Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: συνταγές για πλήρες μενού
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: συνταγές για πλήρες μενού

June 11, 2021

author:

Parenting.gr

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: συνταγές για πλήρες μενού

Την 25η Μαρτίου συνηθίζεται να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Υπάρχει εξήγηση… Κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται 3 φορές δίνοντας την ευκαιρία σε όσους πιστούς νηστεύουν να ενδυναμώσουν τον οργανισμό τους. Μία από αυτές τις ημέρες είναι και η 25η Μαρτίου που συνδέεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γιατί όμως μπακαλιάρο και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 από το 1838. Ο λόγος για τον οποίο έχει καθιερωθεί να καταναλώνεται ο μπακαλιάρος είναι εξαιτίας της αδυναμίας των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθευτούν οικονομικά φρέσκο ψάρι. Το γεγονός ότι ο μπακαλιάρος είναι παστός τον καθιστά τρόφιμο φθηνό και με εύκολη συντήρηση. Ο μπακαλιάρος έκανε την είσοδό του στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και έκτοτε καθιερώθηκε αφού με εξαίρεση τα νησιά, οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας έπρεπε να πληρώσουν πολύ ακριβά για να βρουν φρέσκο ψάρι.

Το τραπέζι της 25ης Μαρτίου όμως δεν καταναλώνουμε μόνο μπακαλιάρο σκορδαλιά στην κλασική του εκδοχή. Μπορείτε να φτιάξετε μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι και Μακεδονική σκορδαλιά με καρύδι αν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα. Ο μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι είναι και περισσότερο αρεστός στα παιδιά. Άλλα εδέσματα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μενού της 25ης Μαρτίου είναι τα ανοιξιάτικα τηγανιτά κολοκυθάκια και φυσικά για επιδόρπιο η νηστίσιμη γκανάς μαύρης σοκολάτας με γάλα καρύδας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και η τάρτα με το ταχίνι. Ας δούμε αναλυτικά όλες τις συνταγές…

Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι: η λατρεία των παιδιών

Παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου ο τηγανιτός μπακαλιάρος και αν θέλετε να τον φάνε και τα παιδιά σας τότε ίσως πρέπει να τον φτιάξετε στην όχι και τόσο παραδοσιακή εκδοχή του. Φτιάξτε τον με τραγανό κουρκούτι και δεν θα σταματήσουν να σας ζητάνε κι άλλο. Είναι κάπως πιο χρονοβόρα διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο…

Υλικά:

2 φιλέτα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
Αλεύρι για το πανάρισμά του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ ή 1 κουταλιά της σούπας
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 συσκευασία μπίρα παγωμένη (συσκευασία των 330 ml)
2 παγάκια

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν παόυντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε τα καλά. Στο τέλος προσθέστε τη μπύρα και τα παγάκια, ανακατέψτε και βάλτε το στο ψυγείο.

Βάλτε το λάδι στο τηγάνι και ανάψτε το μάτι για να ζεσταθεί. Πανάρετε τα κομμάτια του ψαριού στο αλεύρι και από εκεί βουτήξτε τα στο κουρκούτι αφού τα τηνάξετε πρώτα ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι. Τηγανίστε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αποκτήσει το φιλέτο σας ωραίο ξανθό ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.

Αφήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα λάδια τους.

Σκορδαλιά: η παραδοσιακή και… η άλλη!

Η παρασκευή της είναι απλή αλλά αν θέλετε να «παίξετε» και να ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και την εκδοχή της σκορδαλιάς που μας έμαθε η Μακεδονία. Με ψωμί και καρύδια δηλαδή. Η παραδοσιακή σκορδαλιά γίνεται με πατάτα αλλά μπορείτε να την φτιάξετε και με ψίχα από ψωμί.

Υλικά:

2 ή 3 κιλά πατάτες ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε
4 σκελίδες σκόρδο ή περισσότερο αν την θέλετε πολύ πικάντικη
αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι

Βράζετε τις πατάτες και όταν είναι έτοιμες τις αλέθετε σαν να φτιάχνετε πουρέ. Λιώνετε το σκόρδο και το προσθέτετε. Τα ανακατεύετε πολύ καλά και στη συνέχεια προσθέτετε το ξύδι και το αλάτι. Τέλος το ελαιόλαδο και καλό ανακάτεμα.

Μακεδονική σκορδαλιά με καρύδια

Υλικά:

4 φλιτζάνια ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
4 κουταλιές ξίδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι

Μουσκέψτε το ψωμί για περίπου 5-10 λεπτά και στη συνέχεια στύψτε το και θρυμματίστε το. Στη συνέχεια προσθέστε στο ψωμί, το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα καλά όλα μαζί.

