Πώς να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην επιστροφή τους στο σχολείο
ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πώς να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην επιστροφή τους στο σχολείο

September 6, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην επιστροφή τους στο σχολείο

Ανάγνωση σε 2′

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά μας να έχουν άγχος για την πρώτη μέρα του σχολείου, ειδικά αν πρόκειται μπουν για πρώτη φορά σε μία νέα τάξη σε ένα καινούριο σχολείο, και με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Μπορεί να έχουμε κι εμείς άγχος γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να προσαρμοστούν εύκολα και ομαλά, και να μην ταλαιπωρηθούν με οποιαδήποτε κατάσταση κληθούν να αντιμετωπίσουν. Έχει σημασία όμως εμείς να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην περάσουμε το δικό μας άγχος στα παιδιά. Εμείς πρέπει να αποτελέσουμε το σταθερό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να στηριχθούν για οτιδήποτε χρειαστεί.

Αντιμετωπίστε το άγχος τους

Αν μας πουν ή καταλάβουμε ότι είναι αγχωμένα, μπορούμε να τα ρωτήσουμε πώς νιώθουν που θα αρχίσουν σχολείο και σε ό,τι έχουν να μάς πουν, να τα ακούσουμε με προσοχή. Δεν έχει νόημα να τους πούμε να μην αγχώνονται, αυτό δεν το ελέγχουν. Είναι πιο σημαντικό να τους περάσουμε το μήνυμα ότι είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθουν έτσι.

Αν διστάζουν να μάς μιλήσουν για τις ανησυχίες τους γύρω από το σχολείο, μπορούμε με συγκεκριμένες ερωτήσεις να ανοίξουμε τη συζήτηση: πχ. ‘Πες μου τρία πράγματα που σε απασχολούν περισσότερο.’

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι είναι ασφαλή και ό,τι και αν συμβεί στο σχολείο, να ξέρουν ότι έχουν πάντα για στήριγμα την οικογένειά τους.

Μιλήστε για τους φίλους

Αν πρόκειται να ξεκινήσουν κάπου όπου δεν θα ξέρουν κανέναν, μπορεί να τα απασχολεί το πώς θα κάνουν φίλους. Κάθε άνθρωπος θα ένιωθε μία αγωνία αντιμέτωπος με αυτό το ενδεχόμενο, είτε είναι μικρός ή μεγάλος!

Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε μαζί τους κάποιες ιδέες για το πώς μπορούν να κάνουν καινούριους φίλους. Πρώτα απ’όλα, μπορούμε να τους πούμε ότι θα υπάρχουν κι άλλα παιδιά που δε θα ξέρουν κανέναν και θα έχουν αγωνία για το πώς θα κάνουν φίλους, έτσι ώστε τα δικά μας να μη νιώθουν τόσο μόνα. Αν λοιπόν δουν ένα παιδάκι που είναι μόνο του, μπορούν να το πλησιάσουν και να συστηθούν.

Μπορούμε να τους μιλήσουμε για το πώς εμείς κάναμε φίλους όταν είμαστε μικροί με μία προσωπική ιστορία.

Ή αν θέλουν να συμμετέχουν στο παιχνίδι άλλων παιδιών, μπορούμε να τα συμβουλέψουμε να παρατηρήσουν τί παίζουν τα άλλα παιδιά και να ζητήσουν απ’ευθείας να μπουν στο παιχνίδι, πχ. ‘Παίζετε κρυφτό; Μπορώ να παίξω κι εγώ;’

Είναι χρήσιμο να τα διαβεβαιώσουμε ότι ακόμα και αν δεν κάνουν φίλους από την πρώτη μέρα, αυτό θα γίνει με τον καιρό. Εξάλλου, μέχρι να γνωριστούν όλα τα παιδιά μεταξύ τους και να δουν με ποιόν ταιριάζουν θα περάσουν μερικές μέρες.

‘Παίξτε’ στο σπίτι όποια κατάσταση αγχώνει το παιδί

Κάτι που συνήθως βοηθάει πολύ τα παιδιά σε καταστάσεις που τα αγχώνουν, είναι να έχουν μία πιο καθαρή εικόνα για το τί πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Τα παιχνίδια ρόλων είναι ένας υπέροχος τρόπος για να την αποκτήσουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για κάθε ενδεχόμενο. Μπορούμε για παράδειγμα να πάρουμε τα κουκλάκια μας και να στήσουμε το σκηνικό της πρώτης μέρας του σχολείου. Ή να παίξουμε ένα σκηνικό όπου ένα από τα κουκλάκια είναι μόνο του και θέλει να μπει στο παιχνίδι.

Το παιδί μπορεί έτσι να σκεφτεί μόνο του τί θα έκανε σε κάθε περίπτωση. Έτσι, όταν βρεθεί σε μία δύσκολη στιγμή στην πραγματική ζωή, θα ξέρει τί να κάνει.