Τι κάνει ένα παιδικό παιχνίδι επικίνδυνο;
ΠΑΙΔΙ

Τι κάνει ένα παιδικό παιχνίδι επικίνδυνο;

February 12, 2022

author:

Parenting.gr

Τι κάνει ένα παιδικό παιχνίδι επικίνδυνο;

Τις μέρες των γιορτών όλοι μας έχουμε στη λίστα με τα δώρα και κάποια παιδικά παιχνίδια. Είτε αυτά προορίζονται για τα δικά μας παιδιά είτε για τα παιδιά φίλων και συγγενικών προσώπων. Θέλουμε το παιχνίδι να είναι διασκεδαστικό και παράλληλα επιμορφωτικό για το παιδί. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας όμως, πρέπει να υπάρχει και ο παράγοντας της ασφάλειας. Τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδικό παιχνίδι επικίνδυνο, δηλαδή. Όταν απευθυνόμαστε σε πολύ μικρά παιδάκια, ο γενικός κανόνας λέει ότι το παιχνίδι δεν πρέπει να αποτελείται από μικρά μέρη που θα μπορούσε το παιδί να καταπιεί… Είναι αρκετό αυτό; Ελάτε να δούμε τι κάνει ένα παιδικό παιχνίδι επικίνδυνο, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού έως τα 5 έτη του.

-Παιχνίδι για βρέφος έως 6 μηνών
Τα παιχνίδια του βρέφους έως 6 μηνών πρέπει να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να μην τραυματιστεί το βρέφος. Το υλικό τους θα πρέπει να είναι μαλακό και ελαφρύ. Συνήθως σε αυτά τα τόσο μικρά βρέφη, δίνουμε κάποιες κουδουνίστρες ή και λούτρινα ζωάκια. Θα πρέπει να ελέγξετε ξανά και ξανά μήπως υπάρχουν αποσπώμενα μέρη όπως κουμπάκια, ματάκια, μουσούδες, που το βρέφος θα μπορούσε να τραβήξει και να τα βάλει στο στόμα του.

-Παιχνίδι για βρέφος 6 έως 12 μηνών
Και πάλι τα παιχνίδια τους θα πρέπει να μην έχουν μεγάλο βάρος και αιχμηρά σημεία. Σ’ αυτήν την ηλικία τα παιδιά βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Συχνά και τα παιχνίδια τους, αφού πια βγάζουν δόντια. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να ξεβάφουν αυτά τα παιχνίδια ή να έχουν αποσπώμενα μέρη που θα μπορούσε το παιδί να καταπιεί. Μεγάλη προσοχή και στα μαλακά παιχνίδια από αφρώδες υλικό, αφού το παιδί θα μπορούσε να κόψει με τα δοντάκια του κομμάτι και να το καταπιεί.

-Παιχνίδι για παιδί 1 έως 3 ετών
Μεγαλώνοντας τα παιδιά, γίνονται και πιο πολύπλοκα τα παιχνίδια τους. Ελατήρια, μοχλοί, αποσπώμενα μέρη θα μπορούσαν να τραυματίσουν το παιδί, πιάνοντάς του τα δάχτυλα. Ακόμη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην επιλέγουμε παιχνίδια με τοξικά χρώματα.

-Παιχνίδι για παιδί 3 έως 5 ετών
Η ταχύτητα εξιτάρει τα παιδιά 3 έως 5 ετών. Το ποδηλατάκι και όλα αυτά τα παιχνίδια με ρόδες, θα πρέπει απαραιτήτως να πηγαίνουν πακέτο με ένα κράνος. Ακόμη, δεν είναι καλή ιδέα να χαρίσετε ένα ποδηλατάκι σε ένα παιδί που ζει σε σπίτι με σκάλες ή χωρίς χώρο για να ασχοληθεί με αυτό με ασφάλεια. Αφήστε την επιλογή στους γονείς του και προτιμήστε να του χαρίσετε κάτι άλλο.

Originally posted 2017-12-27 06:06:46.