Πώς να μιλήσετε σε ένα αγόρι για θέματα σεξουαλικής υγείας
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Πώς να μιλήσετε σε ένα αγόρι για θέματα σεξουαλικής υγείας

September 26, 2018

author:

Parenting.gr

Πώς να μιλήσετε σε ένα αγόρι για θέματα σεξουαλικής υγείας

Ένα μεγάλο ποσοστό των σημερινών ενηλίκων ανδρών θα ήθελε να τους είχαν μιλήσει ανοιχτά οι γονείς τους για ανδρικά θέματα υγείας ή αλλιώς ζητήματα σεξουαλικής υγείας όταν ήταν παιδιά. Είναι οι σημερινοί μπαμπάδες που θέλουν να σπάσουν το στερεότυπο και να γίνουν πιο φιλικοί στις κουβέντες τους με τα δικά τους αγόρια. Με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα να χτυπούν την πόρτα σε όλο και νεαρότερες ηλικίες αλλά και με άλλα ζητήματα γύρω από την ανδρική υγεία, καθίσταται αναγκαίο αυτή η κουβέντα να γίνεται χωρίς ταμπού και συστολές. Δεν είναι μια εύκολη συζήτηση αφού η αμηχανία είναι αυτονόητη και για τους δύο. Περισσότερο ίσως για τον πατέρα. Είναι θέμα Παιδείας όμως για το νεαρό αγόρι να γνωρίζει το σώμα του και τις λειτουργίες του αλλά και να μπορεί να διατηρήσει την υγεία του αποφεύγοντας κινδύνους. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο αν γνωρίζει!

Μιλώντας με το αγόρι για θέματα σεξουαλική υγείας 

-Το κίνητρό σας για να αποχωριστείτε την όποια αμηχανία αισθάνεστε είναι η υγεία του παιδιού σας. Έχοντας αυτό στο μυαλό σας θα ξεπεράσετε οποιαδήποτε συστολή. Μην το τρομάξετε με αρρώστιες και δυσάρεστες καταστάσεις. Πείτε του τα πράγματα ως έχουν.

-Εξηγώντας την σεξουαλική επαφή, συζητήστε τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Διαβάστε και ενημερωθείτε για το ποια είναι αυτά και πώς μεταδίδονται. Τονίστε την αναγκαιότητα της χρήσης του προφυλακτικού.

-Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα για να του δείξετε πώς είναι, πώς πρέπει να φυλάσσεται με ασφάλεια, πού βρίσκεται η ημερομηνία λήξης του αλλά και πώς εφαρμόζεται. Χρησιμοποιήστε μια μπανάνα. Αν σας βγει γέλιο, γελάστε ελεύθερα. Ανθρώπινο είναι. Στη συνέχεια εξηγήστε ότι το προφυλακτικό είναι απαραίτητο για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και αν το παιδί σας δεν γνωρίζει πώς μένει έγκυος μια γυναίκα, εξηγείστε το και αυτό…

-Σειρά έχει η υγεία του γεννητικού τους οργάνου και η αυτοεξέταση. Πρέπει να πείτε στο παιδί σας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσει στα γεννητικά του όργανα, θα πρέπει να σας ενημερώσει ώστε να απευθυνθείτε σε γιατρό. Και φυσικά μια φορά τον μήνα θα πρέπει να κάνει ψηλάφηση των όρχεών του για να διαπιστώσει την ύπαρξη όγκων, εξογκωμάτων ή τραυματισμών.

-Τέλος, ενθαρρύνετε το αγόρι να μιλήσει αν βιώνει θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας αφού κάτι τέτοιο σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιαγγειακής νόσου ή άλλης σοβαρής ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε την ενηλικίωση του παιδιού σας. Τότε θα είναι πολύ αργά αφού ή θα τα ξέρει όλα σωστά ή απολύτως λάθος… Η σωστή ηλικία για να ξεκινήσετε να μιλάτε με το παιδί σας για θέματα ανδρικής υγείας είναι τα 11 με 12 έτη.