Τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

April 22, 2021

author:

Parenting.gr

Τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος με πολλές πραγματικά πολλές αλλαγές στον οργανισμό και το σώμα της γυναίκας. Δεν είναι λίγες όμως οι γυναίκες που αναφέρουν ότι στην περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζεται σημαντικά και ο εγκέφαλός τους. Σύγχυση, έλλειψη προσοχής, μια τάση να ξεχνούν πράγματα όπως κλειδιά, αναμμένους θερμοσίφωνες και άλλα τέτοια που τις κάνουν να νιώθουν συνεχώς αφηρημένες είναι ένα πολύ κοινό παράπονο αρκετών γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες ωστόσο αναφέρουν ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει καμία επίπτωση στην εγκεφαλική λειτουργία. Τι τελικά συμβαίνει;

Οι εγκυμονούσες γυναίκες μοιάζει να νιώθουν σαν να τις έχει επηρεάσει η Άνοιξη και όχι άδικα. Όσο κι αν η εποχή δεν είναι αυτή, η εγκυμοσύνη είναι μια φάση Άνοιξης για τη γυναίκα. Η χαρά, η ανυπομονησία, αλλά παράλληλα και το άγχος να πάνε όλα καλά και φυσικά οι ορμόνες που είναι σε δραματική αναταραχή, συντελούν ώστε η γυναίκα να νιώθει «αλλιώς» από ό,τι είχε συνηθίσει. Οι ψυχολόγοι με όλα αυτά ως δεδομένα αλλά και με τις όλο και πιο συχνές αναφορές για τέτοιες αλλαγές από εγκυμονούσες γυναίκες δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτήν την κατάσταση και προσπαθούν να την ερμηνεύσουν με ολοένα και περισσότερες μελέτες.

Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές βοηθούν στην πραγματικότητα τη γυναίκα να προετοιμαστεί για τον ερχομό του νεογέννητου παιδιού της. Για παράδειγμα την προετοιμάζουν για το άγχος που θα βιώσει τις πρώτες μέρες με το μωρό στην αγκαλιά της. Και μολονότι το σύμπτωμα να ξεχνά κανείς τα κλειδιά του, δεν δείχνει πολύ υπεύθυνη στάση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έγκυος μαθαίνει από αυτό και έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση για να αποφύγει παρόμοια λάθη όταν πια είναι μητέρα.

Νεότερες έρευνες από την άλλη αναφέρουν ότι η εγκυμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλο της γυναίκας και μάλιστα σε βαθμό τέτοιο που αν κάποιος ειδικός κοιτάξει την τομογραφία εγκεφάλου μιας γυναίκας, μπορεί να διακρίνει αν αυτή η γυναίκα έχει γίνει μητέρα ή όχι. Τι ακριβώς αλλαγές είναι αυτές; Σύμφωνα με μελέτες η φαιά ουσία συρρικνώνεται σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία και την ανταπόκριση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη κάνει τις γυναίκες λιγότερο έξυπνες. Αντιθέτως, η απώλεια εγκεφαλικού όγκου σε αυτές τις περιοχές υποδηλώνει μια διαδικασία ωρίμανσης που επιτρέπει στις γυναίκες να συγκεντρώνονται καλύτερα και να προσαρμόζονται ευκολότερα στις ανάγκες των βρεφών τους.

Originally posted 2018-02-08 04:00:00.