Το διάβασμα για το σπίτι είναι δουλειά των παιδιών
Ανάγνωση σε 3′
Ένας γονιός, που με κάθε καλή πρόθεση βοηθάει το παιδί του με τα μαθήματά του για το σπίτι, μπορεί άθελά του να κάνει το αντίθετο. Αντί να το βοηθάει, μπορεί να συμβάλει στους λόγους που το παιδί δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο.
Είναι λογικό να θέλουμε τα παιδιά μας να είναι καλοί μαθητές και να προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα βοηθήσουμε να γίνουν. Με το να διαβάζουμε μαζί τους όμως, μπορεί να θέτουμε σε κίνδυνο κάθε ελπίδα να συμβεί αυτό.
Αν παρόλη την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε το παιδί μας αυτό εξακολουθεί να μην τα πηγαίνει καλά στα μαθήματα, τότε πρέπει να το ξανασκεφτούμε.
Ένα παιδί που εξαναγκάζεται να διαβάσει με τον γονιό, προσπαθεί να αποδείξει κάθε μέρα ότι κανένας δεν θα το αναγκάσει να κάνει τα μαθήματά του. Έτσι, όσο διαρκεί η κοινή μελέτη, τόσο το παιδί εξακολουθεί να μην τα πηγαίνει καλά στο σχολείο.
Όταν διαβάζουμε με τα παιδιά μας, ουσιαστικά λαμβάνουμε εμείς την εκπαίδευση αντί για τα παιδιά μας.
Το διάβασμα για το σπίτι, είναι δουλειά του παιδιού, όχι του γονιού.
Η απροθυμία ενός παιδιού να διαβάσει και να αναλάβει τις ευθύνες του, μπορεί να πηγάζει από την ίδια την σχέση του με τον γονιό, και είναι μία μορφή αντίστασης στην πίεση που του ασκεί ο γονιός. Όσο πιέζουμε όμως, τόσο αυξάνεται η αντίσταση. Σε κανέναν δεν αρέσει να εξαναγκάζεται σε κάτι, είτε είναι παιδί, ή ενήλικος.
Τί ρόλο μπορεί να αναλάβει ο γονιός;
Ο γονιός μπορεί να διευκολύνει το παιδί να διαβάζει μόνο του εξασφαλίζοντάς του τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Μπορούν γονιός και παιδί να αποφασίσουν σε έναν συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην ημέρα που το παιδί θα αφιερώνεται στη μελέτη και να τον τηρήσουν.
Αν το παιδί αντιμετωπίζει ασυνήθιστες δυσκολίες, μπορούν οι γονείς να του εξασφαλίσουν κάποια ιδιαίτερα μαθήματα για ένα διάστημα έως ότου ξεπεραστούν – όχι επ’αόριστον. Είναι αμφιλεγόμενο το αν πρέπει ο γονιός να αναλάβει αυτό τον ρόλο, ακόμα και αν είναι ο ίδιος εκπαιδευτικός, γιατί οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί μπορεί να οφείλονται στην φτωχή σχέση μεταξύ τους εξ’αρχής. Αν η απροθυμία του παιδιού να διαβάσει είναι μία μορφή αντίστασης στην πίεση που του ασκεί ο γονιός, τότε είναι απίθανο οι δυσκολίες του να ξεπεραστούν.
Βέβαια, ακόμα και αν αποστασιοποιηθούμε και αφήσουμε ένα παιδί να αναλάβει τις ευθύνες του γύρω από τη μελέτη στο σπίτι, δεν είναι απαραίτητο ότι το παιδί θα αρχίσει να διαβάζει. Μπορεί να κλείνεται στο δωμάτιό του και να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από διάβασμα την ώρα που έχει αποφασιστεί από κοινού.
Επομένως, πρέπει ως γονείς να αποφασίσουμε μέσα μας ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου μας. Ένα ζήτημα που προκαλεί τόσο μεγάλη τριβή στις οικογένειες όπως αυτό της μελέτης για το σπίτι, απλώς, δεν είναι στα χέρια μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιον να διαβάσει και να εκπαιδευτεί. Η μάθηση είναι αποτέλεσμα προσωπικής βούλησης.
Όταν το παιδί ζητά τη βοήθειά μας στα μαθήματα
Όταν ένα παιδί ζητά τη βοήθειά μας για να διαβάσει τα μαθήματά του εννοείται πως θα σπεύσουμε να το βοηθήσουμε. Απλώς θέλει προσοχή: αν το παιδί ζητάει τη βοήθειά μας για να διαβάσουμε εμείς τα μαθήματά του ή να κάνουμε εμείς την εργασία του αντί για αυτό, τότε θα πρέπει να αποσυρθούμε. Αν έχει κάπου κολλήσει και θέλει κάποια καθοδήγηση, τότε μπορούμε να την παρέχουμε.
Ας έχουμε όμως στο νου μας ότι ένα παιδί μαθαίνει και εξελίσσεται ξεπερνώντας τις δυσκολίες του μόνο του. Όταν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ένα εμπόδιο με τις δικές του δυνάμεις, αποκτά αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό του ότι μπορεί να ξεπεράσει και το επόμενο.
Αντί να του δίνουμε έτοιμες λύσεις λοιπόν, μπορούμε να προσπαθήσουμε να το καθοδηγήσουμε ώστε να βρει μόνο του την απάντηση στο πρόβλημά του.
Η μελέτη για το σπίτι επανεξετάζεται διεθνώς
Το όλο ζήτημα της μελέτης για το σπίτι βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Σε πολλά σημεία στον κόσμο, το διάβασμα για το σπίτι έχει ήδη εγκαταλειφθεί (1). Οι φωνές που συνηγορούν για την κατάργηση της υποχρεωτικής μελέτης στο σπίτι αυξάνονται ολοένα, εν μέρει επειδή τα παιδιά σφύζουν από υποχρεώσεις από πολύ μικρές ηλικίες και χάνουν πολύτιμο χρόνο από την οικογενειακή τους ζωή, αλλά κυρίως, επειδή οι έρευνες διαπιστώνουν μικρή ή καθόλου σχέση μεταξύ της εργασίας για το σπίτι και της επιτυχίας για τους μαθητές (2).
Το διάβασμα, σύμφωνα με τις απόψεις, θα πρέπει να περιορίζεται σε περιόδους πριν από εξετάσεις και να γίνεται τον υπόλοιπο καιρό μόνο εθελοντικά, από παιδιά που θέλουν να ξαναθυμηθούν στο σπίτι κάτι που διδάχθηκε την ώρα του μαθήματος στο σχολείο.
Πηγή: Parenting.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να τα πάει καλύτερα στο σχολείο