity: Το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ στην αγορά

January 19, 2020

author:

Parenting.gr

Veracity: Το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ στην αγορά

o-PREGNANT-WOMAN-facebookΙστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η 25η Μαϊου για την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου και όχι μόνο , αφού η εταιρεία βιοτεχνολογίας NIPD Genetics ανακοινώσε την διάθεση του επαναστατικού μη επεμβατικού προγεννητικού τεστ Veracity από τις εγκαταστάσεις της στην Λευκωσία στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Το καινοτόμο προγεννητικό τεστ μπορεί να παρέχει σε όλες τις εγκύους, σε πολύ χαμηλό κόστος, με πολύ μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, αλλά και χωρίς κανένα κίνδυνο για το έμβρυο, μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο για το σύνδρομο Down (γνωστό ως τρισωμία 21), τα σύνδρομα τρισωμία 18, τρισωμία 13, μονοσωμία Χ και το φύλο του εμβρύου. Ένα επίτευγμα που ανοίγει τεράστιες προοπτικές και βάζει την χώρα μας στο παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη.

Η ανακάλυψη

Το 2011 η ερευνητική ομάδα του Καθ. Φίλιππου Πατσαλή, τότε Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και νυν Υπουργού Υγείας, ανακάλυψε μια καινοτόμο μη επεμβατική προγεννητική διάγνωση για το σύνδρομο Down. Μια ανακάλυψη που έκανε το γύρο το κόσμου και άνοιξε στην Κύπρο τεράστιες ευκαιρίες για επιστημονική και επιχειρηματική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου στα τέλη του 2011 δημιούργησε την θυγατρική εταιρεία βιοτεχνολογίας NIPD Genetics, για να εκμεταλλευτεί εμπορικά την καινοτομία της έρευνας με την παροχή μη επεμβατικού προγεννητικού τεστ για το σύνδρομο Down και άλλων συνδρόμων στην παγκόσμια αγορά. Το όραμά της NIPD Genetics ήταν και είναι να δημιουργήσει επανάσταση στον τομέα της μη επεμβατικής προγεννητικής διάγνωσης. Ύστερα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς και μέσα από δύσκολες συνθήκες και έντονο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, είναι σήμερα σε θέση να ανακοινώσει διεθνώς την παροχή του Veracity, του κορυφαίου ίσως μη επεμβατικού προγεννητικού τεστ στο κόσμο.

Σε κάθε έγκυο γυναίκα

Το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ Veracity μπορεί να παρασχεθεί σε κάθε έγκυο γυναίκα, στην Κύπρο και το εξωτερικό, που θέλει να γνωρίζει με ασφάλεια πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη της, ότι το παιδί που κυοφορεί δεν θα πάσχει από το σύνδρομο Down και άλλα γενετικά σύνδρομα, όπως η τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards), τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau), μονοσωμία Χ (σύνδρομο Turner), αλλά και να γνωρίζει το φύλο του εμβρύου. Το μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε έγκυο είναι ότι με το μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ Veracity δεν βάζει σε παραμικρό κίνδυνο την πολύτιμη εγκυμοσύνη και την ζωή του εμβρύου. Το τεστ είναι 100% ασφαλές τόσο για τη υγεία της μητέρας όσο και για την ζωή του εμβρύου, σε αντίθεση με τις επεμβατικές μεθόδους προγεννητικής διάγνωσης, όπως η αμνιοκέντηση και το CVS, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αποβολή του εμβρύου σε ποσοστό 1-2%.

Veracity σημαίνει ακρίβεια

Το εμπορικό όνομα που δόθηκε στο τεστ είναι Veracity, που σημαίνει ακρίβεια, αποδίδεται στην μεγάλη ακρίβεια που έχει το τεστ. Η μεγάλη ακρίβεια που προσφέρει το τεστ έχει ήδη καταδειχθεί μέσα από την μεγάλη τυφλή κλινική δοκιμή του Veracity τεστ σε 600 δείγματα αίματος εγκύων γυναικών που αποστάληκαν από συνεργάτες στην Κύπρο και ως επί το πλείστον συνεργάτες από άλλες χώρες. Στην μεγάλη αυτή τυφλή κλινική δοκιμή, από το σύνολο των 600 δειγμάτων που αναλύθηκαν, ανιχνεύτηκαν 52 από τα 52 δείγματα με σύνδρομο Down (τρισωμία 21) με 100% ευαισθησία (sensitivity) και 100% ειδικότητα (specificity), καταδεικνύοντας τα πλέον ακριβή αποτελέσματα διεθνώς συγκρινόμενα με άλλες διεθνείς κλινικές δοκιμές από τις ανταγωνιστικές εταιρείες στην Αμερική. Πέραν από το σύνδρομο Down που αποτελεί προτεραιότητα στο προγεννητικό έλεγχο το Veracity έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει αξιοπιστία και σε άλλα σύνδρομα. Στην ίδια τυφλή κλινική δοκιμή ανιχνεύτηκαν 15 από τα 16 δείγματα με τρισωμία 18 με 94% ευαισθησία (sensitivity) και 100% ειδικότητα (specificity), 5 από τα 5 δείγματα με τρισωμία 13 με 100% ευαισθησία (sensitivity) και 100% ειδικότητα (specificity), 4 από τα 5 δείγματα με μονοσωμία Χ με 80% ευαισθησία (sensitivity) και 100% ειδικότητα (specificity), και σε 600 από τα 600 δείγματα καταδείχτηκε σωστά το φύλο του εμβρύου με ακρίβεια 100%.

