Τί να κάνω όταν το παιδί μου απογοητεύεται που δε τα καταφέρνει;
ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Τί να κάνω όταν το παιδί μου απογοητεύεται που δε τα καταφέρνει;

July 12, 2021

author:

Parenting.gr

Τί να κάνω όταν το παιδί μου απογοητεύεται που δε τα καταφέρνει;

Ανάγνωση σε 2′

Όλοι δοκιμαζόμαστε από τις αναποδιές στη ζωή μας, κάποιοι όμως έχουν μεγαλύτερη δύναμη για να τις ξεπεράσουν. Αυτό λέγεται ψυχική ανθεκτικότητα. Το πόσο ανθεκτικοί είμαστε εξαρτάται εν μέρει από τα γονίδιά μας. Μπορούμε όμως και να μάθουμε να είμαστε πιο ανθεκτικοί, κατευθύνοντας τη σκέψη μας και εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας να ενεργεί ανάλογα.

Φράσεις όπως, μπορώ να τα καταφέρω,’ ‘τα κατάφερα και την προηγούμενη φορά,’ ‘ό,τι και να γίνει θα βρω μία λύση,’ ‘στα δύσκολα ξέρω πού θα απευθυνθώείναι χαρακτηριστικές ενός ατόμου με ανθεκτικότητα.

Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να την αποκτήσει;

Όταν νιώθει ότι έχει κάποιον δίπλα του ό,τι και αν συμβεί

Αρχικά, αν ένα παιδί νιώθει πως έχει πάντα κάποιον κοντά του που θα το προστατέψει ό,τι και αν συμβεί, τότε αισθάνεται έτοιμο να δοκιμάσει κάτι που δεν έχει ξαναδοκιμάσει, να ρισκάρει, να εξερευνήσει.

Φυσικά, όταν συναντήσει ένα πρόβλημα δεν πρέπει να σπεύσουμε να το λύσουμε εμείς. Αντιθέτως, θα πρέπει να αντισταθούμε στην παρόρμησή μας να επέμβουμε και να σταθούμε δίπλα του ώστε να τα καταφέρει μόνο του. Μπορούμε να προτείνουμε λύσεις στο πρόβλημα, για παράδειγμα ‘αναρωτιέμαι τί θα γινόταν αν έκανες αυτό.’ Να του δώσουμε ιδέες και να το αφήσουμε να δοκιμάσει.

Η δύναμη του ΑΚΟΜΑ

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη ΑΚΟΜΑ ως εξής:

  • Δεν ξέρεις πώς να το κάνεις αυτό ΑΚΟΜΑ.     
  • Δεν είσαι όσο καλή θα ήθελες να είσαι ΑΚΟΜΑ.
  • Δε τα έχεις καταφέρει ΑΚΟΜΑ, αλλά θα τα καταφέρεις αν προσπαθήσεις αρκετά.

Όταν μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματά του

Στις δυσκολίες και τις αναποδιές, το παιδί δοκιμάζεται με έντονα συναισθήματα απογοήτευσης και ματαίωσης, και μπορεί να χάσει το κουράγιο του. Όσο καλύτερο έλεγχο έχει στα συναισθήματά του, τόσο περισσότερο θα μπορεί να αντέξει την απογοήτευση όταν χάνει, τον εκνευρισμό όταν δεν πετυχαίνει κάτι, ή να συνεχίσει να προσπαθεί όταν μία ενέργεια είναι πολύ απαιτητική.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να ελέγχει τα συναισθήματά του; Πρώτον, παραδειγματίζοντάς το εμείς οι ίδιοι. Μπορούμε επίσης να μιλάμε συχνά για τα συναισθήματα και πώς τα χειριζόμαστε, και φυσικά, να αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματα του παιδιού μας, ακόμα και όταν πρέπει να βάλουμε κάποιο όριο.

Διαβάστε : Όταν ένα παιδάκι θυμώνει

Διαβάστε επίσης: Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας για να μην ξεσπάσετε στα παιδιά

Όταν έχει εσωτερικό κίνητρο για να πετύχει κάτι

Προκειμένου να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που θα συναντήσει για να κατακτήσει κάτι, το παιδί πρέπει να έχει εσωτερικό κίνητρο για να το πετύχει και να έχει θέσει τους δικούς του στόχους. Η δύναμη για να το κάνει, πηγάζει από μέσα του και όχι από την επιθυμία του να ευχαριστήσει εμάς.

Εμείς θα πρέπει να του εξασφαλίσουμε τον χρόνο και τις ευκαιρίες για να μπορεί να ασχοληθεί με αυτό, κάτι που είναι όλο και δυσκολότερο με τις αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου και τον χρόνο που περνάει μπροστά σε οθόνες.


Το πιο σημαντικό, είναι να είμαστε δίπλα του ακόμα και από τις πρώτες προσπάθειες που θα κάνει για να καταφέρει κάτι, όταν είναι μικρό. Καθώς μεγαλώνει, κάθε φορά που θα συναντά κάποια δυσκολία θα μπορεί να σκεφτεί ότι τότε, τα είχε καταφέρει, άρα μπορεί και τώρα.