Το μωρό στον καθρέφτη: αλήθεια, τι βλέπει;
Ένα μωρό μπροστά στον καθρέφτη μπορεί να κοιτάζει με περιέργεια, να χαμογελάει ή και να τρομάζει. Οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές και είναι αντίστοιχες με την ηλικία του. Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεται όλο και πιο πολύ ότι αυτό που βλέπει είναι ο εαυτός του. Τι είναι αυτό που βλέπει ένα μωρό στον καθρέφτη μέχρι να αντιληφθεί ότι πρόκειται για το ίδιο; Ας διευκρινίσουμε αρχικά, πως είναι πολύ σημαντικό πού και πού να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη προκειμένου να έχει την αίσθηση της εικόνας του, να προσδιορίζεται δηλαδή.
Από τον 1ο έως τον 6ο μήνα
Μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του, το βρέφος δεν αντιλαμβάνεται ακριβώς τι βλέπει στον καθρέφτη αλλά του αρέσει πολύ να το κάνει. Ελάχιστα θα κοιτάξει τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα του αρέσει να βλέπει τον αντικατοπτρισμό των σκιών ή τα χρώματα να ζωντανεύουν μπροστά του. Δεν μπορεί να αναγνωρίσει πως μέσα στο «πλάνο» είναι και το ίδιο…
Από τον 6ο ως τον 12ο μήνα
Σε αυτήν την ηλικία είναι που αρχίζει να τρομάζει μπροστά στον καθρέφτη. Βλέπει πια ή παρατηρεί πως μέσα στην εικόνα είναι και κάποιος που δεν αναγνωρίζει. Κάποια μωρά χαμογελούν και γυρίζουν από την άλλη ή προτάσσουν το χεράκι τους δείχνοντας στον καθρέφτη. Τα περισσότερα ωστόσο τρομάζουν και θέλουν να φύγουν. Με το πέρασμα του χρόνου και όσο πλησιάζει στον 12ο μήνα, εξοικειώνεται και ακόμα κι αν δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του, θέλει να ακουμπήσει το «άλλο παιδάκι» που βλέπει με το χέρι του ή να δώσει φιλάκι στον καθρέφτη.
Από τον 12ο μήνα ως τον 24ο
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συνειδητοποιήσει πως στον καθρέφτη βλέπει τον εαυτό του. Θα αρχίσει να μορφάζει και να δοκιμάζει διάφορα πράγματα μπροστά στον καθρέφτη γιατί θα το βρίσκει πολύ διασκεδαστικό. Μέσα από τον καθρέφτη θα αρχίσει να βλέπει και τη μαμά ή όποιον το έχει συνοδεύσει ως εκεί. Είναι μια φάση με πάρα πολλή πλάκα!
Από τον 2ο χρόνο και έπειτα
Ειδικά τα κοριτσάκια από τον 2ο χρόνο της ζωής τους και μετά, θέλουν να περνούν αρκετό χρόνο μπροστά στον καθρέφτη. Ωστόσο, ο καθρέφτης σε αυτήν την ηλικία δεν αφήνει αδιάφορα ούτε τα αγόρια. Τα παιδιά από τον 2ο χρόνο και έπειτα, θέλουν να έχουν τον έλεγχο της εικόνας τους. Πώς δείχνουν, τι φοράνε, τι τους πάει… Δεν είναι πρόβλημα βεβαίως αν δεν γίνει εμμονή και συνήθεια που τα κρατά για ώρες μπροστά στον καθρέφτη.
Originally posted 2017-12-29 06:24:27.