Τα αποτελέσματα αυτά κατέδειξαν επίσης ότι είναι πάρα πολύ υψηλής ακριβείας συγκρινόμενα με άλλες διεθνείς κλινικές δοκιμές. Τα επιστημονικά αποτελέσματα της διεθνείς κλινικής δοκιμής και η ανακοίνωση της διάθεσης του μη επεμβατικού τεστ σ’ όλο τον κόσμο θα ανακοινωθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως στο διεθνές συνέδριο Εμβρυικής Ιατρικής που διοργανώνει ο κορυφαίος συμπατριώτης μας Καθ. Κύπρος Νικολαΐδης τον Ιούνιο στην Κρήτη.

Δείγματα απο όλον τον κόσμο στη Λευκωσία για εξέταση

Το τεστ Veracity προσφέρεται πάντα μέσω του γιατρού που παρακολουθεί την έγκυο γυναίκα οποιαδήποτε στιγμή μετά την 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο ιατρός θα συλλέξει 20 ml αίματος από το χέρι της εγκύου γυναίκας και στη συνέχεια θα το αποσταλεί στα εργαστήρια της NIPD Genetics στην Λευκωσία. Στα εργαστήρια, το δείγμα αίματος θα επεξεργάζεται και θα αναλύεται με τη χρήση της καινοτόμου μη επεμβατικής προγεννητικής μεθόδου Veracity και τα αποτελέσματα στη συνέχεια διαβιβάζονται στον γυναικολόγο 7-10 ημέρες αργότερα. Ο ιατρός τότε θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή για να ανακοινώσει και να επεξηγήσει τα αποτελέσματα του τεστ. Κατά τον ίδιο τρόπο θα λαμβάνονται δείγματα από όλο τον κόσμο,καθότι όλες οι εξετάσεις των δειγμάτων, από όποια χώρα και αν προέρχονται, θα αναλύονται στις εγκαταστάσεις της NIPD Genetics στην Λευκωσία. Η NIPD Genetics ξεκινά να προσφέρει το Veracity τεστ στην Κύπρο και στο εξωτερικό από σήμερα και πιστεύεται ότι σύντομα το τεστ θα υιοθετηθεί σε όλο τον κόσμο ως μέρος του πακέτου φροντίδας της εγκυμοσύνης.

Το τεστ της NIPD Genetics χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους ανάλυσης του DNA που σε συνδυασμό με πρωτοποριακά μοντέλα βιοπληροφορικής και στατιστικής μπορούν να αξιολογήσουν με μεγάλη ακρίβεια και ευαισθησία την πιθανότητα ύπαρξης γενετικών παθήσεων. Το Veracity τεστ, που είναι σήμερα καταχωρημένο ως πατέντα διεθνώς, έχει μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα συγκρινόμενο με τα αμερικάνικα τεστ, όπως (α) η πολύ υψηλή ακρίβεια και ευαισθησία του τέστ, με τα καλύτερα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής στο κόσμο, (β) η μεγάλη τεχνική απλούστευση που έχει, (γ) η τεράστια δυνατότητά του για αξιοποίηση από άλλα διαγνωστικά εργαστήρια διεθνώς, και (δ) το πολύ φθηνό κόστος, αφού αυτή την στιγμή, εξ’ όσον είναι γνωστό, είναι ίσως το φθηνότερο στην διεθνή αγορά.

Η εταιρεία NIPD Genetics θα προωθήσει το Veracity τεστ σε όλη την Ιατρική και επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό σε όλο το κόσμο. Αυτό θα γίνει μέσα από επιστημονικές δημοσιεύσεις, διεθνής παρουσιάσεις σε ιατρικά και επιστημονικά παγκόσμια συνέδρια, κ.α..

Απώτερος σκοπός, είναι το Veracity τεστ να υιοθετηθεί ως μέρος του πακέτου φροντίδας της ιατρικής παρακολούθησης για όλες τις εγκυμοσύνες σε όλο τον κόσμο. Τα ωφέλει από την επιτυχία αυτή θα είναι μεγάλα για την χώρα μας, και στον οικονομικό, επιχειρηματικό, ιατρικό, επιστημονικό και σε άλλους τομείς, και δημιουργεί νέα δεδομένα και συνθήκες ανάπτυξης στο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας στην χώρα μας.

Πηγή: sigmalive.com

Originally posted 2015-05-26 06:47:09.