Το gadget που οι οφθαλμίατροι συνιστούν να μην αγοράσετε στα παιδιά σας
Επικαιρότητα

Το gadget που οι οφθαλμίατροι συνιστούν να μην αγοράσετε στα παιδιά σας

June 7, 2023

author:

Parenting.gr

Το gadget που οι οφθαλμίατροι συνιστούν να μην αγοράσετε στα παιδιά σας

Μια μεγάλη κινητοποίηση έχει ξεκινήσει με αφορμή τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός της κινητοποίησης είναι να αποτρέψει τους γονείς να αγοράσουν στα παιδιά τους το στυλό λέιζερ που έχει ένταση φωτός μεγαλύτερη του 1 milliWatt. Τα τελευταία 5 έτη οι οφθαλμίατροι στη Βρετανία έχουν αναφέρει περίπου 160 περιστατικά οφθαλμικού τραύματος από στυλό λέιζερ σε παιδιά. Στις 47 από αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά έχουν υποστεί μόνιμες βλάβες εξαιτίας αυτού του επικίνδυνου gadget.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επικίνδυνα για την όραση είναι ακόμα και τα στυλό λέιζερ που έχουν το επιτρεπτό όριο έντασης καθώς τα περισσότερα από αυτά τα στυλό δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας. Πολλά από αυτά μάλιστα πωλούνται στο Διαδίκτυο σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ η ένταση που αναγράφεται στην ετικέτα είναι ψευδής. Σύμφωνα με την βρετανική υπηρεσία προδιαγραφών ασφαλείας, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να πετάξουν το στυλό λέιζερ που πιθανόν έχουν ήδη αγοράσει στα παιδιά τους.

Τα παιδιά θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για οφθαλμικές βλάβες αφού διαχειρίζονται το στυλό σαν να είναι παιχνίδι σημαδεύοντας τα μάτια των άλλων παιδιών. Η αρμόδια υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του στυλό λέιζερ έχει τοποθετήσει αφίσες και έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλά σχετικά video.

Originally posted 2018-12-17 16:03:34.