Τελικά τρώγεται ο πλακούντας;
ΤΟΚΕΤΟΣ

Τελικά τρώγεται ο πλακούντας;

May 31, 2020

author:

Parenting.gr

Τελικά τρώγεται ο πλακούντας;

Θεωρητικά τα πάντα τρώγονται. Το αν είναι βλαβερά για την υγεία του οργανισμού ή όχι είναι το θέμα. Τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν ή αν πρέπει να φάνε τον πλακούντα τους μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Αυτό έγινε κάτι σαν μόδα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα όταν κάποια celebrity δήλωσε δημόσια ότι έφαγε τον πλακούντα της μετά τη γέννηση του παιδιού της. Η πρακτική αυτή είναι κάτι που συναντάμε στα περισσότερα θηλαστικά ζώα του πλανήτη και σε πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά. Υπάρχουν πολλές καταγραφές γυναικών που μαγείρεψαν τον πλακούντα τους ή τον αποξήραναν και τον μετέτρεψαν σε σκόνη για να τον βάλουν μέσα σε smoothies. Κάποιες τον έφαγαν και ωμό…

Ο πλακούντας έχει μεγάλη περιεκτικότητα προγεστερόνης και ωκυτοκίνης (η ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά). Ωστόσο, το να φάει μια γυναίκα τον πλακούντα της σε οποιαδήποτε μορφή δεν είναι κάτι που ενθαρρύνει η επιστημονική κοινότητα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για το πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο πλακούντας φιλτράρει και παγιδεύει βλαβερές ουσίες μακριά από το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που σημαίνει πως η γυναίκα που θα φάει τον πλακούντα της, θα λάβει μαζί και όλες αυτές τις βλαβερές ουσίας. Ακόμη, ο πλακούντας υπόκειται σε αλλοιώσεις, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σύνολο κινδύνων.

Η γυναίκα μετά τον τοκετό καλείται να θηλάσει το παιδί της. Οτιδήποτε καταναλώνει περνά και επηρεάζει το μητρικό της γάλα. Τα βρέφη έχουν εξαιρετικά ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς πριν αποφασίσετε αν θα φάτε τον πλακούντα σας –που ναι είναι επισφαλές- σκεφθείτε σοβαρά τι θα πραγματικά κερδίσετε η ίδια τρώγοντάς τον και σε τι κινδύνους μπορεί να βάλει αυτή σας η επιλογή το μωρό σας.

Η πιο σύγχρονη εκδοχή θέλει τον πλακούντα να αποξεραίνεται και να λαμβάνεται από τις γυναίκες με τη μορφή χαπιού. Σύμφωνα με τον American Pregnancy Association γυναίκες που έχουν φάει τον πλακούντα τους με τη μορφή χαπιών, έχουν αναφέρει ζάλη και ασφυξία ενώ όπως πολύ αυστηρά υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη αυτής της αμφιλεγόμενης πρακτικής μόνο από έρευνες δεν προκύπτει…

Αν επιμένετε να κάνετε κάτι με τον πλακούντα σας, ίσως είναι προτιμότερο να τον τιμήσετε θάβοντας τον στη γη και φυτεύοντας από πάνω του ένα δεντράκι. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν αρκετές χώρες στο εξωτερικό.

Πηγή: Toketos.gr

Originally posted 2018-03-13 15:51:58.