Το ζωντανό κοτοπουλάκι δεν είναι ένα δώρο για το Πάσχα
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το ζωντανό κοτοπουλάκι δεν είναι ένα δώρο για το Πάσχα

June 20, 2021

author:

Parenting.gr

Το ζωντανό κοτοπουλάκι δεν είναι ένα δώρο για το Πάσχα

Θα τα έχετε σίγουρα δει σε λαϊκές αγορές αλλά και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, στοιβαγμένα σε πάγκους με ρόδες για εύκολη μετακίνηση. Τρυφερά, μικροσκοπικά κοτοπουλάκια, παπάκια ή και κουνελάκια. Τα τελευταία χρόνια είναι πιθανόν να τα δείτε και βαμμένα σε χρώματα φούξια, μπλε, πράσινα και άλλα θλιβερά. Αρκετοί γονείς, νονοί, παππούδες ή γιαγιάδες μπορεί να το βρουν χαριτωμένο να χαρίσουν στο παιδάκι τους ένα τέτοιο ζωντανό δώρο. Δεν είναι χαριτωμένο. Έγκλημα είναι…

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου πτηνού ή ζώου είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από σοβαρή σκέψη και εφόσον εκείνοι που θα αναλάβουν τη φροντίδα του γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και συναινούν. Όπως αναφέρουν πολλές οργανώσεις, τα περισσότερα κοτοπουλάκια, παπάκια και κουνελάκια που αγοράζονται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, εγκαταλείπονται λίγο μετά την Ανάσταση. Η εγκατάλειψη ενός ζώου ή πτηνού είναι μια βάναυση συμπεριφορά που δεν διαφέρει από έγκλημα.

Εκείνο που πρέπει επίσης να γνωρίζουμε είναι ότι η υπαίθρια πώληση ζώων και πτηνών είναι παράνομη και η παρανομία δεν αφορά τόσο την άδεια πώλησης –αφού οι μικροπωλητές τυπικά μπορεί να την έχουν- αλλά ότι τα ζώα και τα πτηνά είναι σε τραγικές συνθήκες και συχνά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με υπουργική απόφαση (258971/2008) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαγορεύεται η υπαίθρια συγκέντρωση πουλερικών και άλλων πτηνών καθώς και η διάθεσή τους σε οποιουδήποτε είδους υπαίθριες αγορές.

Τι να κάνετε αν χαρίσουν στο παιδί σας ένα τέτοιο «δώρο»; Να του εξηγήσετε ότι ήταν λάθος απόφαση και ότι ένα ζωντανό δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί δώρο. Μια ζωή όποιας μορφής και αν είναι, πρέπει να αποτελεί συνειδητή απόφαση γιατί συνεπάγεται ευθύνες. Πέρα όμως από αυτό, η εμπορευματοποίηση της ζωής, σε όποια μορφή και αν είναι αυτή, αποτελεί σφάλμα των μεγάλων. Εξηγήστε ακόμη στο παιδί σας, ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε το ζωάκι ή πουλάκι και ότι πρέπει να καταγγείλετε τον πωλητή στην αστυνομία. Αν είναι αδύνατον να τον βρείτε, τότε πρέπει άμεσα να πάτε το πουλάκι ή ζωάκι στον κτηνίατρο και να το περιθάλψετε ή να απευθυνθείτε σε φιλοζωική οργάνωση. Σε καμία περίπτωση δεν πετάμε στον δρόμο το ζωντανό και δεν πάμε να το εγκαταλείψουμε στην εξοχή ή σε κάποιο βουνό με την ελπίδα ότι θα επιβιώσει και θα βρει τον δρόμο του. Ένα πουλάκι που γεννήθηκε σε συνθήκες διαφορετικές από εκείνες που ορίζει η Φύση, δεν ξέρει πώς να προστατεύσει τον εαυτό του.

Originally posted 2018-03-28 09:28:38.