Πότε μπορεί ένα βρέφος να ξεκινήσει τους χυμούς φρούτων και ποια είναι η σωστή ημερήσια ποσότητα;
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Πότε μπορεί ένα βρέφος να ξεκινήσει τους χυμούς φρούτων και ποια είναι η σωστή ημερήσια ποσότητα;

January 28, 2023

author:

Parenting.gr

Πότε μπορεί ένα βρέφος να ξεκινήσει τους χυμούς φρούτων και ποια είναι η σωστή ημερήσια ποσότητα;

Ο χυμός φρούτων είναι απαραίτητος για ένα νήπιο ή ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας αλλά ακόμη και για τους ενήλικες… όχι όμως και για τα βρέφη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα βρέφος μικρότερο των 6 μηνών απαγορεύεται να πιει χυμό φρούτων ενώ από τους 6 μήνες και μετά καλό είναι να αποφασίσει ο παιδίατρος αν πρέπει να ενταχθούν οι χυμοί φρούτων στη διατροφή του βρέφους. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε σε ό,τι αφορά τους χυμούς φρούτων.

-Είναι άλλο πράγμα ο φυσικός χυμός φρούτων και άλλο ο έτοιμος συσκευασμένος

Ο φυσικός χυμός φρούτων που φτιάχνουμε μόνοι μας από φρέσκα φρούτα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτόν του εμπορίου. Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων τίποτα κακό δεν έχουν εκτός από το ότι οι περισσότεροι από αυτούς περιέχουν ζάχαρη. Καλό είναι, λοιπόν, να προτιμώνται οι χειροποίητοι χυμοί φρούτων ενώ όταν επιλέγονται οι έτοιμοι, πρέπει απαραιτήτως να διαβάζουμε με προσοχή την ετικέτα για τα συστατικά…

-Ποια είναι η σωστή ποσότητα χυμού φρούτων που μπορεί να καταναλώσει ένα βρέφος;

Ημερησίως και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, ένα βρέφος μεγαλύτερο των 6 μηνών μπορεί να καταναλώνει μισή κούπα χυμό φρούτων. Ο χυμός φρούτων μπορεί να είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και άλλες βιταμίνες ωστόσο με κανένα τρόπο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος. Αυτό αξίζει να το τονίσουμε για να γίνει σαφές ότι ο χυμός και γενικότερα οι υπόλοιπες τροφές που σταδιακά μπαίνουν στη διατροφή του παιδιού, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το μητρικό γάλα.

Ακόμη, η υπερβολική ποσότητα χυμού –δεδομένου ότι και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη- μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεογιλά δοντάκια των παιδιών. Και φυσικά η υπερβολική ποσότητα χυμών φρούτων μπορεί να προκαλέσει διάρροια στο βρέφος ή άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ο χυμός είναι γενικά δύσπεπτος και καλό είναι να μην τον δίνετε στο βρέφος πριν κοιμηθεί ή από το απόγευμα και μετά.

Originally posted 2018-10-09 17:42:46.