Πότε μπορεί ένα νεογέννητο βρέφος να βγει από το σπίτι;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Πότε μπορεί ένα νεογέννητο βρέφος να βγει από το σπίτι;

July 31, 2022

author:

Parenting.gr

Πότε μπορεί ένα νεογέννητο βρέφος να βγει από το σπίτι;

Λένε ότι αν δεν περάσουν 40 μέρες από τη γέννηση του βρέφους, δεν κάνει ούτε το νεογέννητο βρέφος να βγει από το σπίτι ούτε η λεχώνα μητέρα του. Πρόκειται για μύθο αφού και το νεογέννητο και η μητέρα μπορούν να βγουν έξω. Έστω ότι μια μητέρα έχει γεννήσει, έχει ξεπεράσει την ταλαιπωρία του τοκετού και πρέπει να βγάλει μια βόλτα τα μεγαλύτερα παιδιά της ή τέλος πάντων θέλει να ξεσκάσει η ίδια. Φυσικά και μπορεί να το κάνει, παίρνοντας μαζί της και το νεογέννητο βρέφος της. Στην πραγματικότητα, ο ήλιος και ο φρέσκος αέρας μόνο καλό θα κάνουν και στους δύο. Ιατρικό λόγος για να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι, μάνα και βρέφος δεν υπάρχει. Κάπως έτσι, από όταν η μητέρα νιώθει τις δυνάμεις της να επιτρέπουν μια βόλτα, δεν έχει παρά να πάρει το νεογέννητο μωρό της και να βγει αυτή τη βόλτα, παίρνοντας όμως τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου βρέφους είναι ακόμα ανώριμο.

-Όχι στα πολυπληθή μέρη

Μπορεί να είναι δελεαστικό και αναζωογονητικό για τη μητέρα να βρεθεί και να κυκλοφορήσει μέσα σε κόσμο, όμως αυτό μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το νεογέννητο βρέφος. Τα κλειστά μέρη με πολύ κόσμο είναι γεμάτα μικρόβια, ειδικά σε περιόδους όπου οι ιώσεις είναι σε έξαρση. Όσο πιο μικρό είναι το μωρό, τόσο πιο αδύναμο είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα, με αποτέλεσμα και πολύ εύκολα να κολλήσει μια ίωση αλλά και πολύ δύσκολα να απαλλαγεί από αυτήν. Η επαφή με άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή έχουν λερωμένα χέρια είναι ό,τι χειρότερο σε αυτή τη φάση.

-Το μωρό δεν κρυώνει περισσότερο από τη μητέρα

Το νεογέννητο βρέφος μπορεί να έχει ένα πιο ευαίσθητο οργανισμό όμως αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι κρυώνει περισσότερο από ό,τι η μητέρα ούτε ότι ζεσταίνεται περισσότερο από εκείνη. Το νεογέννητο βρέφος, λοιπόν, πρέπει να φοράει τόσα ρούχα όσα και η μαμά του. Όχι στο υπερβολικό ντύσιμο για να μην κρυώσει το μωρό, αφού με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να το ιδρώσουμε και άρα να κρυώσει πιο εύκολα.

-Προστασία του μωρού από στοιχεία της φύσης

Αν βγάζουμε το μωρό βόλτα το πρωί, απαραιτήτων φροντίζουμε ώστε το καρότσι να έχει ηλιοπροστασία. Ομοίως, αν το βγάζουμε βόλτα απόγευμα ή βράδυ τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν ξεχνάμε την κουνουπιέρα του. Τα κουνούπια ή άλλα έντομα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το μωρό. Εννοείται πως προστατευτικά μέτρα παίρνουμε και όταν βρέχει ή έχει πολύ δυνατό αέρα.

Originally posted 2018-05-01 15:03:45.