Θηλασμός: πόσο συχνά και για πόση ώρα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας;
Μια πολύ βασική ανησυχία της μητέρας με νεογέννητο βρέφος είναι πόσο συχνά πρέπει να θηλάζει το μωρό της και για πόση ώρα σε κάθε στήθος. Η πραγματική ερώτηση είναι πότε έχει χορτάσει το μωρό αφού καμιά μητέρα δεν θέλει το μωράκι της να πεινάει. Άλλες έχουν την απορία πώς θα καταλάβουν αν το μωρό τους πεινάει και πέρα από τα προγραμματισμένα γεύματα.
Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζετε το νεογέννητο βρέφος σας.
Κατά μέσο όρο, ένα νεογέννητο βρέφος πρέπει να θηλάζεται κάθε 2 με 3 ώρες. Αυτό μεταφράζεται σε 8 με 12 φορές το 24ωρο. Τα νεογέννητα βρέφη έχουν πολύ μικρό στομάχι και το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, γι’ αυτό και θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας συχνά.
Κάποια νεογέννητα βρέφη ξυπνούν για να θηλάσουν κάθε 2 ή 3 ώρες αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα για όλα τα νεογνά. Το δικό σας νεογέννητο μπορεί να θέλει να θηλάσει πολλές φορές και για λίγο και μετά να πάρει έναν υπνάκο για αρκετή ώρα. Άλλα μωράκια είναι πιο υπναράδες με αποτέλεσμα να πρέπει εσείς να τα ξυπνήσετε για να θηλάσουν και πρέπει να το κάνετε όσο κι αν το λυπάστε να το ξυπνήσετε έτσι γαλήνια που κοιμάται. Πρέπει να φάει για να μεγαλώσει.
Πρέπει να βάλετε το μωρό σας σε πρόγραμμα θηλασμού;
Ο συνιστώμενος τρόπος είναι κατά απαίτηση του μωρού. Όταν δηλαδή το μωράκι δείχνει εκφράζει με το κλάμα του ή άλλους τρόπους που με τον καιρό θα μάθετε ότι είναι πεινασμένο. Παρότι δεν είναι λάθος να τηρήσετε ένα τρίωρο πρόγραμμα θηλασμού, οι ειδικοί απαντούν ότι αν αφήσετε στο μωρό σας την πρωτοβουλία να δείξει ότι είναι πεινασμένο για να το θηλάσετε, το κάνετε να νιώθει άνεση και ασφάλεια μαζί σας. Τα γεύματα κατά απαίτηση βοηθούν και εσάς να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος που παράγετε. Με τον καιρό θα συνηθίσετε εσείς και το μωρό σας ένα άτυπο πρόγραμμα θηλασμού που δεν θα είναι με το ρολόι αλλά με μια ρουτίνα στην οποία θα σας έχει συνηθίσει το μωράκι σας. Θα ξέρετε περίπου τι ώρα πεινάει.
Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας πεινάει.
Τα μωρά δεν μπορούν να εκφράσουν με λέξεις ότι πεινάνε, το κάνουν όμως μια χαρά με άλλους τρόπους. Κάποιοι από αυτούς είναι το να ξυπνούν κλαίγοντας ή γκρινιάζοντας, πιπιλούν τα δάχτυλά τους, κάνουν θηλαστικές κινήσεις με το στόμα τους, γλείφονται, δείχνουν αναστατωμένα και γυρίζουν το κεφάλι τους δεξιά αριστερά ή ψάχνουν το στήθος σας όταν το έχετε στην αγκαλιά σας. Στην αρχή μπορεί να μην καταλάβετε ότι με αυτούς τους τρόπους εκφράζει την πείνα του, ωστόσο με τον καιρό θα μπορείτε να διαβάσετε αυτές τις ενδείξεις.
Κι αν δεν κλάψει να μην το ταΐσω;
Σαφώς και το κλάμα είναι η πιο υπερβολική έκφραση πείνας του μωρού και καλό είναι να μην το αφήσετε να κλάψει για να το ταΐσετε. Προσπαθήστε να ερμηνεύσετε ενδείξεις όπως οι παραπάνω. Μην φέρετε το μωράκι σας στα άκρα! Το κλάμα κουράζει τα βρέφη, με αποτέλεσμα όταν τα βάζετε στο στήθος να κοιμούνται και να μην παίρνουν επαρκή ποσότητα γάλακτος.
Πόση ώρα πρέπει να θηλάζει το βρέφος κάθε φορά;
Στην αρχή, ο θηλασμός πρέπει να διαρκεί μέχρι το μωρό να θέλει να φύγει από το στήθος. Συνεχίστε δηλαδή να το θηλάζετε μέχρι να δείξει ότι είναι ικανοποιημένο. Αυτό, αφενός εξασφαλίζει ότι το μωρό σας έχει πάρει τη σωστή ποσότητα γάλακτος, αφετέρου βοηθά εσάς να παράγετε περισσότερο μητρικό γάλα. Στην αρχή προσπαθήστε να θηλάζετε το μωρό σας για 15 λεπτά σε κάθε στήθος. Όταν θα μεγαλώσει λιγάκι, θα δείτε ότι στα 8 λεπτά θα έχει αδειάσει επαρκώς κάθε στήθος.
Οι ενδείξεις ότι το μωρό σας έχει θηλάσει επαρκώς
Πώς καταλαβαίνουμε ότι το μωράκι έχει θηλάσει επαρκώς; Σταματάει να θηλάζει και απομακρύνεται από το στήθος. Αποκοιμιέται και παράλληλα εσείς νιώθετε πιο ελαφρύ το στήθος σας. Γυρίζει από την άλλη το πρόσωπό του και δείχνει άλλες διαθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το τάισμα. Θέλει χάδια, θέλει να παίξει κλπ.
Πηγή: Thilasmos.gr
Originally posted 2018-02-13 16:02:44.