Το υπ. Υγείας προτείνει στους γονείς να ζητούν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης για τα εμβόλια!
Επικαιρότητα

Το υπ. Υγείας προτείνει στους γονείς να ζητούν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης για τα εμβόλια!

September 19, 2018

author:

Parenting.gr

Το υπ. Υγείας προτείνει στους γονείς να ζητούν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης για τα εμβόλια!

Με την Ιλαρά να αποτελεί πλέον επιδημία αφού είχαμε 3.500 κρούσματα και 4 θανάτους, το υπ. Υγείας δεν αποφασίζει δυστυχώς να πάρει δραστικότερα μέτρα. Παρ’ όλα αυτά και με πολλούς γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, το υπ. Υγείας έστειλε μια διευκρινιστική επιστολή που πραγματικά εξόργισε τους Παιδιάτρους.

«Στάλθηκε μια διευκρινιστική επιστολή πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία προκαλεί σύγχυση και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια για αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και της αναγκαιότητας των εμβολίων. Επί της ουσίας δίνει το άλλοθι σε όλες τις αντιεμβολιαστικές ομάδες να την ισχυρίζονται και ακόμα χειρότερα να βάζει σε σκεπτικισμό ακόμα και αυτούς τους γονείς που μέχρι τώρα συναινούσαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.
Τα πράγματα έχουν δυστυχώς κάπως έτσι… Η νομοθεσία προβλέπει σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας ότι για την εγγραφή των μαθητών σε νηπιαγωγείο και Α’ τάξη του Δημοτικού, είναι απαραίτητη η επίδειξη του βιβλιαρίου Υγείας του παιδιού ή η προσκόμιση άλλου εγγράφου που να αποδεικνύει ότι το παιδί είναι εμβολιασμένο. Σε συμπληρωματική ωστόσο ανακοίνωση αναφέρεται «Είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους. (…) Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωσης ιατρικής αντένδειξης» Αυτή η διατύπωση προκαλεί σύγχυση…

Οι παιδίατροι αντιδρούν και με επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας αναφέρουν «Πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών, ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν. (…) Επί της ουσίας η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. (…) Είναι ανεπαρκής και μη ανταποκρινόμενη στις παρούσες συνθήκες και δημιουργεί πλήρη σύγχυση για την τεκμηριωμένη ιατρική αντένδειξη εμβολιασμού με τα προσωπικά δεδομένα, τις πιθανές παρενέργειες και την επιθυμία των γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καλώντας μάλιστα τους γιατρούς να υπογράφουν αντίστοιχο δικαιολογητικό. (…) Σας ενημερώνουμε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως δεν εμβολιάζουν παιδιά με σαφή ιατρική αντένδειξη στον εμβολιασμό και υπογράφουν αυτοβούλως το αντίστοιχο δικαιολογητικό. Αυτό όμως που πραγματικά μας άφησε έκπληκτους και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, είναι που ζητείται από τους γιατρούς να υπογράψουν δικαιολογητικό με βάση την επιθυμία των γονιών, να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και ακόμα χειρότερα με αναφορά στον ασαφή, ανυπόστατο και απαράδεκτο όρο «πιθανές παρενέργειες». Σας ενημερώνουμε ότι εμείς ως παιδίατροι δεν έχουμε κανένα λόγο να υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό μη εμβολιασμού παιδιού για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (επιθυμία γονιών, προσωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες). (…) Θα προβούμε σε κάθε διοικητική ενέργεια προς τον γιατρό στα οικεία συλλογικά όργανα αν πέσει στην αντίληψή μας ότι έχει υπογράψει τέτοιο πιστοποιητικό, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν».