Μελέτη Πανεπιστημίου Duke: Τα παιδιά με αυτό το χαρακτηριστικό ζουν περισσότερο
Επικαιρότητα ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Μελέτη Πανεπιστημίου Duke: Τα παιδιά με αυτό το χαρακτηριστικό ζουν περισσότερο

January 12, 2021

author:

Parenting.gr

Μελέτη Πανεπιστημίου Duke: Τα παιδιά με αυτό το χαρακτηριστικό ζουν περισσότερο

Ανάγνωση σε 1′

Μπορεί να είναι ο αυτοέλεγχος το μυστικό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

Αυτό το εύρημα προέρχεται από μια μελέτη που παρακολουθεί 1.000 Νεοζηλανδούς από τη γέννησή τους. Μια ομάδα από 23 ερευνητές διεθνώς με επίκεντρο το Πανεπιστήμιο Duke διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου εξελίχθηκαν σε πιο υγιείς ενήλικες με χαμηλότερο ρυθμό γήρανσης. Τι σημαίνει ακριβώς «χαμηλότερος ρυθμός γήρανσης»; Το σώμα τους είναι βιολογικά νεότερο και εμφανίζει λιγότερα σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου από αυτά των μεσήλικων συνομηλίκων τους.

Εάν ήσασταν το παιδί που δεν μπορούσε να αντισταθεί στο να καταβροχθίσει τη σακούλα με τις καραμέλες, μην απελπίζεστε: Ο νεανικός αυτοέλεγχος (ή η έλλειψη αυτού) δεν είναι πεπρωμένο. Ο αυτοέλεγχος είναι δυναμικός και μπορεί να διδαχθεί, και η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ανέπτυξαν τρόπους για να αυξήσουν τον αυτοέλεγχό τους, είτε ως παιδιά είτε μεσήλικες, έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους.

Οι συνεντεύξεις της έρευνας υποδηλώνουν ότι η καλλιέργεια του αυτοελέγχου είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Οι συμμετέχοντες με άφθονο αυτοέλεγχο τείνουν επίσης να είναι πιο οικονομικά ασφαλείς, πιο ικανοποιημένοι στη μέση ηλικία και πιο εξοπλισμένοι για τη διαχείριση των επερχόμενων υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών απαιτήσεων της γήρανσης. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο αυτοέλεγχος προετοιμάζει τους ανθρώπους για υγιή γήρανση και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ναι, υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου στην παιδική ηλικία βρίσκονται συχνά σε παιδιά με υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης σε πιο οικονομικά ασφαλείς οικογένειες. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν τα ίδια αποτελέσματα όταν “διόθρωσαν” τα ευρήματά τους λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και τη νοημοσύνη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα οδηγήσει στην ένταξη του αυτοελέγχου ως βασική πτυχή της παιδικής εκπαίδευσης και της βελτίωσης των ενηλίκων. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Cohen, Marianne – Duke University study: Children with this trait live longer / Fastcompany.com