Tips και συμβουλές για την περίπτωση που προτιμήσετε τη γιαγιά και όχι μια νταντά
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Τα προβλήματα

Tips και συμβουλές για την περίπτωση που προτιμήσετε τη γιαγιά και όχι μια νταντά

April 22, 2018

author:

Parenting.gr

Tips και συμβουλές για την περίπτωση που προτιμήσετε τη γιαγιά και όχι μια νταντά

Πολλοί γονείς κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα «Να κρατήσει το παιδί μου η γιαγιά του ή η νταντά;». Κάποιοι που δεν έχουν την επιλογή της γιαγιάς –επειδή εκείνη ζει μακριά ή είναι πολύ μεγάλη και με προβλήματα ή δεν ζει- λένε ότι θα λάτρευαν να είχαν αυτήν την επιλογή για τα παιδιά τους, αφού θα ήταν οι ίδιοι πιο ήσυχοι ότι τα αφήνουν με έναν δικό τους άνθρωπο. Άλλοι λένε ότι τελικά ήταν λάθος απόφαση να αφήσουν τα παιδιά τους στην προστασία της γιαγιάς αντί να πάρουν μια νταντά, αφού και κούρασαν υπερβολικά τη γιαγιά και το παιδί έγινε κακομαθημένο. Έστω ότι η γιαγιά είναι μια γυναίκα σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς προβλήματα υγείας και αποφασίζετε να αφήσετε σε εκείνη την καθημερινή φροντίδα των παιδιών κατά την απουσία σας. Ας δούμε κάποια tips και συμβουλές που θα κάνουν πιο ομαλή και σωστή αυτή την επιλογή σας.

1. Σε ποιο σπίτι θα είναι το παιδί; Στο δικό σας ή στο δικό της;

Άλλες γιαγιάδες προτιμούν να κρατούν το παιδί στο δικό τους σπίτι και άλλες στο σπίτι του εγγονού τους προκειμένου να βρίσκεται και αυτό στον χώρο του και να νιώθει πιο άνετα. Πριν απ’ όλα κοιτάμε τι εξυπηρετεί καλύτερα τη γιαγιά. Αν μένουμε μακριά, δεν βάζουμε μια μεγάλη γυναίκα στη διαδικασία να οδηγεί ή να παίρνει τα ΜΜΜ για να έρχεται καθημερινά στο σπίτι. Εκτός αν μπορείτε εσείς με το αυτοκίνητό σας να κάνετε αυτό το δρομολόγιο. Αν πάλι οι συνθήκες είναι τέτοιες και η γιαγιά το θέλει, τότε δεν έχετε παρά να της δώσετε το κλειδί! Στο σπίτι σας βρίσκονται όλα όσα χρειάζεται το μωρό και επιπλέον έχετε λάβει μέτρα ασφαλείας για πρίζες, σκάλες, παράθυρα, συρτάρια… άρα τι καλύτερο!

2. Γίνετε σαφείς σχετικά με τις προσδοκίες

Από την νταντά έχουμε πάντα συγκεκριμένες απαιτήσεις και θέλουμε καθημερινά να βλέπουμε πρόοδο, να ξέρουμε δηλαδή ότι είναι εκεί με το παιδί και υπάρχει ένα αποτέλεσμα σε κάθε πτυχή της ανάπτυξής του. Δεν παρκάρουμε το παιδί κάπου για να πάμε εμείς στη δουλειά. Θέλουμε να είναι ασφαλές, να τρέφεται σωστά και φυσικά να μαθαίνει πράγματα χρήσιμα. Όχι να βλέπει όλη τη μέρα τηλεόραση…

