Τα σημαντικότερα λάθη εκπαιδεύοντας το παιδί να βγάλει την πάνα του
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Τα σημαντικότερα λάθη εκπαιδεύοντας το παιδί να βγάλει την πάνα του

September 24, 2018

author:

Parenting.gr

Τα σημαντικότερα λάθη εκπαιδεύοντας το παιδί να βγάλει την πάνα του

Κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και αυτό ισχύει σε ό,τι τα αφορά. Είτε πρόκειται για τον θηλασμό, είτε για τον ύπνο αλλά ακόμη και για το τάισμα, το περπάτημα, τις πρώτες λεξούλες και φυσικά την προσαρμογή στο σχολείο. Στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού είναι ο αποχωρισμός της πάνας. Ας δούμε τα σημαντικότερα λάθη στο potty training ή αλλιώς στην διαδικασία εκπαίδευσης του παιδιού προκειμένου να αποχωριστεί την πάνα του.

-Είναι πολύ νωρίς

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία όπου όλα τα παιδιά είναι έτοιμα να αποχωριστούν την πάνα και να περάσουν στο γιογιο. Θα σας το πει και ο παιδίατρος. Για κάποια παιδιά είναι πιο εύκολο ενώ για άλλα όχι. Τα αγόρια συνήθως αργούν περισσότερο από τα κορίτσια αλλά και πάλι αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα. Όταν το μωρό σας αρχίσει να ξυπνά στεγνό ή δείχνει ενδιαφέρον για το γιογιό του, δοκιμάστε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση.

-Ασκείτε πίεση

Έχετε άγχος για το πότε θα αποχωριστεί την πάνα του το παιδί σας, με αποτέλεσμα να του ασκείτε πίεση να θέλει να καθίσει στο γιογιό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραύμα, με συνέπεια να καθυστερήσει πολύ να συνηθίσει την τουαλέτα. Μην του ασκείτε πίεση αν δεν είναι έτοιμο και φυσικά μην το μαλώνετε όταν έχει ατυχήματα.

-Το ντροπιάζετε

Το ότι είναι μικρό δεν σημαίνει ότι παίρνει χαλαρά τις προσβολές. Μην το ντροπιάζετε και μην το προσβάλετε αν επιμένει να φοράει πάνα. Και φυσικά, μην παρακινείτε άλλους να το προσβάλλουν. Ποτέ μα ποτέ μην προτρέψετε τη θεία ή τη γιαγιά του να αναφερθούν με θαυμασμό σε ένα άλλο παιδί που έχει ήδη βγάλει την πάνα του. Αυτό θα το πληγώσει βαθιά και είναι λάθος.

-Έχετε λάθος τακτική

Αρκετοί γονείς ξεκινούν την εκπαίδευση αλλά ξεχνούν το πιο σημαντικό. Ότι το παιδί τους δεν έχει συνηθίσει να λέει πότε θέλει να πάει στην τουαλέτα. Κάπως έτσι, του βγάζουν την πάνα, του δίνουν να φάει και να πιει αλλά μετά το ξεχνάνε και αντί να ρωτήσουν οι ίδιοι αν θέλει το παιδί να καθίσει στο γιογιό, αφήνουν το ατύχημα να συμβεί. Και φυσικά μετά αντιδρούν λέγοντας «Μα γιατί δεν το είπε;»…