Τριήμερο καύσωνα: πώς προστατεύουμε την οικογένειά μας;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τριήμερο καύσωνα: πώς προστατεύουμε την οικογένειά μας;

August 23, 2022

author:

Parenting.gr

Τριήμερο καύσωνα: πώς προστατεύουμε την οικογένειά μας;

Για τριήμερο καύσωνα κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι από αύριο Πέμπτη (7/6) έως και το Σάββατο (9/6). Στη Δυτική Ελλάδα συγκεκριμένα αναμένεται να καταγραφούν οι πιο μεγάλες θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τους 40C. Οι περιοχές που περισσότερο θα επηρεαστούν από αυτό το κύμα καύσωνα είναι τα πεδινά της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, ο Αργολικός κάμπος, τα πεδινά Λακωνίας και Μεσσηνίας, η Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Άρτα, αλλά και η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ακόμα πιο δύσκολη θα κάνει την κατάσταση η μεταφορά σκόνης από την Αφρική, κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Πώς προστατεύουμε την οικογένειά μας από τον καύσωνα;

-Ο καύσωνας είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ηλικιωμένους, παιδιά αλλά και άτομα με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, κρατώντας στο σπίτι τα παιδιά ή σε χώρους με κλιματισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον παππού και τη γιαγιά. Πείστε τους να μείνουν στο σπίτι και αν πρέπει οπωσδήποτε να βγουν έξω για κάποιον λόγο, να επιλέξουν ή νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ήλιου.

-Τις ημέρες με καύσωνα πρέπει να φοράμε άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Λεπτά και δροσερά υφάσματα και όχι πολύ εφαρμοστά ή συνθετικά. Τα ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα είναι η πιο σωστή επιλογή.

-Οι προπονήσεις των παιδιών τις μέρες με έντονη ζέστη, καλό είναι να αποφεύγονται, ειδικά αν είναι προγραμματισμένες από τις 12 το μεσημέρι και πριν τη δύση του ήλιου. Ομοίως, τις μέρες με καύσωνα, αποφεύγουμε κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα όπως δύσκολες δουλειές του σπιτιού ή άλλες εργασίες.

-Το φαγητό μας τις μέρες με καύσωνα πρέπει να είναι ελαφρύ, χωρίς πολλά μπαχαρικά και χωρίς πολλά λιπαρά. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή και φυσικά δεν ξεχνάμε να πίνουμε όσο περισσότερο νερό γίνεται. Λέμε όχι στα αναψυκτικά και στα αλκοολούχα ποτά ενώ λίγο παραπάνω αλατάκι, δεν θα μας βλάψει και θα μας κάνει να πιούμε κι άλλο νερό!

-Τέλος, τα συχνά και δροσερά ντους είναι ικανά να μας αναζωογονήσουν ενώ σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί με τον κλιματισμό. Όχι υπερβολές. Δεν κοιμόμαστε αγκαλιά με το air condition και δεν μετατρέπουμε το σπίτι σε ψυγείο.

Originally posted 2018-06-06 16:00:22.