Πρώτοι στον τζόγο οι Έλληνες έφηβοι – Έναρξη των ψυχικών διαταραχών από τα 14
Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας. Η 10η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και με αφορμή την ημέρα αυτή η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αυτή τη χρονιά εστιάζει στο θέμα «Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει». Δυστυχώς για την Ελλάδα τα πράγματα είναι όλο και χειρότερα αφού η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στον εφηβικό τζόγο, στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών από εφήβους αλλά και σε ψυχικές διαταραχές.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος αναφέρει:
“Ο Π.Ο.Υ. κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις των διαρκώς μεταβαλλόμενων κοινωνικο-οικονομικών (φτώχεια, ανεργία, αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, κατάρρευση των αξιών, ενδοοικογενειακή και κοινωνική βία, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους) και γεωπολιτικών (απειλές – τρομοκρατικά χτυπήματα, πόλεμοι, αυξημένες προσφυγικές ροές, φυσικές καταστροφές) συνθηκών στην ψυχική υγεία των νέων.
Οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών είναι ήδη ορατές στη χώρα μας: Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στον τζόγο στους 16χρονους, το ποσοστό Ελλήνων μαθητών που κάνουν χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών (12.5% έναντι 7.2%), οι έφηβοί μας αναφέρουν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από το σχολείο, και ειδικά για τους 15χρονους μαθητές η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Π.Ο.Υ. οι μισές από τις ψυχικές διαταραχές έχουν έναρξη στην εφηβεία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται έγκαιρα και συνεπώς δεν τυγχάνουν θεραπευτικής και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας ευθύνονται για το 16% της παγκόσμιας επιβάρυνσης της νοσηρότητας και των τραυματισμών σε άτομα ηλικίας 10 – 19 ετών, η κατάθλιψη είναι η ένατη αιτία και το άγχος είναι η όγδοη αιτία νοσηρότητας στον εφηβικό πληθυσμό, και η αυτοκτονία η δεύτερη αιτία θανάτου των ατόμων από 15 έως 29 ετών.
Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιού και Εφήβου (ΠΕΕ-ΕΝΩ.ΨΥ.ΠΕ.) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής υγείας προσκαλεί στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα “Η ψυχική υγεία νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο” που θα γίνει την Τετάρτη 10/10/2018 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30)”.
Originally posted 2018-10-10 09:26:52.