Πώς να πούμε σε ένα παιδί ότι είναι υιοθετημένο
Η σχέση με το παιδί ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Πώς να πούμε σε ένα παιδί ότι είναι υιοθετημένο

September 27, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς να πούμε σε ένα παιδί ότι είναι υιοθετημένο

Συχνά, οι γονείς υιοθετημένων παιδιών πέφτουν στην παγίδα να τα λυπούνται λόγω της «δύσκολης μοίρας τους στην αρχή της ζωής». Η λύπηση όμως είναι καταστροφική και αντί να βοηθάει, μπορεί να επιφέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

Ένα υιοθετημένο παιδί δεν έχει περισσότερα εμπόδια να ξεπεράσει απ’ό,τι ένα μη υιοθετημένο παιδί, εκτός αν οι γονείς δημιουργούν αυτά τα εμπόδια με το να λυπούνται το παιδί.

Σε μικρή ηλικία το παιδί δεν είναι σε θέση να καταλάβει τη διαφορά της συμμετοχής του στην οικογένεια μέσω γέννησης ή υιοθεσίας. Οι παρατηρήσεις του, των ανθρώπων γύρω του και του περιβάλλοντός του, με το πέρασμα του χρόνου, είναι ίδιες με αυτές ενός μη υιοθετημένου παιδιού.

Είναι σημαντικό για την ανάπτυξή του να μην νιώθει ότι είναι μία ‘ειδική περίπτωση.’ Τα παιδιά που το νιώθουν αυτό οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα και πεποιθήσεις. Το υιοθετημένο παιδί έχει ανάγκη από το ίδιο επίπεδο σεβασμού και αντιμετώπισης με το μη υιοθετημένο.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ενημερώσουμε ένα παιδί ότι είναι υιοθετημένο;

Αν καθώς μεγαλώνει αναφέρουμε με άνεση στους γύρω μας ότι έχουμε υιοθετήσει το παιδί μας, αυτό θα του δώσει μία πρώτη ιδέα χωρίς να δημιουργείται περιττή ανησυχία και ερωτήματα.

Όταν κάποια μέρα το παιδί ρωτήσει τι θα πει ‘υιοθετημένος’ μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι μερικές φορές κάποιοι άνθρωποι αδυνατούν να υποστηρίξουν το μεγάλωμα ενός παιδιού. Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι που δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Οπότε, δεν είναι ευτυχές το γεγονός ότι μπόρεσε το παιδί να αλλάξει θέσεις;

Μία χαλαρή συζήτηση πάνω σε αυτή την χαρούμενη λύση ενός δύσκολου προβλήματος, περιορίζει οποιεσδήποτε τυχόν διαστρεβλωμένες εντυπώσεις. Τα υιοθετημένα παιδιά το κάνουν θέμα ότι είναι υιοθετημένα, μόνο αν το κάνουν θέμα οι γονείς τους.

Πηγή: Parenting.gr