Πώς να πούμε σε ένα μικρό παιδί ότι χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο ή χρόνο για δουλειά
ΑΥΤΟ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Η σχέση με το παιδί ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΝΗΠΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Πώς να πούμε σε ένα μικρό παιδί ότι χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο ή χρόνο για δουλειά

October 18, 2020

author:

Parenting.gr

Πώς να πούμε σε ένα μικρό παιδί ότι χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο ή χρόνο για δουλειά

Ανάγνωση σε 4′

Ας πούμε ότι είστε με το παιδί σας στο σπίτι και πρέπει να δουλέψετε. Ή ότι θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα και να «κλέψετε» λίγο χρόνο για τον εαυτό σας διαβάζοντας ένα βιβλίο, σερφάροντας στο ίντερνετ, ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο σάς ξεκουράζει και γεμίζει τις μπαταρίες σας. Τί θα μπορούσατε να πείτε στο παιδί σας για να το ενθαρρύνετε να επικεντρωθεί στο παιχνίδι και να μην σας διακόψει;

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι για ένα μικρό παιδί δεν είναι εύκολο να σάς αφήσει εντελώς μόνους για ώρα. Έτσι, χρειάζονται κάποια προληπτικά μέτρα για να το προετοιμάσετε.

Πριν ξεκινήσετε τη δουλειά σας, φροντίστε για τα εξής

Πρώτα απ’όλα, πείτε ευθέως στο παιδί σας ότι χρειάζεστε κάποιο χρόνο για εσάς και είναι σημαντικό να μην σάς διακόψει. Δείξτε του το ρολόι και πείτε του πότε θα είστε πάλι διαθέσιμοι και πού θα βρίσκονται οι δείκτες του ρολογιού όταν θα έχετε τελειώσει. Ακόμα και αν το παιδί δεν ξέρει να διαβάζει την ώρα μπορεί να το καταλάβει αυτό. Επίσης, πείτε του ότι αν προκύψει κάποια επείγουσα κατάσταση, θα είστε αμέσως στη διάθεσή του, απλώς ξεκαθαρίστε του τί καταστάσεις θεωρείτε επείγουσες με μερικά παραδείγματα.

Πριν ξεκινήσει ο δικός σας προσωπικός χρόνος, καλό είναι να έχετε καλύψει τις ανάγκες του παιδιού, να μην πεινάει, να έχει πρόσβαση σε νερό, κτλ. και κατεβάστε μερικά παιχνίδια με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί στην “απουσία” σας. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι μπορεί να παίξει με ασφάλεια στον χώρο.

Πριν αποσυρθείτε φροντίστε επίσης να κάνετε κάτι διασκεδαστικό με το παιδί σας για ένα δεκάλεπτο όπου θα το κάνετε να γελάει δυνατά, ή αγκαλιάστε το και δείξτε του όλη σας την αγάπη και τη στοργή. Αυτό θα το βοηθήσει να οπλιστεί με τα απαραίτητα συναισθηματικά εφόδια για να σταθεί και μόνο του όσο θα είστε απασχολημένοι.

Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να το παρακολουθήσετε να παίζει για λίγη ώρα και πάρτε τη θέση του παρατηρητή θαυμάζοντας τον τρόπο που παίζει.

‘Τί ωραία που έβαλες όλα τα κουκλάκια σου στη σειρά!’ ‘Πω πω, πόσο γρήγορα πάει αυτό το αυτοκινητάκι!’.

Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό του, χωρίς όμως να κατευθύνετε το παιχνίδι και χωρίς να κάνετε διορθωτικές παρεμβάσεις. Αυτός είναι ένας τρόπος να δείξετε στο παιδί σας πόσο όμορφα παίζει μόνο του ώστε να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο παίζοντας δημιουργικά και εμβαθύνοντας στο παιχνίδι του. Έτσι καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται να είστε πάντα δίπλα του για να περνάει καλά όταν παίζει και ότι το παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα καλύτερο όταν είστε εκεί.

Όπως και να παίξετε, είναι χρήσιμο πριν αφήσετε το παιδί μόνο του, να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι μαζί, έως ότου το παιδί απορροφηθεί με αυτό που κάνει. Έτσι, θα του είναι ευκολότερο να σάς αφήσει να φύγετε και να ξεκινήσετε τη δουλειά σας.

Αν το παιδί σάς διακόπτει την ώρα που δουλεύετε ή ξεκουράζεστε

Την πρώτη φορά που θα ζητήσετε από το παιδί σας λίγο χρόνο για εσάς, είναι λογικό να σάς διακόψει ορισμένες φορές. Όταν έρθει σε εσάς για οποιοδήποτε λόγο, πείτε του γλυκά ότι δεν έχει φτάσει ακόμα η ώρα που συμφωνήσατε πως θα είστε πάλι μαζί, και συνεχίστε τη δουλειά σας.

