Τοκετός με επισκληρίδιο: tips για να επωφεληθείτε τα μέγιστα
ΤΟΚΕΤΟΣ

Τοκετός με επισκληρίδιο: tips για να επωφεληθείτε τα μέγιστα

May 10, 2021

author:

Parenting.gr

Τοκετός με επισκληρίδιο: tips για να επωφεληθείτε τα μέγιστα

Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό επιλέγουν την επισκληρίδιο αναισθησία για την ανακούφιση των πόνων της γέννας. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις γυναίκες είναι απολύτως ικανοποιημένες από αυτήν την επιλογή. Υπάρχει όμως και εκείνο το ποσοστό των γυναικών που αναφέρουν ότι δεν επωφελήθηκαν σχεδόν καθόλου από την επισκληρίδιο αναισθησία. Τι πήγε λάθος; Ας δούμε tips για να επωφεληθείτε από την επισκληρίδιο όσο περισσότερο γίνεται.

-Ενημερωθείτε σχετικά με την επισκληρίδιο

Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας σχετικά με το ενδεχόμενο να κάνετε επισκληρίδιο κατά τον τοκετό και ζητήστε του να σας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Πώς χορηγείται; Αν θα πονέσετε. Αν έχει επιπλοκές. Όλα εκείνα που σας ανησυχούν και θέλετε τις απαντήσεις τους. Μπορείτε, μάλιστα, σε συνεργασία με την μαία σας, να μάθετε ποιες στάσεις ανακουφίζουν επιπλέον τον πόνο κατά τον τοκετό και με την παράλληλη χορήγηση της επισκληριδίου.

-Όσο πιο μέσα στην αλήθεια είστε τόσο το καλύτερο

Η επισκληρίδιος είναι απλώς μια μέθοδος που προσφέρει κάποια ανακούφιση στον πόνο του τοκετού. Δεν είναι ένας τρόπος για να γεννήσετε χωρίς καθόλου πόνο. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται τίποτα στα πόδια ενώ άλλες αναφέρουν ότι έχουν κάποια αίσθηση και καθόλου πόνο ή κάποιο πόνο. Η επισκληρίδιος και το πώς «λειτουργεί» εξαρτάται σημαντικά από το σώμα σας και το πώς το τοποθετείτε εσείς για να ανακουφίσετε τον πόνο αλλά φυσικά και από την τεχνική του αναισθησιολόγου σας. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και γι’ αυτό πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι σε εκείνες δεν λειτούργησε σχεδόν καθόλου. Ήταν δηλαδή σαν να μην την έκαναν ποτέ.

-Προσπαθήστε να χαλαρώσετε

Όταν σας χορηγείται η επισκληρίδιος, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Αν είστε σε ένταση ή φοβάστε η επισκληρίδιος μπορεί να γίνει μια ακόμα πιο δύσκολη εμπειρία για εσάς και να δυσκολέψετε τη δουλειά του αναισθησιολόγου. Γνωρίζοντας ακριβώς ποια είναι η διαδικασία και ποια είναι τα βήματα για τη χορήγησή της, μπορεί πράγματι να νιώσετε ασφαλής και να αφεθείτε στα χέρια του ειδικού.

-Ενημερωθείτε για την πολιτική του νοσοκομείου ή του μαιευτηρίου

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την πολιτική του νοσοκομείου ή του μαιευτηρίου στο οποίο θα γεννήσετε για πολλά θέματα και για πολλούς λόγους. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική που υιοθετεί το νοσοκομείο ή το μαιευτήριο στο οποίο θα γεννήσετε, πάνω στο θέμα της επισκληριδίου. Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να προηγηθεί. Για παράδειγμα στην ολική αναισθησία, ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός. Ισχύει κάτι τέτοιο και για την επισκληρίδιο; Όλα αυτά καλό είναι να τα γνωρίζετε νωρίτερα αν και θα σας τα εξηγήσει αναλυτικά ο γυναικολόγος σας. Ακόμη, ενημερωθείτε για το αν το νοσοκομείο πριν την επισκληρίδιο θέλει να σας υποβάλει σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, ώστε να είστε έτοιμη.

-Μάθετε πώς να σπρώξετε με την επισκληρίδιο

Ανεξάρτητα από το αν έχετε κάνει επισκληρίδιο ή όχι, κατά τον φυσιολογικό τοκετό θα χρειαστεί να σπρώξετε πολύ για να γεννηθεί το μωρό σας. Με την επισκληρίδιο όμως, ο τρόπος που θα πρέπει να σπρώξετε πιθανόν είναι διαφορετικός. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ενημερωθείτε από την μαία με την οποία θα συνεργαστείτε και φυσικά από τον γυναικολόγο σας. Μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Εκείνες τις ώρες θα είστε αρκετά αποδιοργανωμένη για να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε ακριβώς. Ενημερωθείτε νωρίτερα και πάρτε τον χρόνο σας για να εμπεδώσετε την διαδικασία σωστά.

Πηγή: Toketos.gr

Originally posted 2018-02-22 18:41:37.