Τι μαρτυρά η όψη της γλώσσας του παιδιού για την υγεία του;
ΠΑΙΔΙ

Τι μαρτυρά η όψη της γλώσσας του παιδιού για την υγεία του;

January 18, 2018

author:

Parenting.gr

Τι μαρτυρά η όψη της γλώσσας του παιδιού για την υγεία του;

Από την όψη της γλώσσας του παιδιού μπορούμε να πάρουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Η φυσιολογική όψη της γλώσσας πρέπει να είναι ροδαλή, χωρίς λευκές πλάκες ή κηλίδες και να μην δείχνει στεγνή ή ξερή. Οποιαδήποτε άλλη ένδειξη θα πρέπει γρήγορα να μας στείλει στον παιδίατρο. Ας δούμε ορισμένες πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε για την υγεία του παιδιού, από αλλαγές που διαπιστώνουμε στη γλώσσα του.

-Γλώσσα καλυμμένη με λευκό στρώμα
Όταν η γλώσσα του παιδιού είναι καλυμμένη από ένα λευκό στρώμα, παίρνουμε κάποιο μήνυμα ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα ή κάποια διαταραχή στο πεπτικό του σύστημα. Οι πιθανές αιτίες δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη βλάβη, αλλά δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας ίωσης με διάρροια ή εμετό. Όμως το λευκό στρώμα στη γλώσσα μπορεί να εμφανιστεί και όταν το παιδί υποφέρει από μια ίωση ή κοινό κρυολόγημα με συμπτώματα όπως είναι η καταρροή, το συνάχι, ο ερεθισμένος λαιμός και ο βήχας, που κάνουν το παιδί να αναπνέει από το στόμα του. Το λευκό στρώμα πάνω στη γλώσσα όμως μπορεί να είναι και ένδειξη προβλήματος στο πεπτικό σύστημα ή καμπανάκι κακής διατροφής. Σαφώς, ένα παιδί που τρώει ακατάστατα, μπορεί να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα. Αν, λοιπόν, δεν συντρέχει άλλος λόγος εμφάνισης του λευκού στρώματος πάνω στη γλώσσα, όπως η ίωση που προαναφέραμε, ίσως πρέπει να ξεκινήσετε αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας.

-Γλώσσα με λευκές κηλίδες ή πλάκες
Αν το παιδί εμφανίζει λευκές πλάκες ή κηλίδες πάνω στη γλώσσα του πιθανόν υποφέρει από στοματίτιτδα. Θα παραπονεθεί μάλιστα γι’ αυτό, αφού σε πολλές περιπτώσεις η στοματίτιδα εμφανίζει ενοχλητικό πόνο και δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση. Η στοματίτιδα μπορεί να προκληθεί από την κακή συνήθεια του παιδιού να βάζει τα χέρια στο στόμα ή άλλα αντικείμενα, παρασύροντας μικρόβια στο στόμα του.

-Γλώσσα στεγνή και ξερή
Ένα παιδί με γλώσσα στεγνή και ξερή είναι πιθανόν ένα αφυδατωμένο παιδί. Δώστε του άφθονα υγρά και αν εξακολουθεί να μην επανέρχεται απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο. Μεγάλη προσοχή αν η γλώσσα του σας φαίνεται ελαφρώς διογκωμένη. Αν η αιτία δεν είναι η επαφή με ένα πολύ ζεστό ως καυτό φαγητό, τότε ίσως το παιδί σας εμφανίζει κάποια αλλεργική αντίδραση και θα πρέπει το συντομότερο να σπεύσετε στον γιατρό του.