Το κλειδί για την παρακίνηση των παιδιών είναι διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε
Η σχέση με το παιδί ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ

Το κλειδί για την παρακίνηση των παιδιών είναι διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε

June 8, 2019

author:

Parenting.gr

Το κλειδί για την παρακίνηση των παιδιών είναι διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε

Το κλειδί για την παρακίνηση των παιδιών είναι διαφορετικό από αυτό που συνήθως σκεφτόμαστε, αναφέρει ο δημοσιογράφος Paul Tough στο βιβλίο του “Πώς τα Παιδιά Επιτυγχάνουν: Θάρρος, Περιέργεια και Η Κρυμμένη Δύναμη του Χαρακτήρα”. Του ζητήσαμε να εξηγήσει.

Ποια είναι η πιο κοινή παρανόηση σχετικά με τα παιδιά και τα κίνητρα;

Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές πίστευαν ότι ο πρωταρχικός παράγοντας για την επιτυχία ενός παιδιού ήταν οι γνωστικές δεξιότητες, το είδος της νοημοσύνης που μετριέται στις εξετάσεις IQ, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων αναγνώρισης γραμμάτων και λέξεων. Αλλά κατά τις επισκέψεις μου με ψυχολόγους, γιατρούς και οικονομολόγους σε όλη τη χώρα, έμαθα ότι έχουν εντοπίσει πιο σημαντικές ιδιότητες που οδηγούν στην επιτυχία: επιμονή, αυτοέλεγχο, περιέργεια, θάρρος, συνείδηση, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες;

Το να έχουμε μια ισχυρή σχέση με το παιδί μας μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό από όσο νομίζαμε. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με ασφαλή προσκόλληση στους γονείς τους – ακόμη και παιδιά ηλικίας 3- και 4 ετών – έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και είναι πιο αυτοδύναμα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι ή δύναμη χαρακτήρα όπως η περιέργεια και ο αυτοέλεγχος μπορούν να διδαχθούν. Δεν προκύπτουν μαγικά ως αποτέλεσμα καλών γονιδίων. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να επηρεάσουμε την ανάπτυξη των παιδιών.

Έχει επηρεάσει η έρευνά σας τη γονική σας διάθεση;

Η σύζυγός μου και εγώ αποκτήσαμε τον γιο μας, ο οποίος είναι τώρα 4, ακριβώς όταν άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο. Όταν γεννήθηκε, πίστευα ότι όσο γρηγορότερα κατακτούσε την ανάγνωση και τα μαθηματικά τόσο το καλύτερο για τη μετέπειτα ζωή του. Τώρα, είμαι πολύ περισσότερο αφοσιωμένος στο χαρακτήρα του.

Έχετε αναφέρει ότι τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν την αποτυχία. Γιατί;

Πρέπει να βιώσουν τη διαδικασία να κάνουν λάθη και να αποτυγχάνουν, και στη συνέχεια να αναπηδούν και να ανακάμπτουν. Καθώς μεγαλώνουν, θα είναι πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση των εμποδίων. Έχω μάθει ότι είναι θεμιτό να αφήσουμε τα παιδιά να αποτύχουν, αρκεί να είμαστε ταυτόχρονοα συναισθηματικά παρόντες γι ‘αυτά. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν την αποτυχία, αλλά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα παιδιά.

Συνέντευξη από την Chrisanne Grise

Bacher Renée, Parents.com – ‘Tough Answers About Success.’ Web.