Κάπως έτσι, δεν έχετε παρά να εξηγήσετε και στη γιαγιά ορισμένα πράγματα. Αν πχ δεν θέλετε το παιδί σας να τρώει γλυκά, δεν έχετε παρά να το πείτε. Αν ως γονείς θέλετε να διαβάζει καθημερινά το παιδί σας 2 παραμύθια και να βλέπει 4 video με ασκησούλες… και πάλι δεν έχετε παρά να το πείτε. Ορίστε ένα πρόγραμμα, ρωτήστε τη γιαγιά αν συμφωνεί με αυτό και αν μπορεί να το υπηρετήσει και στο τέλος της μέρας, ζητήστε της να σας πει πώς τα πήγαν οι δυο τους. Φροντίστε να το κάνετε με τρόπο γλυκό, που να δείχνει ότι δεν την ελέγχετε αλλά ενδιαφέρεστε για την πρόοδο του παιδιού σας.

3. Η λίστα με τα «Ναι» και τα «Όχι»

Με σεβασμό στο πρόσωπό της, δώστε της τη λίστα με τα «Ναι» και τα «Όχι». Με εκείνα δηλαδή, που θα θέλατε να κάνει το παιδί σας και με εκείνα που δεν θα θέλατε. Φροντίστε να το κάνετε αυτό ένα απόγευμα που θα πίνετε μαζί της τον καφέ σας. Συμπληρώστε μαζί της την λίστα για να το πάρει πιο ήπια. Ότι δηλαδή την συζητήσατε τη λίστα και καταλήξατε μαζί σε όλα αυτά. Μην δείξετε πως επιβάλλετε κάτι ή ότι κάνετε υποδείξεις στη μητέρα σας! Θα ήταν ασέβεια!

4. Συζητήστε τα θέματα πειθαρχίας

Ποιες μεθόδους πειθαρχίας θα εφαρμόσει η γιαγιά στο παιδί σας; Γίνετε όσο γίνεται πιο συγκεκριμένοι σχετικά με τις μεθόδους πειθαρχίας που εφαρμόζετε εσείς και ζητήστε να μείνει πιστή σε αυτές. Οτιδήποτε άλλο θα προκαλούσε σύγχυση στο παιδί και αυτό δεν το θέλετε.

5. Ενημερώστε τη γιαγιά για τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του παιδιού σας

Η γιαγιά που πρόκειται να αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού σας, πιθανόν να μην ξέρει κάθε λεπτομέρεια που το αφορά παρότι δεν είναι ξένη αλλά η γιαγιά του! Μπορεί το παιδί σας να μην κοιμάται με τίποτα αν δεν έχει μαζί το λαγουδάκι του ή αν το φωτάκι είναι κλειστό. Ακόμη, μπορεί να έχει μια αγαπημένη συνήθεια στο φαγητό του. Ενημερώνοντάς την, στην πραγματικότητα της κάνετε τη ζωή πιο εύκολη αφού δεν έρχεται προ εκπλήξεων ή σε μια κατάσταση όπου θα ψάχνει διαρκώς να βρει τι φταίει και τι δεν κάνει καλά.

6. Οι οικογενειακές διαφορές μακριά από το παιδί και να μην ξεχνάτε να λέτε «ευχαριστώ»

Σε όλες τις οικογένειες προκύπτουν προστριβές άλλοτε πρόσκαιρες και άλλοτε πιο μόνιμες. Μην επιτρέψετε να επηρεάσουν τη σχέση με τη γιαγιά και το μεγάλωμα του παιδιού σας. Να τις συζητήσετε και να τις λύσετε αν λύνονται, αλλά σε καμία περίπτωση μην αφήσετε να επηρεάσουν αυτή τη σχέση που έχετε πια με τη γιαγιά. Η γιαγιά που κρατάει το παιδί είναι μια άλλη κατάσταση και δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με οικογενειακά θέματα. Συζητήστε τα εκτός babysitting. Να μην ξεχνάτε να της λέτε καθημερινά «Ευχαριστώ». Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε για εκείνη αλλά το περισσότερο που εκείνη θα ήθελε από εσάς, μαζί με ένα τρυφερό «Σ’ αγαπώ»…

Πηγή: Nanny.gr