Συνταγές για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς που ονομάζεται Κρεατινή. Η Τσικνοπέμπτη του 2018 γιορτάζεται στις 8 Φεβρουαρίου. Είναι μια γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία συνηθίζεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος. Ο λόγος δε για τον οποίο έχει τοποθετηθεί Πέμπτη, είναι γιατί η Τετάρτη και η Παρασκευή σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση είναι μέρες νηστείας. Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ακόμα από τις οικογενειακές γιορτές που έχουμε στην Ελλάδα. Συνηθίζεται την ημέρα αυτή, η οικογένεια να ξαναμαζεύεται γύρω από το τραπέζι για να αγκαλιαστεί και να διασκεδάσει. Αν έχετε «αναλάβει» αυτή τη χαρά στο σπίτι σας, φτιάξτε ό,τι προλαβαίνετε με αγάπη και όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Πρωταγωνιστής της Τσικνοπέμπτης είναι το κρέας. Ελάτε να δούμε ιδέες για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

-Οι σαλάτες
Την Τσικνοπέμπτη προσπαθούμε να κρατήσουμε πιο χαμηλούς τους τόνους στα υπόλοιπα πιάτα αφού πρέπει να δώσουμε έμφαση στον πρωταγωνιστή που είναι το κρέας. Κάπως έτσι, δεν χρειάζεται να φτιάξετε σαλάτες «υπερπαραγωγές». Κινηθείτε πιο παραδοσιακά. Η παραδοσιακή ελληνική χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα (παρότι δεν είναι η εποχή της), αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, κάπαρη, φέτα, αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη είναι μια σαλάτα που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.
Μια ακόμη σαλάτα η οποία ταιριάζει όμορφα με τα κρεατικά, είναι η πράσινη σαλάτα με μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι και χοντρό αλάτι.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βγάλετε την άλλη αγαπημένη ελληνική σαλάτα με το λεπτοκομμένο λάχανο –λευκό και μωβ-, τριμμένο καρότο, λεπτοκομμένο σέλινο και τριμμένη μια σκελίδα σκόρδο. Ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο λεμόνι. Και φυσικά, αν πρόκειται να ανάψετε κάρβουνα για να ψήσετε τα κρεατικά σας, μην παραλείψετε να ψήσετε μερικά λαχανικά. Διαλέξτε από το οπωροπωλείο, μεγάλα κολοκύθια και κόψτε τα σε μεγάλες φέτες, ομοίως μελιτζάνες, ντομάτες και κρεμμύδια. Ψήστε τα για λίγη ώρα στη σχάρα πάνω στα κάρβουνα και στη συνέχεια γαρνίρετε με βαλσαμικό ξύδι και κόκκους πιπεριού πολύχρωμους.
-Τα ορεκτικά
Ομοίως και στα ορεκτικά δεν χρειάζονται υπερβολές για τον λόγο που προαναφέραμε. Δώστε έμφαση στα ορεκτικά αλοιφές, όπως είναι το τζατζίκι, η τυροκαυτερή και η μελιτζανοσαλάτα. Είναι εξαιρετικά απλό να τα φτιάξετε και τα τρία.
Για το σπιτικό τζατζίκι θα χρειαστείτε: 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή σακούλας, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (ίσως και περισσότερες ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλετε), 1 μεγάλο αγγούρι τριμμένο με τη φλούδα του στη φαρδιά πλευρά του τρίφτη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, 3 κουταλιές ξύδι.
Για την τυροκαυτερή θα χρειαστείτε τυρί σε μορφή κρέμας ή μείγμα των τυριών της αρεσκείας σας πολτοποιημένα, δύο πιπεριές φλωρίνης ψητές στις οποίες θα αφαιρέσετε τους σπόρους και τον φλοιό τους μετά το ψήσιμο και θα τις αλέσετε στο μπλέντερ καθώς και μια καυτερή πιπεριά. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και είναι έτοιμη.
Για την μελιτζανοσαλάτα θα πρέπει να ψήσετε ολόκληρες, μαζί με το κοτσάνι και τον φλοιό 4 μεγάλες μελιτζάνες. Αν έχετε ανάψει κάρβουνα, ψήστε εκεί τις μελιτζάνες, διαφορετικά στον φούρνο στις αντιστάσεις στους 240 βαθμούς για 20 λεπτά. Στη συνέχεια κόψτε στη μέση τις μελιτζάνες και με το πιρούνι αφαιρέστε τη σάρκα τους, πετώντας τα σπόρια όπου υπάρχουν. Λιώστε καλά με το πιρούνι και στη συνέχεια προσθέστε 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, μία ψητή πιπεριά φλωρίνης σε μικρά κομματάκια, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό και άφθονη πάπρικα καπνιστή.
Ακόμη στα ορεκτικά της Τσικνοπέμπτης μπορείτε να συμπεριλάβετε μια πίτα, όπως τυρόπιτα, χορτόπιτα ή σπανακόπιτα που ταιριάζουν πολύ καλά με τα κρέατα. Και φυσικα μην παραλείψετε τις τηγανιτές πατάτες ή τις πατάτες φούρνου με θυμάρι και μουστάρδα.

-Τα κρεατικά
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο πρωταγωνιστής στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι το κρέας. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας και τις δυνατότητές σας. Αν έχετε τη δυνατότητα να ψήσετε σε κάρβουνα τότε πραγματικά τιμάτε το έθιμο όπως πρέπει. Αν πάλι όχι, και ο φούρνος μια χαρά κάνει τη δουλειά του στο τσίκνισμα. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε μπριζόλες χοιρινές ή μοσχαρίσιες, σουβλάκια, μπιφτέκια, λουκάνικα, αλλά και παϊδάκια από αρνί ή κατσίκι. Βεβαίως μπορείτε να φτιάξετε και κοκορέτσι ή κοντοσούβλι. Η σωστή προετοιμασία είναι εκείνη που θα σας διευκολύνει όσο τίποτα. Πάρτε το κρέας που θα σερβίρετε από την προηγούμενη μέρα, ώστε να έχετε τον χρόνο να το μαρινάρετε. Το μαρινάρισμα είναι εκείνο που δίνει έξτρα γεύση και πάει σε άλλη διάσταση τα κρεατικά. Όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα μπορούν να ψηθούν μια χαρά στο grill του ηλεκτρικού σας φούρνου. Και φυσικά, αν το θέλετε μπορείτε να φτιάξετε κατσικάκι στη γάστρα ή αρνάκι στη λαδόκολλα. Μπορεί να μην είναι αμιγώς συνταγές για τσίκνισμα, το τρυφερό και ζουμερό τους κρέας όμως είναι τόσο πιο αρεστό στα μικρά παιδιά.
-Τα επιδόρπια
Το μενού για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά πλούσιο σε λιπαρά και βαρύ για το στομάχι. Κάπως έτσι, καλό είναι να μην το παρακάνετε και με το επιδόρπιο. Το παραδοσιακό γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς είναι η πιο σωστή επιλογή. Αν όμως σας φαίνεται «λίγο» και θέλετε κάτι περισσότερο για τους καλεσμένους σας, προτιμήστε μια μους λεμονιού, κάποιο σορμπέ φρούτων ή μια απαλή πανακότα.
Πηγή: Arkoudos.gr
Originally posted 2018-02-08 08:00:38.