Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τον κορωνοϊό

author:

Parenting.gr

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για τον κορωνοϊό

Ανάγνωση σε 3′

Δε ξέρουμε ακόμα τα πάντα για τον κορωνοϊό, αλλά τουλάχιστον μέχρι στιγμής φαίνεται πως όσοι έχουν καλή υγεία, τον ξεπερνούν γρήγορα και μάλιστα με ήπια συμπτώματα. Γι’αυτό και εμείς οι γονείς μπορούμε να ηρεμήσουμε κάπως που τα παιδιά μας είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένα και από την γενική φοβία που επικρατεί. Είναι καθήκον μας ως ενήλικες να καθησυχάσουμε τα παιδιά μας ότι μπορούμε να τα προστατεύσουμε και να προστατευτούμε, και ότι θα το κάνουμε σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν γίνει.

Επειδή μπορεί να νιώθετε μία σχετική αμηχανία για το πώς να φέρετε το θέμα στη συζήτηση με το παιδί σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τί να προσέξετε.

Συζήτηση με το παιδί

Ακόμα και αν το παιδί σας δεν έχει αναφέρει κάτι σε σχέση με τον ιό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το έχει ακούσει από κάπου, είτε στα νέα, ή από το σχολείο ή αλλού. Κάποια από αυτά που έχει ακούσει μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, όπως είναι για παράδειγμα η πιθανότητα θανάτου από τον ιό. Το παιδί μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οποιοσδήποτε κολλήσει μπορεί και να πεθάνει, ή ότι μπορεί ακόμα και να χάσει τους γονείς του από τον ιό.

Πρώτα από όλα, διερευνήστε το τί έχει ακούσει το παιδί σας για το θέμα στα νέα ή αλλού. Αυτό θα σάς βοηθήσει να ανακαλύψετε τυχόν φόβους του παιδιού σας και πιθανές φήμες που μπορείτε να διαψεύσετε. Πχ. ‘Όχι, δεν πεθαίνουν όλοι όσοι κολλάνε τον ιό, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι τον περνάνε με ήπια συμπτώματα.’

Συζητήστε με το παιδί σας για να καταλάβει λίγο καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Πχ.:

‘Είμαστε ασφαλείς. Οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν καλή υγεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Πιθανώς να μην καταλάβουν καν ότι τον έχουν, είναι σαν μία απλή γρίπη. Σκοπός μας γενικά είναι να μην τον μεταδίδουμε αν καταλάβουμε ότι τον έχουμε, άρα πλένουμε τα χέρια μας συχνά, βήχουμε στον αγκώνα μας, χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο και το πετάμε αμέσως, κτλ. Όσο μπορούμε να παραμένουμε υγιείς, τόσο προστατεύουμε και τους συνανθρώπους μας που είναι πιο ευάλωτοι.’

Αν το παιδί σας ρωτήσει κάτι που δεν το ξέρετε, πείτε απλώς ότι δεν έχετε την απάντηση και σπεύστε να τη βρείτε μαζί.

Όσο μπορείτε, κρατήστε το παιδί σας μακριά από την τηλεόραση. Η συζήτηση ακόμα και για έναν θάνατο στα νέα μπορεί να πανικοβάλλει το παιδί και να διογκώσει τους φόβους του.

Διδάξτε στο παιδί σας σωστή υγιεινή

Είναι μία ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας κάποιους κανόνες για σωστή υγιεινή. Πχ.:

  • Πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά.
  • Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό μας και ειδικά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  • Φτερνιζόμαστε και βήχουμε στον αγκώνα μας και χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο.
  • Τρώμε σωστά και κοιμόμαστε επαρκώς.
  • Μένουμε σπίτι αν νιώθουμε αδιάθετοι.
  • Δεν μοιραζόμαστε ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, γυαλιά κτλ.
  • Απολυμαίνουμε επιφάνειες με αντισηπτικά μαντηλάκια.
  • Φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται.

Αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες φοβίες του παιδιού

Ακόμα και αν δεν σας το πει ξεκάθαρα, έχετε στον νου σας ότι το παιδί σας μπορεί να φοβάται ότι θα σάς χάσει. Συχνά, οι φοβίες των παιδιών εκφράζονται έμμεσα. Μπορεί το παιδί σας να συμπεριφερθεί προκλητικά για να σάς δοκιμάσει – να δει δηλαδή αν παρόλο που σάς ζορίζει εσείς θα μείνετε δίπλα του. Μπορεί ξαφνικά να φοβάται να μείνει μόνο του σε ένα δωμάτιο ή με κάποιον που δεν είστε εσείς. Μπορεί να έχει εφιάλτες ή να βρέχει το κρεβάτι του. Μπορεί να αντιδράσει έντονα σε κάτι που εσείς θεωρείτε μηδαμινό.

Αν λοιπόν εντοπίσετε τέτοια σημάδια στη γενική συμπεριφορά του παιδιού σας, θυμηθείτε ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος που το παιδί εκφράζει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να σάς μιλήσει – τον φόβο του να σάς χάσει.

Καθησυχάστε το λέγοντάς του για παράδειγμα ‘Σε βλέπω ζορισμένο/η τελευταία. Ξέρω ότι κάποια παιδιά ανησυχούν για τους γονείς τους, με αυτό τον ιό που κυκλοφορεί. Θέλω να ξέρεις ότι προσέχω πολύ να μην τον κολλήσω αλλά και αν κολλήσω θα κάνω αυτά που πρέπει για να γίνω καλά. Και θα γίνω.’

Αν ανησυχεί για τη γιαγιά και τον παππού πείτε του ότι και εκείνοι κάνουν αυτά που πρέπει για να είναι καλά. Μιλήστε με τη γιαγιά και τον παππού στο τηλέφωνο, φτιάξτε ζωγραφιές για να τους στείλετε και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Γίνετε δημιουργικοί, κάντε τα παιδιά να γελάσουν και να διασκεδάσετε όλοι μαζί. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες και εξουδετερώνει ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Αν χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι

Στην περίπτωση που ‘αποκλειστείτε’ στο σπίτι, είτε οικειοθελώς ή λόγω ανωτέρας βίας, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε αυτό τον πολύτιμο χρόνο μακριά από υποχρεώσεις και προγραμματισμένες δραστηριότητες, για να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας, να χαρείτε την οικογένειά σας και να αντιμετωπίσετε μαζί οποιαδήποτε δυσκολία.