«Πριν γεννήσεις έχεις την προσοχή όλων. Μετά;»: Το παράπονο μιας εγκύου
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

«Πριν γεννήσεις έχεις την προσοχή όλων. Μετά;»: Το παράπονο μιας εγκύου

March 27, 2023

author:

Parenting.gr

«Πριν γεννήσεις έχεις την προσοχή όλων. Μετά;»: Το παράπονο μιας εγκύου

Πολλές γυναίκες που έχουν φέρει στον κόσμο ένα παιδί, λένε πότε με παράπονο πότε με πιο παιχνιδιάρικη διάθεση ότι κανένας πια δεν τους δίνει σημασία. Τι εννοούμε; Ανακοινώνει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη της και αμέσως όλοι την προσέχουν με κάθε τρόπο. Να μην σκύψει, να μην πέσει, να μην κουραστεί, να μην της μυρίσει κάτι και δεν το έχει… Πράγματα που πολλές φορές αγγίζουν την υπερβολή.

Η Anneliese Lawton είναι μητέρα δύο αγοριών και έχει βιώσει αυτήν ακριβώς την κατάσταση, όμως η αναφορά της έχει σχέση με το σύστημα υγείας και όχι με το οικογενειακό περιβάλλον. Το σχετικό post της στο Facebook βρήκε μεγάλη αποδοχή από πολλές γυναίκες.

«Μετά τη γέννηση των αγοριών μου, υπήρχαν πολλά ραντεβού. Να ελέγξουν το βάρος τους και την ακοή τους για παράδειγμα. Η ευημερία των αγοριών μου ήταν το επίκεντρο της προσοχής. Θα έλεγα, σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας ότι τα παιδιά μου είχαν σωστή φροντίδα. Όχι όμως και εγώ…» Όπως περιγράφει η Anneliese, την έστειλαν στο σπίτι με μερικά παυσίπονα για να ξεκινήσει τον ρόλο της ως μητέρα, περιμένοντας ότι τα ένστικτά της θα έβαζαν μπροστά τη διαδικασία. Ποιος νοιάζεται για τη μαμά άλλωστε; Περίμεναν ότι θα ήξερε πώς να διαχειριστεί τους κολικούς και τους θηλασμούς μέσα στη νύχτα. Ότι ο θηλασμός θα συνέβαινε φυσιολογικά και από μόνος του. Ότι η ίδια θα προσαρμοζόταν αμέσως στο νέο της εντελώς ξένο σώμα. Κανένας δεν ασχολήθηκε ούτε με τα σωματικά της ράμματα ούτε με την επιλόχειο κατάθλιψη που πιθανόν να την ταλαιπωρούσε. «Ούτε ένα χτύπημα στην πλάτη», όπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος μας ξεχνάει τις μητέρες», γράφει. «Ξεγλιστράμε μέσα από ρωγμές και αποτελούμε τον υπόκωφο θόρυβο και μέσα εκεί μαθαίνουμε τον ρόλο μας δηλαδή πάντα να ερχόμαστε τελευταίες…»

Μια πολύ δυνατή και ειλικρινής εξομολόγηση που πρέπει να μας προβληματίσει. Ο ερχομός του μωρού δεν πρέπει να παίρνει τον προβολέα πάνω από τη μητέρα που έχει μόλις γεννήσει. Η γυναίκα που έχει φέρει στον κόσμο το παιδί της είναι ευάλωτη και χρειάζεται χάδι, αγκαλιά, φροντίδα…κάποιον να νοιάζεται και για αυτήν.

Originally posted 2018-10-29 20:35:21.