Θα παίρνατε ποτέ έναν άνδρα για νταντά του παιδιού σας;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Θα παίρνατε ποτέ έναν άνδρα για νταντά του παιδιού σας;

May 25, 2018

author:

Parenting.gr

Θα παίρνατε ποτέ έναν άνδρα για νταντά του παιδιού σας;

Ένας άνδρας για τη θέση της νταντάς ενός παιδιού ξενίζει κάπως. Ας μην ξεχνάμε την έκπληξη που προκαλεί στους άλλους όταν ένας άνδρας λέει ότι σπουδάζει ή είναι νηπιαγωγός. Ακόμη και στο εξωτερικό που οι άνθρωποι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το να βλέπουν άνδρες σε θέσεις και ρόλους που συνήθως έχουν γυναίκες, οι άνδρες νταντάδες –many, όπως αποκαλούνται- δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να βρει πολύ εύκολα. Οι επαγγελματίες του είδους είναι λίγοι.

Οι ρόλοι στις δουλειές και στα επαγγέλματα αλλάζουν και σιγά σιγά αποχωριζόμαστε αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πόσες γυναίκες δεν βλέπουμε στη θέση του οδηγού λεωφορείου, άλλωστε; Κάπως έτσι άνδρες σε ρόλο νοσοκόμου, αεροσυνοδού, νηπιαγωγού αλλά ακόμη και νταντάς δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν εντύπωση. Το πόσο καλός ή κακός είναι άλλωστε κανείς στη δουλειά του δεν είναι θέμα φύλου αλλά επαγγελματισμού και κατάρτισης. Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά, έτσι και στην περίπτωση του άνδρα που αναλαμβάνει τη θέση της νταντάς, σημαντικό ρόλο παίζουν η πείρα του, η κατάρτισή του, ο χαρακτήρας του και η ψυχική ισορροπία του αφού ο άνθρωπος αυτός πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας και ασφάλειας μικρών παιδιών.

Το φύλο εκείνου που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση, δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο της προσοχής ή να εκλαμβάνεται ως το βασικό χαρακτηριστικό του. Τα γενικά του προσόντα είναι εκείνα που θα πρέπει να κριθούν ώστε να αξιολογηθεί η καταλληλότητά του για τη θέση. Οικογένειες που έχουν αναθέσει τον ρόλο της νταντάς σε κάποιον άνδρα, έχουν πει ότι σε γενικές γραμμές είναι πολύ οργανωτικοί με το πρόγραμμα των παιδιών και οργανωμένοι οι ίδιοι. Τα πηγαίνουν καλύτερα με την πειθαρχία ενώ είναι ακούραστοι στο παιχνίδι και στις καθημερινές δραστηριότητες. Άλλοι πάλι εστιάζουν στο πόσο πιο ψύχραιμοι αποδεικνύονται στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων αλλά και πόσο διασκεδαστικοί και τρυφεροί είναι με τα παιδιά.

Ο ρόλος της νταντάς είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για την ασφάλεια και φροντίδα του παιδιού. Η νταντά περνά με το παιδί πολύτιμο χρόνο κατά τον οποίο διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού αλλά εξαρτάται και η ψυχική και πνευματική ισορροπία του. Κοιτάμε τη νταντά σαν άνθρωπο και όχι ως γένος.

Πηγή: Nanny.gr