Το σεξ στην εγκυμοσύνη: προσδοκίες, μύθοι και πραγματικότητα
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Το σεξ στην εγκυμοσύνη: προσδοκίες, μύθοι και πραγματικότητα

September 11, 2022

author:

Parenting.gr

Το σεξ στην εγκυμοσύνη: προσδοκίες, μύθοι και πραγματικότητα

Οι αλλαγές στο σώμα και τη διάθεση της γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολλές. Σύμφωνα με αυτές προσαρμόζεται και η σεξουαλική ζωή. Αρκετές γυναίκες φοβούνται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ άλλες καλύτερα ενημερωμένες, αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές μόνο τους επικίνδυνους μήνες. Ας δούμε τι να περιμένει μια γυναίκα από το σεξ στην εγκυμοσύνη. Όλες τις προσδοκίες, τους μύθους αλλά και την πραγματικότητα.

Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οι ναυτίες και η ζάλη αλλά και η μόνιμη υπνηλία που βιώνουν πολλές γυναίκες, είναι δυνατόν να τις κάνουν να μην έχουν καμία διάθεση για σεξουαλική επαφή. Μετά το πρώτο τρίμηνο τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν, οι μικρές αλλαγές στο σώμα όπως η ήπια διόγκωση και αιμάτωση της μήτρας προκαλούν σεξουαλική επιθυμία στη γυναίκα φορές και αρκετά έντονη. Η κοιλιά είναι ακόμα σχετικά μικρή και δεν αποτελεί πρόβλημα στις επαφές, οπότε έγκυος και σύντροφος το απολαμβάνουν πολύ.

Αρκετές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές το σεξ στην εγκυμοσύνη. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτό, τον έχει ο γυναικολόγος. Εκείνος μόνο μπορεί να διαγνώσει αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες που καθιστούν το σεξ επικίνδυνο για μια συγκεκριμένη εγκυμοσύνη. Μάλιστα, αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται αν οι σπασμοί από τον οργασμό μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Αρκετοί γιατροί και μαίες όταν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, προτρέπουν την έγκυο που διανύει τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της να έχει οργασμούς. Ο οργασμός ανακουφίζει από διάφορους πόνους, προσφέρει πιο ήρεμο ύπνο στην έγκυο και καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και διάθεση. Ακόμη, οι οργασμοί στην εγκυμοσύνη κάνουν τη γυναίκα να έχει καλύτερο τοκετό και καλύτερη ανάρρωση από αυτόν. Το μυϊκό της σύστημα παραμένει δραστήριο αφού το σεξ αποτελεί και άσκηση που απαιτεί φυσική και σωματική δραστηριότητα. Μια γυναίκα με καλό μυϊκό σύστημα είναι πιο δυνατή και γεννά πιο εύκολα.

Υπάρχουν ωστόσο και οι γυναίκες εκείνες που δεν είναι άνετα με την εικόνα τους ως έγκυες ή που απλά δεν βολεύονται να κάνουν σεξ εξαιτίας της κοιλίτσας. Και πάλι αντιμετωπίζεται αυτό μιλώντας η έγκυος με τον σύντροφό της. Συζητώντας μαζί του τα νέα δεδομένα –που δεν γίνεται να μην τα βλέπει!- βρίσκεται η χρυσή τομή και το σεξ γίνεται ξανά απόλαυση. Δοκιμάστε στάσεις και κάντε σεξ χωρίς βιασύνες. Και μην ξεχνάτε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. Η κολπική αιμορραγία, η αλλαγή της οσμής των κολπικών υγρών, η ενόχληση στην ούρηση και οποιαδήποτε άλλη ενόχληση πρέπει αμέσως να αναφερθεί στον γυναικολόγο σας.

Originally posted 2018-06-28 15:16:24.