Tips για την επιλογή του παιδικού σταθμού
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Tips για την επιλογή του παιδικού σταθμού

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Tips για την επιλογή του παιδικού σταθμού

Η σχολική χρονιά ξεκινά και τα παιδιά ετοιμάζονται να περάσουν τις μεγάλες σχολικές πόρτες. Γέλια και παιχνίδια θα γεμίσουν τις αυλές και τα καινούργια βιβλία θα γεμίσουν τις σχολικές τσάντες (Δείτε εδώ: Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σχολικής τσάντας). Ανάμεσα στα γέλια, συνήθως ακούγονται και τα παράπονα των μικρών μαθητών που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά τη  σχολική εμπειρία ή πηγαίνουν πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Το “φόβο” των παιδιών ενισχύει και το δικό σας άγχος:  Άραγε έχω διαλέξει το κατάλληλο σχολείο για το παιδί μου; 

Θα σας βοηθήσει πολύ να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε παιδικό σταθμό για το παιδί σας: και να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Εκτός όμως από τα βασικά όπως ασφάλεια, διατροφικό πρόγραμμα, πρόγραμμα απασχόλησης, οικονομικά κά, σας προτείνουμε να δώσετε έμφαση στα παρακάτω:

Δώστε σημασία σε αυτό που θα νιώσετε

Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική. Προσπαθήστε να δείτε πίσω από τη διακόσμηση και τα χρώματα και κρατήστε την αίσθηση χώρου. Εάν το περιβάλλον σας κάνει να νιώθετε καλά και άνετα,  τότε θα νιώθει και το παιδί σας καλά. Η πρώτη αίσθηση ενός χώρου έχει μεγάλη σημασία. Μην την αφήσετε να σας ξεφύγει.

Γνωρίστε τους ανθρώπους

Ξεκινήστε με τον ιδιοκτήτη του χώρου. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι νηπιαγωγός ή να έχει σχέση με την εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος με σχετικές σπουδές κι όχι ένας επιχειρηματίας. Μιλήστε μαζί του και ρωτήστε τον τα δικά του ενδιαφέροντα.  Ο λόγος είναι ότι σίγουρα θα έχει προσπαθήσει να περάσει τις δικές του επιλογές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εάν για παράδειγμα είναι αθλητικός τύπος, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες ή εάν αγαπάει το θέατρο, είναι βέβαιο ότι θα έχει εστιάσει στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Συνεπώς, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον καταλάβετε και να δείτε εάν σας ταιριάζει.

Ζητήστε να γνωρίσετε τους ανθρώπους που θα απασχολούν το δικό σας παιδί. Παρατηρήστε τους. Δείτε εάν είναι ευχαριστημένοι στο χώρο που δουλεύουν. Εάν είναι χαμογελαστοί και ευδιάθετοι. Από τον τρόπο που θα χαιρετήσουν εσάς, θα καταλάβετε και πως θα αντιμετωπίζουν τα παιδιά.  Και μην ξεχάσετε να ζητήσετε να δείτε όλους όσους θα έρχονται σε επαφή με το παιδί σας (μαγείρισσα, καθαρίστρια,  οδηγούς του λεωφορείου, υπεύθυνους για τις δραστηριότητες κ.ά.)

Ρωτήστε την πολιτική τους σε περίπτωση ασθένειας (οι περισσότεροι γονείς το ξεχνούν)

Ζητήστε τα στοιχεία και το πρόγραμμα του υπεύθυνου παιδιάτρου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς χειρίζεται ο σταθμός περιπτώσεις τραυματισμών (που δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να αποφύγει), με ποιο νοσοκομείο συνεργάζεται κτλ και εάν δέχεται άρρωστα παιδιά.  Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο για γονείς που εργάζονται να μένουν σπίτι με παιδιά που ασθενούν, αλλά δεν επιτρέπεται άρρωστα παιδιά να πηγαίνουν στο σταθμό. Τα αποτελέσματα είναι σοβαρά και καμιά φορά επικίνδυνα.

Ρωτήστε την πολιτική προσαρμογής 

Ορισμένοι νηπιαγωγοί επιτρέπουν στους γονείς να παραμένουν στο χώρο τις πρώτες ημέρες ενώ άλλοι προτείνουν να παίρνουν τα παιδιά το χώρο και το χρόνο τους, από την αρχή. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει λάθος και σωστό. Υπάρχει αυτό που θα επιλέξετε. Προφανώς, δεν μπορείτε να αλλάξετε το πρόγραμμα του σταθμού, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε κατανοήσει και συμφωνήσει από την αρχή με τη διαδικασία.

Ζητήστε να γνωρίσετε το συνεργαζόμενο ψυχολόγο 

Είναι καλό ο παιδικός σταθμός  να έχει σταθερή συνεργασία με ψυχολόγο, ο οποίος θα παρακολουθεί τα παιδιά στο μάθημα τους και θα βγάζει τα σχετικά συμπεράσματα.  Ζητήστε βιογραφικό και συστάσεις και γνωρίστε τον πριν την έναρξη της χρονιάς. Συζητήστε μαζί του και αφήστε τον να σας μιλήσει. Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που “λέει τα πράγματα με το όνομα τους”. Μείνετε ανοιχτοί στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του. Οποιαδήποτε δυσκολία μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί (συναισθηματικά ή στην ανάπτυξή του) θα λυθεί ευκολότερα, εάν τεθεί εγκαίρως. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να είναι ενήμερος για κάθε αλλαγή στο σπίτι (νέα εγκυμοσύνη, ασθένεια, διαζύγιο, πένθος κτλ).

Καλή αρχή σε μικρούς και μεγάλους!