Το παιδί μου δε θέλει να πάει σχολείο
Η σχέση με το παιδί ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το παιδί μου δε θέλει να πάει σχολείο

July 17, 2019

author:

Parenting.gr

Το παιδί μου δε θέλει να πάει σχολείο

Αν το παιδί σας εκφράζει συχνά τη δυσαρέσκειά του για το σχολείο, έχει έρθει η στιγμή να διερευνήσετε αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν ξέρετε, και δεν σας λέει. Μπορεί να νιώθει άβολα στην ομάδα του ή να το ενοχλεί κάποιο παιδάκι, ή να αντιπαθεί το δάσκαλό του.

Αν δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, η απροθυμία ενός παιδιού να πάει σχολείο μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση. Μπορεί να νιώθει ότι δεν τα καταφέρνει καλά στο σχολείο ή ότι δεν είναι αποδεκτό από τα άλλα παιδάκια, όσο θα ήθελε.

Μιλήστε με τους αρμόδιους για να καταλάβετε τι μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί σας στο σχολείο καθημερινά. Το ενδιαφέρον σας θα κάνει τους εκπαιδευτικούς να το παρατηρήσουν στενότερα και να κάνουν τη δική τους προσπάθεια να το ενθαρρύνουν.

Μιλώντας με το παιδί, παρουσιάστε το σχολείο με τέτοιο τρόπο ώστε να του εμπνεύσετε ενθουσιασμό. Στο σχολείο μαθαίνουμε κάτι καινούριο κάθε μέρα, παίζουμε με τους φίλους μας και περνάμε καλά, κάνουμε εκδρομές! Μας βοηθάει να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, να ωριμάζουμε και να γινόμαστε σε όλα πιο ικανοί.

Αν το παιδί δεν περνάει καλά στο σχολείο, μπορεί αυτό να του δώσει το έναυσμα να σάς ανοιχτεί και να σας μιλήσει πιο ελεύθερα για τα θέματα που το απασχολούν.

Το βράδυ πριν κοιμηθεί, ρωτήστε το πώς πέρασε στο σχολείο, τι καινούριο έμαθε και τι του έκανε εντύπωση.

Αν σας αναφέρει κάποιο άλλο παιδάκι, ρωτήστε το αν είναι φίλοι και τι έκαναν μαζί στο σχολείο. Τα παιδιά μιλούν πιο ανοιχτά το βράδυ πριν τον ύπνο και λιγότερο ελεύθερα όταν έχουν μόλις γυρίσει από το σχολείο που είναι εκνευρισμένα, πεινασμένα ή προβληματισμένα με οποιοδήποτε ζήτημα.

Προτείνετέ του αν θέλει να καλέσει αυτό το παιδάκι στο σπίτι για παιχνίδι μία μέρα και τηρήστε την υπόσχεσή σας αν σας πει ναι.

Ρωτήστε το τι του αρέσει πιο πολύ στο σχολείο, ποια ασχολία, ποιο αντικείμενο κτλ. Μία απλή, casual συζήτηση με το παιδί σας μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για την καθημερινότητά του στο σχολείο, να σας βοηθήσει να μάθετε το παιδί σας καλύτερα και να βοηθήσει το ίδιο το παιδί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις δυσκολίες του στο σχολείο.

Σε καμία περίπτωση μην το παρακάνετε, ειδικά αν δείτε ότι το παιδί διστάζει να μιλήσει για το σχολείο. Στην τελική, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκεί είναι δική του υπόθεση και αν χρειαστεί βοήθεια, επειδή ξέρει ότι έχετε δείξει ενδιαφέρον για το θέμα, θα έρθει να σας τη ζητήσει.

Στο μεσοδιάστημα, κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να νιώσει το παιδί καλύτερα γενικά. Κανονίστε να δει ξαδέρφια ή κοντινούς φίλους με τους οποίους νιώθει άνετα, παίξτε μαζί του, μετριάστε τον χρόνο του μπροστά στις οθόνες και προσέξτε όσο μπορείτε τη συμπεριφορά σας απέναντί του. Μην είστε κυνικοί, προσβλητικοί ή επιθετικοί προς το παιδί και προσπαθήστε να το αγκαλιάσετε ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του, που μπορεί να είναι θυμωμένο, στρεσαρισμένο, ή στενοχωρημένο.

Όσο καλύτερα νιώσει για τον εαυτό του, τόσο πιο εύκολο θα του είναι να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει στο σχολείο, είτε αυτό είναι με τα μαθήματα ή με τα άλλα παιδάκια. Οπλίστε το με αυτοπεποίθηση και τα υπόλοιπα θα λυθούν μόνα τους!

Πηγή: Parenting.gr