Πώς πειθαρχεί κανείς ένα ευαίσθητο παιδί;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Πώς πειθαρχεί κανείς ένα ευαίσθητο παιδί;

March 5, 2018

author:

Parenting.gr

Πώς πειθαρχεί κανείς ένα ευαίσθητο παιδί;

Η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική προκειμένου να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Αυτό αποτελεί γενική αλήθεια. Ένα παιδί πειθαρχημένο δεν είναι απλώς ένα παιδί που χαίρεται κανείς να συναναστρέφεται ή να το έχει στην τάξη του. Είναι παράλληλα και ένα πιο ευτυχισμένο παιδί. Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, ωστόσο αν σκεφτούμε πόσο δομημένη είναι μια προσωπικότητα που έχει πειθαρχηθεί σωστά, κατανοούμε πόσο πιο εύκολα μπορεί ένα τέτοιο παιδί να πετύχει τους στόχους του, να συγκεντρωθεί και να κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να το θεωρεί τιμωρία ή βάσανο.

Η πρόκληση όμως να πειθαρχήσει κανείς ένα ευαίσθητο παιδί είναι μεγάλη. Κατ’ αρχήν ας διευκρινίσουμε ότι η ευαισθησία δεν είναι πρόβλημα. Είναι αρετή. Ένα ευαίσθητο παιδί μπορεί να είναι πιο ευγενικό και να συναισθάνεται, να νιώθει και να συμπάσχει καλύτερα με τους άλλους. Αρκετοί ανάμεσά μας πιστεύουν πως ένα ευαίσθητο παιδί είναι απλώς υπερβολικά ντροπαλό ή δειλό. Καμία σχέση. Τα ευαίσθητα παιδιά είναι οι ήρεμες δυνάμεις ανάμεσά μας. Ο τρόπος που πρέπει να πειθαρχούμε ένα ευαίσθητο παιδί βασίζεται σε μια ισορροπία λεπτών χειρισμών. Ας δούμε με ποιον τρόπο θα το καταφέρουμε χωρίς να βλάψουμε την ευαίσθητη ψυχούλα τους.

-Αποδεχόμαστε την ευαισθησία και δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε το παιδί μας

Αφού διαγνώσουμε την ευαισθησία του παιδιού μας, το πρώτο βήμα είναι να την αποδεχτούμε ως μοναδική και υπέροχη. Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ, είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το παιδί. Σε ένα παιδάκι που ξεσπά σε κλάματα δεν λέμε ποτέ «Οι άνδρες δεν κλαίνε» ή «Είσαι μεγάλη κοπέλα, ντροπή σου»… Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάτι που μπορεί να είναι διαχειρίσιμο για ένα οποιοδήποτε παιδί, πιθανόν να είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα ευαίσθητο παιδί. Δεν το αποθαρρύνουμε από το να βιώσει τα μεγάλα αυτά συναισθήματα που παρασύρει μαζί της η ευαισθησία. Αντιθέτως είμαστε εκεί, δίπλα του, γνωρίζοντας καλά ότι το ευαίσθητο παιδί μας μπορεί να μην μπορεί να διαχειριστεί μια απλή κατάσταση για άλλους, είναι όμως ένα ευγενικό και χαρισματικό πλάσμα σε σχέση με την πλειοψηφία…

-Χαμηλούς τόνους και γαλήνη

Το ευαίσθητο παιδί έχει ανάγκη από χαμηλούς τόνους και γαλήνη. Μην παραξενευθείτε αν το ευαίσθητο παιδί σας πανικοβληθεί μέσα στον πολύ κόσμο, ενοχληθεί από τα δυνατά φώτα και τη φασαρία. Τα ευαίσθητα παιδιά θέλουν ησυχία, αρμονία, τάξη και γαλήνη. Σκεφθείτε και λίγο καθαρά και χωρίς πανικό… Τι είναι πιο κανονικό; Να θέλει κανείς να είναι μέσα στην τρέλα και τη φασαρία ή να αποζητά την ησυχία του και την τάξη; Δεν έχει κανένα πρόβλημα το ευαίσθητο παιδί… τις μπαταρίες του φορτίζει στην πραγματικότητα μέσα στην ηρεμία του.

-…από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε και να γίνει κακομαθημένο

Ο κίνδυνος να παρασυρθούμε από την ευαισθησία του παιδιού μας και από πειθαρχημένο να το κάνουμε κακομαθημένο είναι μεγάλος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δεν είναι το παιδί εκείνο που «εκμεταλλεύτηκε» την αδυναμία μας στην ευαισθησία του, αλλά εμείς οι ίδιοι που χάσαμε τον στόχο μας. Η πειθαρχία βοηθά τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες γι αυτό και επιβάλλεται να προσπαθήσουμε για αυτήν όσο δύσκολο και αν είναι εφόσον το παιδί μας είναι ευαίσθητο. Θα πρέπει, με κάποιον τρόπο να βάλουμε όρια και στο ευαίσθητο παιδί. Όπως είπαμε και στην αρχή δεν είναι εύκολο και πρόκειται για ακροβασία, ένα ευαίσθητο παιδί όμως είναι τόσο πιο ανοιχτό στο να καταλάβει χωρίς φωνές και νεύρα ότι οι κακές πράξεις έχουν και αντίστοιχες συνέπειες.

-Βοηθήστε το να βρει λέξεις για τα συναισθήματά του

Πολύ συχνά ένα ευαίσθητο παιδί θα μας δείξει πώς νιώθει χωρίς να το πει με λέξεις. Το ευαίσθητο παιδί θα προσπαθήσει να εκφραστεί με τη συμπεριφορά του. Εκεί είναι που πρέπει να το βοηθήσετε να καταλάβει τα συναισθήματά του και να δώσει σε κάθε ένα από αυτά το όνομα που του ταιριάζει. Πρέπει να το βοηθήσετε να μπορεί να ξεχωρίσει τα συναισθήματά του, να ξέρει ποια είναι αυτά και πώς θα τα διαχειριστεί καλύτερα.

-Το ευαίσθητο παιδί και ο πανικός

Το ευαίσθητο παιδί έχει πολύ δυνατή σχέση με τον πανικό. Ένα πρόβλημα που άλλα παιδιά θα τα αφήσει αδιάφορα ή θα τα προβληματίσει ως ένα βαθμό, τα ευαίσθητα παιδιά θα τα παραλύσει από πανικό και αυτό χρειάζεται δράση… Τα ευαίσθητα παιδιά πανικοβάλλονται και αγχώνονται. Χάνουν την ψυχραιμία τους και μπορεί να κινδυνεύσουν ή να αδικηθούν από μια κατάσταση ακριβώς γι’ αυτό. Οι γονείς πρέπει να τα εφοδιάσουν με ικανότητες διαχείρισης και επίλυσης προβλημάτων. Πρώτο βήμα, το πώς παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, κρατάμε την ψυχραιμία μας, χαλαρώνουμε τους ώμους μας για να σκεφτούμε ψύχραιμα και λογικά. Να θυμάστε ότι στα ευαίσθητα παιδιά μιλάμε πάντα με λογική. Είναι οι καλύτεροι αποδέκτες της λογικής και αν καταφέρετε να τα διδάξετε ότι η λογική πρέπει να υπερισχύει στον πανικό και στη δυσκολία, τότε δεν έχετε πολλά να φοβάστε.