Πρέπει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα του παππού και της γιαγιάς;
LIFESTYLE ΒΑΦΤΙΣΗ & ΓΑΜΟΣ

Πρέπει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα του παππού και της γιαγιάς;

March 9, 2018

author:

Parenting.gr

Πρέπει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα του παππού και της γιαγιάς;

Για κάποιους πολιτισμούς το να παίρνουν τα παιδιά το όνομα του παππού ή της γιαγιάς είναι μια παράδοση που σκοπό έχει τη «συνέχιση» του ονόματος της οικογένειας. Είναι κάτι σαν τιμή στους προγόνους. Στην Ελλάδα αυτό είναι που κυρίως συνηθίζεται ακόμα και σήμερα. Άλλοι λαοί, επιλέγουν διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με το τι τους αρέσει ή σύμφωνα με συμβολισμούς.

Ωστόσο, από τις χώρες που κρατούν την παράδοση του να δίνουν το όνομα του παππού και της γιαγιάς, η πιο «σκληροπυρηνική» αν θέλετε, είναι η Ελλάδα. Εκείνο που συνηθίζεται είναι το πρώτο αγόρι της οικογένειας να παίρνει το όνομα του παππού από την πλευρά του πατέρα και το δεύτερο από την πλευρά της μητέρας. Ομοίως και με τα κορίτσια, το πρώτο κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από την πλευρά του πατέρα και το δεύτερο από την πλευρά της μητέρας. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο στην περίπτωση των κοριτσιών, δηλαδή το το πρώτο κορίτσι –αν δεν είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας πάντα- μπορεί να πάρει το όνομα της γιαγιάς από την πλευρά της μητέρας. Ακόμη, πολλές οικογένειες, με δεδομένο ότι σπανίως σήμερα τα ζευγάρια αποκτούν πολλά παιδιά, μοιράζουν τα πράγματα και κάπως έτσι το πρώτο παιδί παίρνει το όνομά του από τους γονείς του πατέρα και το δεύτερο από τους γονείς της μητέρας.

Άλλες χώρες που ακολουθούν αυτή τη λογική στα ονόματα των παιδιών τους είναι η Αγγλία, η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στην Ινδία πάλι, ακολουθούν περίπου το παράδειγμά μας αλλά με μια διαφορά. Αν ο παππούς ή η γιαγιά είναι ακόμα στη ζωή, το παιδί παίρνει το όνομά του αλλά του δίνεται και ένα διαφορετικό όνομα για καθημερινή χρήση για όσο ζει ο παππούς ή η γιαγιά, αφού θεωρείται ασέβεια να χρησιμοποιείται το όνομα του παππού ή της γιαγιάς για το παιδί. Οι Αμερικάνοι και οι Καναδοί τιμούν τους παππούδες και τις γιαγιάδες δίνοντας στα παιδιά τους το όνομά τους ως δεύτερο. Επιλέγουν δηλαδή αυτό που τους αρέσει και ως δεύτερο δίνουν το όνομα του παππού ή της γιαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονόματα, ο παππούς και η γιαγιά πρέπει να σεβαστούντην απόφαση των γονέων όσο και αν δεν τους αρέσει. Όταν δεν επιλέγεται το όνομα ενός παππού ή μιας γιαγιάς το πιο πιθανό είναι να μην αρέσει το όνομα αυτό στους γονείς και όχι να κρύβει κάτι προσωπικό προς τον παππού ή τη γιαγιά αυτή η απόφαση. Δεν υπάρχει πρέπει στην απόφαση του ονόματος ενός παιδιού. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην συμφωνήσουμε πως η παράδοση που έχουμε ως λαός είναι υπέροχη. Δεν είναι μόνο η συνέχιση των ονομάτων της οικογένειας, είναι κυρίως ότι τιμούμε τους ανθρώπους που μας έφεραν στη ζωή και σήμερα καμαρώνουν για τη συνέχειά μας. Τι πιο γλυκό από αυτό;