Θηλασμός και μεγάλο στήθος: τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Θηλασμός και μεγάλο στήθος: τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

May 18, 2020

author:

Parenting.gr

Θηλασμός και μεγάλο στήθος: τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους

Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος είναι δυνατόν να ταλαιπωρηθούν αρκετά στους πρώτους θηλασμούς του βρέφους τους ως νέες κυρίως μητέρες. Μια γυναίκα με μεγάλο στήθος πριν την εγκυμοσύνη, σταδιακά βλέπει το στήθος της να μεγαλώνει κι άλλο ενώ όταν πια παράγει αρκετό γάλα τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Πριν απ’ όλα η μητέρα πιθανόν θα δυσκολευθεί να βρει την κατάλληλη στάση για τον θηλασμό του μωρού της ώστε να μπορεί να αξιολογήσει αν το μωρό της θηλάζει σωστά βλέποντας το στόμα του. Μια ακόμη ανησυχία της θηλάζουσας με μεγάλο στήθος είναι και αν αναπνέει σωστά το μωρό της. Επιπλέον, αν η μητέρα έχει γεννήσει με καισαρική τομή, αυτό πιθανόν να δυσκολεύει κι άλλο την κατάσταση. Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται. Μια μητέρα με μεγάλο στήθος μπορεί να θηλάσει το μωρό της χωρίς πρόβλημα. Μπορεί στην αρχή να έχει μια μικρή ταλαιπωρία, αλλά δεν είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται.

Κατ’ αρχήν ας ξεκαθαρίσουμε ότι μεγάλο στήθος δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερη από το κανονικό ποσότητα παραγωγής μητρικού γάλακτος. Ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα με μικρό στήθος ή κανονικό στήθος, θα το αντιμετωπίσει και η μητέρα με μεγάλο στήθος σε ό,τι αφορά την παραγωγή του γάλακτος. Κάπως έτσι, η μητέρα με μεγάλο στήθος δεν πρέπει να σκέφτεται ότι το παιδί της τρέφεται κανονικά και με το παραπάνω. Το πόσο σωστά τρέφεται το νεογέννητο, το διαπιστώνουμε από το βάρος του προοδευτικά.

Από την άλλη πλευρά, πράγματι έχουν καταγραφεί γυναίκες με μεγάλο στήθος που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος από το κανονικό. Ακούγεται σαν δώρο της φύσης αλλά αν η μητέρα δεν προσέξει, μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα και μάλιστα δύσκολο. Μεγάλη παραγωγή γάλακτος σημαίνει ότι αν αυτό μένει μέσα στο στήθος, τότε μπορεί να προκαλέσει επώδυνες καταστάσεις για τη θηλάζουσα μητέρα. Και φυσικά η λύση δεν είναι να τρώει υπερβολικά πολύ το βρέφος, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να του προκαλέσει πρόβλημα στο πολύ ευαίσθητο πεπτικό του σύστημα. Η μητέρα λοιπόν, θα πρέπει με θήλαστρο να αδειάζει τα στήθη της από την υπερβολική ποσότητα του γάλακτος.

Tips για ευκολότερο θηλασμό:

-Η έγκυος που έχει πολύ μεγάλα στήθη και βλέπει ότι όπως είναι αναμενόμενο αυτά μεγαλώνουν κι άλλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει σωστά τον θηλασμό. Κατ’ αρχήν πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή και τη βοήθεια της μαίας με την οποία θα συνεργαστεί στον τοκετό ή να παρακολουθήσει κάποια σχετικά μαθήματα. Μπορεί ακόμη να ζητήσει τη βοήθεια ενός συμβούλου θηλασμού, κάτι που βοηθά όλες τις θηλάζουσες μητέρες να ξεπεράσουν ακόμα και το δυσκολότερο πρόβλημα με τον θηλασμό του μωρού τους.

-Η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να βρει τον σωστό στηθόδεσμο. Τα μεγάλα στήθη της θηλάζουσας μητέρας μπορεί να είναι αρκετά βαριά και οπωσδήποτε η μητέρα μπορεί να κουράζεται. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να έχει την κατάλληλη στήριξη από τον στηθόδεσμό της.

θηλασμός με τη βοήθεια του καθρέφτη μπορεί να είναι μια καλή λύση για τη θηλάζουσα μητέρα. Με αυτόν τον τρόπο λύνει το πρόβλημα της οπτικής επαφής ώστε να είναι σίγουρη ότι το μωράκι και τρέφεται σωστά και αναπνέει σωστά ενώ θηλάζει.

-Το μασάζ αλλά και η εξαγωγή γάλακτος πριν αρχίσει το βρέφος να θηλάζει, μπορούν πραγματικά να διευκολύνουν την κατάσταση. Αν είναι πιο μαλακό το στήθος, τότε το βρέφος θηλάζει πιο ξεκούραστα.

Πηγή: Thilasmos.gr 

Originally posted 2018-03-01 15:56:36.