Σε τι πρέπει να πει «αντίο» μια μαμά;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σε τι πρέπει να πει «αντίο» μια μαμά;

January 23, 2018

author:

Parenting.gr

Σε τι πρέπει να πει «αντίο» μια μαμά;

Η μητρότητα είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη γυναίκα. Αρκετές το βιώνουν σαν να πατήθηκε ξαφνικά ένα κουμπί που έβαλε μπροστά μια λειτουργία με πολλές ευθύνες και ακόμη περισσότερο άγχος. Άλλες γυναίκες πάλι, το βιώνουν με περισσότερη απόλαυση και ισορροπούν. Η καθημερινότητα από τη στιγμή που μια γυναίκα γίνεται μητέρα είναι εντελώς άλλη. Είναι «το παιδί» και όλα τα άλλα γύρω του. Είναι λογικό και αυτονόητο. Ας δούμε, όμως, όλα εκείνα που θα έπρεπε να αποχωριστεί μια μητέρα, για να απολαύσει περισσότερο τη ζωή της, το έργο της, την οικογένειά της.

-Ενοχές
Το να συναντήσεις σήμερα μια μητέρα που δεν έχει ενοχές για κάτι είναι εξαιρετικά σπάνιο. Όλες έχουν μια τουλάχιστον ενοχή για να πορεύονται. Ενοχές που γέννησαν με καισαρική, ενοχές που δεν θήλασαν καθόλου ή όσο θα ήθελαν, ενοχές που γύρισαν πολύ νωρίς στη δουλειά. Ενοχές για όλα, που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν ίδιες ή άλλες εντελώς καινούργιες, μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν.

-Κριτική για τις άλλες μητέρες
Είναι μια απολύτως τοξική συνήθεια η κριτική και το σκανάρισμα της άλλης μαμάς. Είτε είναι αρνητική κριτική «Όλες κάνουν κάτι χειρότερα από ό,τι εγώ», είτε είναι κριτική εναντίον σας «Η άλλη είναι καλύτερη μητέρα από εμένα», πρόκειται για μια συνήθεια ανούσια και ψυχοφθόρα.

-Τι θα έπρεπε να κάνει το παιδί και τι πραγματικά κάνει
Αρκετές μητέρες παρατηρούν τα παιδιά τους και τα συγκρίνουν με άλλα παιδιά. Αν το άλλο παιδί ζωγραφίζει δάση με την παραμικρή λεπτομέρεια και το δικό τους –της ίδια ηλικίας- δεν μπορεί καλά καλά να σχεδιάσει ένα δέντρο, τότε ανησυχούν ότι κάτι δεν πάει καλά με την ανάπτυξη του παιδιού τους… Οπωσδήποτε σε κάθε ηλικιακή φάση του παιδιού υπάρχουν «κατακτήσεις» του. Ωστόσο, το ότι ένα παιδί παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις κάπου από ότι το δικό σας, δεν σημαίνει ότι το δικό σας έχει κάποιο πρόβλημα ή τεμπελιάζει και πρέπει να το πιέσετε να γίνει σαν το άλλο παιδί…

-Ποιος είπε ότι το παιδί πρέπει να είναι χαρούμενο όλη την ώρα;
Η μητέρα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι αδύνατον το παιδί της να είναι χαρούμενο όλη την ώρα. Και πρέπει να σταματήσει να κάνει αγώνα δρόμου για έναν τέτοιο στόχο. Έστω ότι το παιδί θα είναι χαρούμενο –πολύ!- αν κατέβει με το ποδηλατάκι του τα σκαλιά της πολυκατοικίας από τον 6ο όροφο… πόσο πιθανό είναι να του επιτρέψετε κάτι τέτοιο; Είναι αδύνατον, λοιπόν, ένα παιδί να είναι χαρούμενο όλη την ώρα και θα έπρεπε να πάψει να είναι άγχος σας και βασική σας επιδίωξη.

-Η μητέρα που νομίζατε πως θα είστε
Όλες οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή και πριν από αυτήν «σχεδιάζουν» τι μητέρες θα είναι. Συχνά, βλέπουν «λάθη» που κάνει η αδελφή τους ή η φίλη τους στο μεγάλωμα των παιδιών της και λένε «Α, εγώ αποκλείεται να τα κάνω αυτά»… Όλα εκείνα τα «αυτονόητα» και τα «εγώ δεν», πρόκειται να ξεχαστούν στην πορεία. Χαλαρώστε τους ώμους, όχι άλλους ψυχαναγκασμούς. Χωρίς μη ρεαλιστικές αγκυλώσεις είστε πιο κοντά στο να καταφέρετε να γίνετε η καλύτερη μαμά που μπορείτε να γίνετε!