Αν κλάψει δείξτε ενσυναίσθηση:

‘Το καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να μην είμαστε μαζί καμιά φορά, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα βρεις κάτι πολύ ενδιαφέρον να κάνεις, ανυπομονώ να δω τί θα είναι αυτό! Και όπως είπαμε, αν προκύψει κάτι επείγον, θα έρθεις κατευθείαν να μου το πεις!’

Όταν αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του παιδιού μας και νιώθει ότι το καταλαβαίνουμε, αυτά ως δια μαγείας, εξαφανίζονται! Τα ενθαρρυντικά σας λόγια θα το παροτρύνουν να συνεχίσει τη δύσκολη προσπάθεια τού να βασιστεί αποκλειστικά στα δικά του μέσα για λίγη ώρα. Και να θυμάστε: του κάνει καλό να πρέπει να διαχειριστεί μόνο του τον ελεύθερο χρόνο του και να ξεπεράσει την πλήξη του βρίσκοντας κάτι δημιουργικό να κάνει. Δείτε εδώ πώς η πλήξη αναγκάζει τα παιδιά να γίνουν δημιουργικά, και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσσουν τη φαντασία τους και ανακαλύπτουν τα προσωπικά ενδιαφέροντά τους, που είναι πολύ διαφορετικά από παιδί σε παιδί – Αντιμετωπίζοντας την πλήξη: Γιατί κάνει καλό στο παιδί σας

Αν είναι απαρηγόρητο, πείτε του να καθίσει μαζί σας καθώς δουλεύετε – φυσικά χωρίς να σάς ενοχλεί – και ότι όταν είναι έτοιμο, μπορεί να πάει να παίξει. Σύντομα θα βαρεθεί και θα αποφασίσει να φύγει μόνο του.

Τις επόμενες φορές που θα χρειαστεί να πάρετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, θα είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί σας να το διαχειριστεί. Είναι σημαντικό να ξέρει από πριν τι να περιμένει.

Όταν τελειώσει ο χρόνος σας

Μόλις τελειώσει ο χρόνος που συμφωνήσατε με το παιδί σας, ακόμα και αν έχετε ακόμα δουλειά να κάνετε ή μερικές σελίδες για να τελειώσετε το κεφάλαιο στο βιβλίο σας, διακόψτε και σηκωθείτε. Μην αφήσετε το παιδί να περιμένει, τηρήστε την υπόσχεσή σας (εκτός αν είναι πραγματικά επείγον να τελειώσετε τη δουλειά σας ή αν δείτε ότι το παιδί είναι απορροφημένο στο παιχνίδι του).

Καλό είναι όταν επανασυνδεθείτε να κάνετε κάτι ωραίο με το παιδί σας, σαν επιβράβευση που έκανε αυτή την σημαντική προσπάθεια. Μην ξεχνάτε ότι θέλει εντατική προσπάθεια από την πλευρά του παιδιού να σάς αφήσει μόνους για ορισμένη ώρα και είναι καλό να του το αναγνωρίσετε με κάποιο ωραίο παιχνίδι της επιλογής του που θα παίξετε μαζί ή με μία όμορφη δραστηριότητα. Ο χρόνος που περάσατε χώρια είναι μία μορφή αποχωρισμού.

Την επόμενη φορά που θα του ζητήσετε λίγο χρόνο για εσάς, θα αποζητάει τη στιγμή της επανασύνδεσης μαζί σας.

Αν προκύψουν τσακωμοί μεταξύ αδερφών

Αν πρέπει να αφήσετε τα παιδιά σας μόνα τους για λίγη ώρα, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να τσακωθούν. Θα πρέπει να ξέρουν από την αρχή ότι θα σάς είναι δύσκολο να επέμβετε στον τσακωμό και ότι θα πρέπει να λύσουν μόνα τις διαφορές τους, αν προκύψουν. Αυτό τους δίνει έναν παραπάνω λόγο να θέλουν να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν από μόνα τους με τη συμπεριφορά τους να αποφύγουν τη σύγκρουση, κάτι το οποίο τα βοηθά να εξασκηθούν στην ειρηνική μεταξύ τους συμβίωση τώρα αλλά και στο μέλλον.

Αν όμως τύχει και έρθει το ένα από τα δύο σε εσάς την ώρα που έχετε συμφωνήσει, κλαίγοντας ή φωνάζοντας επειδή τσακώθηκε με το αδερφάκι του, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και πείτε με γαλήνιο τόνο:

‘Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε να τα βρείτε μεταξύ σας. Μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό που έγινε αμέσως μόλις τελειώσω, όλοι μαζί.’

Διαβάστε επίσης: Μείνετε έξω από τους καυγάδες των παιδιών, αν θέλετε να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους για μια ζωή

Με όλους αυτούς τους τρόπους, όχι μόνο δείχνετε στα παιδιά πόσο σημαντικός είναι για εσάς ο προσωπικός χρόνος, αλλά τα βοηθάτε και να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από εσάς για λίγο, βασιζόμενα αποκλειστικά στα δικά τους μέσα.