Ρινορραγία: πώς σταματά και πώς αποτρέπεται;
ΠΑΙΔΙ

Ρινορραγία: πώς σταματά και πώς αποτρέπεται;

May 23, 2018

author:

Parenting.gr

Ρινορραγία: πώς σταματά και πώς αποτρέπεται;

Η ρινορραγία είναι μια κοινή κατάσταση πλην όμως αρκετά τρομακτική. Κανένα παιδί δεν είναι εξοικειωμένο με το αίμα και κανένας γονιός δεν νιώθει καλά όταν το παιδί του αιμορραγεί για οποιονδήποτε λόγο. Η ρινορραγία όμως είναι μια κατάσταση που απαιτεί ψυχραιμία. Και επειδή δύσκολα μπορεί να ζητήσει κανείς ψυχραιμία από το παιδάκι που αιμορραγεί, οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να διαχειριστούν την κατάσταση. Πώς το κάνουμε όμως αυτό;

-Πώς σταματάει η ρινορραγία;

Το πρώτο βήμα είναι να αποτρέψουμε το παιδί από το να ξαπλώσει ή να κάνει το κεφάλι του προς τα πίσω, αφού με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να καταπιεί το αίμα του, με αποτέλεσμα αυτό να του φέρει βήχα ή αίσθηση πνιγμού. Ούτε το βάζουμε να σκύψει. Κρατήστε το παιδί σε ευθεία στάση με το κεφάλι να γέρνει ελαφρώς μπροστά. Κρατώντας ένα χαρτομάντηλο, πιέστε το μαλακό μέρος της μύτης του παιδιού, κάτω από το οστεώδες τμήμα ώστε τα ρουθούνια να είναι κλειστά. Προτρέψτε το παιδί να αναπνεύσει από το στόμα. Στη συνέχεια πιέστε –όχι πολύ δυνατά- για 5 ή 10 λεπτά ελέγχοντας αν εξακολουθεί η ρινορραγία. Αν εξακολουθεί και μετά από τα 5 ή 10 λεπτά, επαναλάβετε το ίδιο, τσεκάροντας κάθε 5 λεπτά αν σταμάτησε η ρινορραγία. Αν η αιμορραγία δεν σταματά καλέστε αμέσως τον παιδίατρο ή τις πρώτες βοήθειες. Ρωτήστε το παιδί αν χτύπησε το κεφάλι του, αν πονάει κάπου και πώς αισθάνεται και περιγράψτε τα όλα αυτά στον γιατρό.

Όταν η ρινορραγία σταματήσει, είναι πιθανόν το παιδί να νιώθει δυσφορία στη μύτη του λόγω ξεραμένου αίματος. Ζητήστε του να μην φυσήξει τη μύτη του για αρκετή ώρα αφού αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ξανά τη ρινορραγία. Για λίγη ώρα μπορείτε να αφήσετε μια γαζούλα στη μύτη του παιδιού μέχρι να σταματήσει εντελώς το αίμα. Σε κάθε περίπτωση, μην το παρακάνετε αφού το παιδί πρέπει να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Εκείνο για το οποίο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι είναι ότι μετά από μια ρινορραγία, μπορεί σχετικά άμεσα να ακολουθήσουν και άλλες μέσα σε ώρες ή μέρες. Αν όμως επιμένει και η έντασή της είναι ανησυχητική, πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε στον παιδίατρό σας.

-Τι μπορεί να προκαλέσει μια ρινορραγία και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ρινορραγία είναι αρκετές. Κάποιες εποχικές αλλεργίες, η έκθεση στον ήλιο, η ξηρή και ερεθισμένη βλεννογόνος της μύτης αλλά και διάφορες λοιμώξεις ή κάποιος τραυματισμός που προκάλεσε το παιδί στη μύτη του.

Αν η αιτία της ρινορραγίας είναι η ξηρότητα του αέρα, μπορείτε να αποτρέψετε τις ρινορραγίες με τη χρήση ενός υγραντήρα αλλά και μιας ενυδατικής για τη βλεννογόνο της μύτης. Το ρινικό τζελ ή ακόμη η βαζελίνη μπορούν να κρατήσουν τη μύτη του παιδιού ενυδατωμένη με αποτέλεσμα να μην αιμορραγεί. Ακόμη, κάποια σπρέι που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση συμπτωμάτων από εποχικές αλλεργίες και τα οποία συνήθως είναι στεροειδή, μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγίες. Και φυσικά, απαγορεύεται το σκάλισμα της μύτης, που πολλά παιδιά συνηθίζουν, αφού με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μολύνονται αλλά και τραυματίζουν τη μύτη τους.