Τηγανιτά κολοκυθάκια με κρούστα από τυρί

Είναι η εποχή που όλο και πιο πολύ θα βλέπετε στους πάγκους των λαχανικών τα μεγάλα κολοκύθια που αγαπάμε να ψήνουμε στη σχάρα ή να τηγανίζουμε. Τα μικρούλικα κολοκυθάκια που βρίσκουμε όλο το χρόνο, ενδείκνυνται για βραστά ή στον ατμό. Ο τρόπος αυτός τηγανίσματος που σας προτείνουμε, θέλει τα κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φαρδιές φέτες και τηγανισμένα με κρούστα από τυρί. Μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια το ψητό σας αλλά και οποιοδήποτε άλλο κυρίως με τη μορφή του ορεκτικού. Μπορείτε να τα απολαύσετε και μόνα τους με ένα ντιπ από γιαούρτι με ελάχιστο θυμάρι και ελαιόλαδο. Ας δούμε τη διαδρομή προς την απόλαυση.

Υλικά:

3 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε φαρδιές και λεπτές φέτες
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 κούπα τυρί cheddar τριμμένο
½ της κούπας καλαμποκάλευρο
¼ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά baking powder
1 κουταλιά αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μεγάλο αυγό
ελαιόλαδο

Κόβουμε σε φέτες τα κολοκύθια και τα αλατίζουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το περασμένο από τον τρίφτη κρεμμύδι, το τριμμένο cheddar, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το πιπέρι.

Σε ένα πιάτο χτυπάμε το αυγό.

Περνάμε τις φέτες των κολοκυθιών μία προς μία από το αυγό και αμέσως μετά τις ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά προκειμένου να πασπαλιστούν από κάθε πλευρά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια μας. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα λάδια τους.

Τάρτα με ταχίνι και ροζέτες από μήλο

Είναι με διαφορά η πιο ωραία και σε εμφάνιση και σε γεύση τάρτα που θα έχετε φτιάξει ποτέ. Για την διατροφική αξία που έχει το ταχίνι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί τα ξέρετε ήδη. Το ταχίνι είναι ένα δώρο για τον οργανισμό. Ομοίως το μήλο… Η τάρτα με ταχίνι και ροζέτες από μήλο δεν είναι μια τάρτα που γίνεται στο λεπτό όπως η τάρτα λεμονιού, αλλά αξίζει να αφιερώσετε 70 λεπτά για να την φτιάξετε. Τόσο θα χρειαστείτε. 45 λεπτά προετοιμασίας και 25 λεπτά ψησίματος. Αλλά με την αναμονή που θα δείτε παρακάτω υπολογίστε μία επιπλέον ώρα. Αξίζει, σε κάθε περίπτωση…

Υλικά:

Για την τάρτα:

1 και ¼ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
8 κουταλιές βούτυρο
¼ κούπας παγωμένο νερό

Για την γέμιση από ταχίνι:

4 κρόκους
½ κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλιά βανίλια ή 1 φακελάκι
3 κουταλιές αραβοσιτάλευρο
2 κούπες γάλα
½ κουταλιά αλάτι
1κουταλιά βούτυρο

Για τις ροζέτες μήλου:

4 μεγάλα μήλα
4 κούπες νερό
¼ της κούπας χυμό λεμόνι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Φτιάχνοντας την τάρτα:

Προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο και το αλάτι στο μίξερ και ανακατεύουμε ώστε το μείγμα να μοιάσει σε σβόλους στην πραγματικότητα αφού το βούτυρο είναι παγωμένο. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει μια ενιαία μπάλα. Στη συνέχεια τυλίγουμε σε μεμβράνη τη ζύμη και την αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Φτιάχνοντας τη γέμιση της τάρτας:

Καθώς η ζύμη ψύχεται, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών μέχρι η ζάχαρη να λιώσει καλά. Προσθέτουμε το ταχίνι, τη βανίλια και το αραβοσιτάλευρο και χτυπάμε επίσης πολύ πολύ καλά.

Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το αλάτι και σιγοβράζουμε χωρίς να βιαζόμαστε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το γάλα ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο λίγο το παραπάνω μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πια θα το έχουμε προσθέσει όλο, σιγοβράζουμε για λίγο και μετά το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου μια ώρα.

Όταν περάσουν αυτά τα χρονικά διαστήματα τόσο για τη ζύμη όσο και για τη γέμιση, ανοίγουμε τη ζύμη της τάρτα πάνω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι για να μη μας κολλήσει και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο όση είναι και η επιφάνεια της ταρτιέρας μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αμέσως μετά, αφού απλώσουμε τη βάση στην ταρτιέρα την οποία βεβαίως έχουμε βουτυρώσει καλά, κάνουμε τρύπες με το πιρούνι και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει. Όταν έχει κρυώσει προσθέτουμε τη γέμιση από ταχίνι και πάμε να φτιάξουμε τις ροζέτες μήλου. Κόβουμε τα μήλα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμόνι και τα αφήνουμε για 3 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε καλά. Στη συνέχεια κόβουμε πολύ λεπτές φετούλες τις οποίες τυλίγουμε σαν ροζέτες και διακοσμούμε με αυτές την τάρτα μας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Γκανάς μαύρης σοκολάτας με γάλα καρύδας: και νηστίσιμη και vegan

Είναι πανεύκολη, νόστιμη όσο καμιά και πάνω απ’ όλα υγιεινή… Δεν έχει μέσα καθόλου ζάχαρη, είναι νηστίσιμη και διαιτητική κατάλληλη για χορτοφαγική διατροφή. Η γκανάς μαύρης σοκολάτας με γάλα καρύδας, μπορεί να γίνει το γλυκάκι που θα δώσετε στα βλαστάρια σας, αν θρυμματίσετε μέσα μερικά μπισκοτάκια ή η τέλεια γαρνιτούρα σας για τα pan cakes, το κέικ πορτοκαλιού, την τάρτα, την τούρτα, την κρέμα με τις μπανάνες και ό,τι άλλο σκεφθείτε. Μέσα σε 12 λεπτά είναι έτοιμη αρκεί να έχετε τα υλικά.

