Selfitis: η διαταραχή της νέας γενιάς…
Είναι πλέον επίσημο και από την επιστήμη. Η μανία να βγάζει κανείς συνεχώς selfie φωτογραφίες και να τις ανεβάζει στα social media, είναι ψυχική διαταραχή και ονομάζεται selfitis. Πρόκειται, μάλιστα, για διαταραχή που προσβάλει κυρίως τους νέους ανθρώπους από την εφηβεία και μετά όπου παρατηρείται και το υπερβολικό ποστάρισμα αυτοφωτογραφίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Ψυχολογίας του Nottingham Trent University, με τη συμμετχοή 400 και πλέον ανθρώπων από την Ινδία που έχει και τους περισσότερους χρήστες Facebook. Μάλιστα, η Ινδία κατέχει την πρωτιά στους περισσότερους θανάτους από selfie σε επικίνδυνες τοποθεσίες. «Πριν από λίγα χρόνια εμφανίστηκαν κάποιες ιστορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που υποστήριζαν πως η «σελφίτιδα» θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ψυχική διαταραχή. Παρότι η συγκεκριμένη ιστορία αποδείχθηκε πως ήταν φάρσα, αυτό δεν σήμαινε πως η εν λόγω πάθηση δεν υπάρχει. Τώρα καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή της και να αναπτύξουμε την πρώτη Selfitis Behaviour Scale (Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας) στον κόσμο, προκειμένου να αξιολογήσουμε την κατάσταση», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μαρκ Γκρίφιθς.
Οι πάσχοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποζητούν διαρκώς την προσοχή του κόσμου και πάσχουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση, θέλοντας να αντισταθμίσουν την ανασφάλειά τους με τη συνεχή προβολή τους. Μάλιστα, οι επιστήμονες ελπίζουν πως τώρα που η ύπαρξη της πάθησης φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί, θα διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοήσουν περισσότερα γύρω από το πώς και το γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτή τη δυνητικά εθιστική συμπεριφορά και τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν.
Αξίζει να σημειωθεί δε, πως η πάθηση χωρίζεται σε τρία στάδια, τρία επίπεδα σοβαρότητας. Στις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις εντάσσονται όσοι τραβούν selfies τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα και δεν τις ανεβάζουν στα social media. Αν τις ανεβάσουν τότε πάσχουν από οξεία σελφίτιδα, που είναι το δεύτερο στάδιο. Το σοβαρότερο στάδιο όλων είναι η «χρόνια σελφίτιδα», καθώς εκεί οι πάσχοντες νιώθουν τόσο έντονη την ανάγκη του ανεβάσματος που το κάνουν περισσότερες από έξι φορές τη μέρα.
Originally posted 2017-12-21 12:29:01.