Tips για τα πρώτα ταξίδια με το μωρό
ΒΡΕΦΟΣ ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΤΑΞΙΔΙΑ

Tips για τα πρώτα ταξίδια με το μωρό

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Tips για τα πρώτα ταξίδια με το μωρό

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, θα πρέπει να πάρετε απόφαση ότι οι αυθόρμητες αποφάσεις (της τελευταίας στιγμής) για εξορμήσεις εκτός της πόλης θα πρέπει να περιοριστούν. Προφανώς, δεν εννοούμε ότι θα σταματήσετε να πηγαίνετε εκδρομές αλλά ότι θα πρέπει να διαθέτετε περισσότερο χρόνο για το σχεδιασμό των διακοπών σας. Όσο πιο οργανωμένοι είστε, τόσο καλύτερα και πιο ξεκούραστα θα περάσετε.

Ας δούμε μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε φροντίσει ή αποφασίσει εκ των προτέρων:

Επιλογή προορισμού

Δυστυχώς, δεν είναι τώρα η στιγμή για το Πάμε κι όπου μας βγάλει ούτε για σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει επίσκεψη σε 6 διαφορετικές πόλεις μέσα σε μία εβδομάδα. Θα πρέπει να έχετε επιλέξει έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό και ιδανικά όχι πολύ μακρινό.

Κράτηση δωματίων

Είναι σημαντικό να έχετε επιλέξει και κλείσει θέση στο ξενώνα που επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε. Ακόμα κι να ταξιδεύετε εποχή μη αιχμής, δεν θα πρέπει να το αμελήσετε.

Επιλογή κατάλληλου καταλύματος

Σε αυτήν τη φάση, θα πρέπει να αποφασίσετε βάσει των παροχών κι όχι βάσει της θέας! Το δωμάτιο θα πρέπει να είναι καθαρό, να έχει κούνια (ή πάρκο), ζεστό νερό, να μην είναι πολύ απομακρυσμένο από το κέντρο της πόλης (ή από το κέντρο υγείας), να έχει ασανσέρ που να χωράει το καρότσι σας και να δέχεται παιδιά. Υπάρχουν ξενοδοχεία που αποφεύγουν να φιλοξενούν βρέφη. Επίσης, μην αμελήσετε να ρωτήσετε εάν έχει κάποια εκδήλωση το βράδυ που μπορεί να σας αφήσει ξύπνιους.

Επιλογή μεταφορικού μέσου

Προτιμήστε εκείνο το μέσο που θα σας προσφέρει το μικρότερο σε διάρκεια ταξίδι. Εάν αποφασίσετε να κάνετε ένα αεροπορικό ταξίδι με το μωρό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μωράκια επιτρέπεται και μπορούν να ταξιδέψουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της ζωής τους. Ιδανικά,  θα ήταν καλό να περιμένετε μέχρις ότου γίνει τουλάχιστον πέντε-έξι εβδομάδων, για να αποφύγετε την πιθανή μετάδοση μικροβίων στους κλειστούς χώρους. Εάν επιλέξετε το αυτοκίνητο, που είναι μια πιο οικονομική και εύκολη λύση, θα πρέπει να ορίσετε το ταξίδι σας (Δείτε εδώ: Διακοπές με το αυτοκίνητο. Οδηγίες για «βρέφη και νήπια» ταξιδιώτες και ψύχραιμους γονείς) σύμφωνα με το πρόγραμμα του παιδιού. Προγραμματίστε το την ώρα που (συνήθως) το μωρό κοιμάται, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ένα ήσυχο ταξίδι και δεν θα αναστατώσετε το βιολογικό του ρολόι. Εάν για την εκδρομή σας, χρειάζεται να μπείτε στο καράβι (Δείτε εδώ: Μωρό και πρώτο ταξίδι με το πλοίο), προσέξτε να μην έχει αέρα, γιατί η φουρτούνα μπορεί να ζαλίσει το μωρό. Καλό θα είναι, εάν το ταξίδι είναι μεγάλης διάρκειας  να έχετε κλείσει και μία καμπίνα.

Χαλαρό πρόγραμμα

Δημιουργήστε ένα χαλαρό καθημερινό πρόγραμμα και προνοήστε αφήνοντας αρκετές ώρες ξεκούρασης.  Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσετε την ημέρα με δραστηριότητες, για τις οποίες είναι πολύ πιθανό το μωρό σας να αδιαφορήσει, ούτε να προσπαθήσετε να δείτε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής που επισκέπτεστε. Ο ενθουσιασμός του πρώτου ταξιδιού με το μωράκι σας ίσως σας παρασύρει στο σχεδιασμό ενός πλήρους και βεβαρημένου προγράμματος, που όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρετε να ακολουθήσετε.

Προφυλάξεις για την υγεία του μωρού 

Πριν την αναχώρηση, είναι καλό να κάνετε μια επίσκεψη στον παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι καλά και μπορεί να ταξιδέψει. Επίσης, ζητήστε του να σας δώσει μία λίστα με τα απαραίτητα φάρμακα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας, καθώς και τη σωστή δοσολογία για την ηλικία και το βάρος του μωρού σας.

Πακετάρισμα

Καταγράψτε σε μία λίστα όλα όσα πρέπει να πάρετε μαζί σας και φτιάξτε τις βαλίτσες σας από την προηγούμενη ημέρα. Το παιδί θα πρέπει να έχει ξεχωριστή βαλίτσα, η οποία είναι καλό να είναι πάντα προσβάσιμη. (Μην κάνετε το λάθος να τη δώσετε για φύλαξη ή να τη βάλετε στο πιο “δύσκολο” σημείο του πορτ μπαγκαζ).

Να έχετε καλή διάθεση και να περάσετε υπέροχα!