Υλικά:
500 γρ. μαύρη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια
1,5 λίτρο γάλα καρύδας
1 κουταλιά έλαιο βανίλιας ή ένα φακελάκι βανίλια σε σκόνη

Ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας σε μέτρια φωτιά την ίδια ώρα που λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό (όχι καυτό) γάλα καρύδας σιγά σιγά μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με το σίρμα. Κάπου εκεί προσθέτουμε και τη βανίλια. Αν η βανίλια είναι σε μορφή σκόνης, μπορούμε να την προσθέσουμε μέσα στο γάλα καρύδας ενώ το έχουμε πάνω στη φωτιά για να ζεσταθεί.

Ανακατεύουμε τα υλικά καλά καλά με το σύρμα και η γκανάς είναι έτοιμη!

EXTRA TIPS: Η συγκεκριμένη γκανάς είναι η τέλεια γαρνιτούρα για τα φρέσκα φρούτα σας. Κόψτε μικρά κομματάκια φράουλες και μπανάνες, γαρνίρετε με τη γκανάς και από πάνω τρίψτε ξερούς καρπούς ή θρυμματισμένα μπισκότα. Μπορείτε ακόμη να την παγώσετε για μια ώρα μέσα στο ψυγείο και στη συνέχεια να την κάνετε μικρές μικρές μπαλίτσες γαρνιρισμένες με ινδική καρύδα, τρούφα ή ξηρούς καρπούς.

Εύκολος σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι και κορινθιακή σταφίδα

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα πιο εύκολα, γρήγορα και υγιεινά γλυκά που μπορείτε να απολαμβάνετε την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Με τον χαλβά από σιμιγδάλι, μπορείτε να παίξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Δεν υπάρχει περιορισμός στα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να τον εμπλουτίσετε, αν είστε εντάξει με τη βασική συνταγή του. Ακόμη, μπορείτε να τον κάνετε όσο γλυκό θέλετε και φυσικά όσο σπυρωτό τον προτιμάτε. Αν για περάδειγμα τον θέλετε πολύ σπυρωτό, τότε θα χρησιμοποιήσετε μόνο χονδρό σιμιγδάλι. Αν τον θέλετε ήπιο, τότε μόνο ψιλό σιμιγδάλι και αν είστε αναποφάσιστοι ή κάπου στη μέση, θα βάλετε μισό χονδρό και μισό ψιλό. Ακόμη, αν τον θέλετε πιο «λασπωμένο», μπορείτε να βάλετε σιμιγδάλι και αλεύρι μαζί, αρκεί να έχετε υπόψη ότι θα σας βγει πιο βαρύς.

Υλικά για μια φόρμα των 26 εκατοστών

1 φλιτζάνι λάδι (αν δεν θέλετε έντονη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο. Εμείς προτιμούμε το ελαιόλαδο)
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. κορινθιακή σταφίδα μαύρη
100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
την φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 βανίλια
1 ξύλο κανέλας

Βάζετε πρώτα σε κατσαρολάκι, όλα τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνετε να βράσει καλά.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι και σοτάρετε σε αυτό το σιμιγδάλι όσο σας αρέσει, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Κάποιοι το θέλουν σκούρο και άλλοι πιο χρυσαφί και ξανθό. Δεν είναι ζήτημα της εικόνας του. Το σοτάρισμα επηρεάζει και τη γεύση του. Πιο βαριά η γεύση όσο το αφήνετε στη φωτιά. Παράλληλα, προσθέστε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες ώστε να καβουρντιστούν μαζί και αυτά. Στη συνέχεια, απομακρύνετε από τη φωτιά και αφού αφαιρέσετε από το σιρόπι το ξύλο κανέλας και τις φλούδες του πορτοκαλιού, προσθέτετε το σιρόπι με προσοχή και ανοιχτό αποροφητήρα. Μεγάλη προσοχή γιατί θα βγάλει ατμούς που ζεματάνε. Ανακατεύετε συνεχώς και τοποθετείτε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά σε πολύ χαμηλή ένταση. Όταν δέσει ο χαλβάς, το βάζετε σε φόρμα. Ξεφορμάρετε όταν κρυώσει καλά και σερβίρετε με έξτρα κανέλα.

Συνταγές: Arkoudos.gr

Originally posted 2018-03-23 14:32:27.