Τραγικό πείραμα με χορήγηση βιάγκρα σε εγκύους σκότωσε 11 βρέφη
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Επικαιρότητα

Τραγικό πείραμα με χορήγηση βιάγκρα σε εγκύους σκότωσε 11 βρέφη

September 29, 2022

author:

Parenting.gr

Τραγικό πείραμα με χορήγηση βιάγκρα σε εγκύους σκότωσε 11 βρέφη

Μια απίστευτη ιστορία κάνει τον γύρω του κόσμου και ελπίζουμε να δοθεί η δέουσα σημασία από την επιστημονική κοινότητα. Έντεκα βρέφη πέθαναν στην Ολλανδία επειδή οι μητέρες τους συμμετείχαν σε πειραματική κλινική μελέτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Συγκεκριμένα, στις έγκυες γυναίκες συνταγογραφήθηκε sildenafil, δηλαδή βιάγκρα, φάρμακο το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Ας θυμίσουμε ότι το εν λόγω φάρμακο χορηγείται σε άνδρες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

Για ποιον λόγο δόθηκε βιάγκρα στις έγκυες γυναίκες; Οι επιστήμονες που έκαναν την εν λόγω κλινική μελάτη, πίστευαν ότι με αυτό το φάρμακο θα βοηθούσαν στην καλύτερη ροή αίματος στον πλακούντα της εγκύου με στόχο την ανάπτυξη του εμβρύου. Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν έγκυες γυναίκες με ελλιπή ανάπτυξη των εμβρύων τους στη μήτρα.

Την περασμένη εβδομάδα η κλινική μελέτη διεκόπη όταν μια ανεξάρτητη επιτροπή που επόπτευε την μελέτη, διαπίστωσε ότι τα μωρά των οποίων οι μητέρες έλαβαν βιάγκρα κατά την εγκυμοσύνη τους γεννιόντουσαν με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Το βιάγκρα χορηγήθηκε σε 93 γυναίκες και 17 βρέφη παρουσίασαν σοβαρότατα προβλήματα των πνευμόνων με 11 από αυτά να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Οι υπόλοιπες μητέρες που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη περνούν εφιαλτικές στιγμές αφού περιμένουν να διαπιστώσουν αν το δικό τους μωρό επηρεάστηκε από την φαρμακευτική ουσία που έλαβαν εκείνες κατά την εγκυμοσύνη τους. Οι επιστήμονες ανησυχούν πάντως ότι το φάρμακο προκάλεσε πνευμονική υπέρταση, με αποτέλεσμα τα βρέφη να μην λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Βέσελ Γκανζεβουρτ δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant «Θέλαμε να δείξουμε ότι αυτός ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του εμβρύου. Όμως συνέβη το αντίθετο. Είμαι σοκαρισμένος. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις, είναι να βλάψεις τους ασθενείς. Ήδη προειδοποιήσαμε Καναδούς συναδέλφους που πραγματοποιούν αντίστοιχη έρευνα. Και αυτοί σταμάτησαν προσωρινά την ερευνητική προσπάθεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολλανδική κλινική μελέτη έγινε με τη συμμετοχή 350 ασθενών και άρχισε το 2015 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2020.

Originally posted 2018-07-25 10:38:15.