Πώς να μάθετε το μωρό σας να αποκοιμιέται, και να κοιμάται όλη τη νύχτα [βήμα-βήμα]
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ [ΥΠΝΟΣ, ΦΑΓΗΤΟ, ΤΟΥΑΛΕΤΑ]

Πώς να μάθετε το μωρό σας να αποκοιμιέται, και να κοιμάται όλη τη νύχτα [βήμα-βήμα]

June 8, 2021

author:

Parenting.gr

Πώς να μάθετε το μωρό σας να αποκοιμιέται, και να κοιμάται όλη τη νύχτα [βήμα-βήμα]

Ανάγνωση σε 5′

Το μωρό, μπορεί να πετύχει αυτό το ορόσημο μόνο του, σύντομα. Ή μπορεί να χρειαστεί λίγη βοήθεια από εσάς για να μάθει πώς να κοιμάται. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κύκλους ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας και όλοι πρέπει να μάθουμε να επιστρέφουμε σε βαθύ ύπνο.

Θα το βρείτε ενδιαφέρον ότι τα περισσότερα μωρά σε όλο τον κόσμο είτε δεν αποκοιμιούνται εκτός της αγκαλιάς, ή δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα στην κούνια τους. Απλώς δεν είναι κάτι «φυσιολογικό» αυτό για πολύ μικρούς ανθρώπους, μιλώντας επιστημονικά. Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι ξυπνούν ελαφρώς πολλές φορές τη νύχτα, καθώς μεταβαίνουν από τον ένα κύκλο στον άλλο. Το κλειδί λοιπόν είναι να μαθαίνουν τα μωρά να κοιμούνται ξανά όταν ξυπνούν, χωρίς τη βοήθειά σας. Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς μεθόδους που μπορεί να είναι τραυματικές.

Πρέπει να εκπαιδεύσετε το μωρό σας να κοιμάται; Όχι. Μπορείτε όμως να διδάξετε στο μωρό σας να κοιμάται χωρίς το λίκνισμα ή την πιπίλα και χωρίς να το αφήνετε να κλαίει μέχρι να αποκοιμηθεί. Αυτή δεν είναι διαδικασία μίας νύχτας – μπορεί να πάρει μήνες – αλλά λειτουργεί. Και μόλις το μωρό μάθει πώς να αποκοιμιέται μόνο του (δηλαδή χωρίς να το ταΐσετε, χωρίς την πιπίλα, το κούνημα ή την αγκαλιά), είναι πιο πιθανό να μπορεί να αποκοιμηθεί μόνο του όταν ξυπνήσει ελαφρώς τη νύχτα, αντί να ζητάει τη βοήθειά σας.

Εάν θέλετε να αρχίσετε να αναπτύσσετε καλές συνήθειες ύπνου νωρίς, ξεκινήστε βοηθώντας το μωρό σας να μάθει να ξανακοιμάται αφότου ξυπνήσει. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μικρά βήματα. Δείτε πώς.

1.Ξυπνήστε απαλά το μωρό σας όταν το βάζετε για ύπνο.

Τα περισσότερα νεογέννητα και τα μωρά κλαίνε όταν νυστάζουν και τα βάζουμε μόνα τους να κοιμηθούν. Υπαρχει ΛΟΓΟΣ. Θέλουν απεγνωσμένα να κοιμηθούν, αλλά χρειάζονται ένα ασφαλές μέρος για να το κάνουν αυτό. Και ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι μόνο τα χέρια σας παρέχουν αυτό το ασφαλές μέρος. Σε τελική ανάλυση, τα μωρά που έπεφταν στη ζούγκλα για ύπνο χωρίς αυτή την ασφάλεια, μπορεί να μην επιβίωναν από τα άγρια θηρία. Τα μωρά που διαμαρτύρονταν μέχρι να τα πάρουν αγκαλιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να μας μεταδώσουν τα γονίδιά τους. Έτσι, τα ανθρώπινα μωρά τα πιάνει πανικός όταν τα βάζουμε να κοιμηθούν μόνα τους και όλη αυτή η αδρεναλίνη τα ξυπνάει και δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη καλές μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μωρό, δεν μπορεί να είναι καλό για ένα μωρό να βιώνει τακτικά τον πανικό του κλάματος επειδή ο γονιός του δεν έρχεται να το καθησυχάσει.

Γι’ αυτό συνεργαστείτε ΜΕ τη Μητέρα Φύση και όχι εναντίον της. Σπεύστε και ανακουφίστε το μωρό σας για να κοιμηθεί. Αλλά όταν τελικά κοιμηθεί, όταν πάτε να το βάλετε στην κούνια του, κουνήστε το ελαφρά όταν το βάλετε κάτω. Τόσο όσο χρειάζεται για να ξυπνήσει ελαφρώς. Ξέρω, μόλις καταφέρατε να το κάνετε να κοιμηθεί, που σημαίνει ότι αυτό απαιτεί πραγματικό θάρρος από την πλευρά σας. Απλώς αποφασίστε ότι θα συμπεριλαμβάνετε πάντα αυτή τη μικρή συνήθεια ως μέρος της διαδικασίας.

Διδάσκετε στο μωρό σας κάτι ανεκτίμητο – ότι όταν βρεθεί μισο-ξύπνιο στην κούνια του, είναι αρκετά ασφαλές ώστε να επιστρέψει πάλι στον ύπνο. Δεν θα το κάνει αυτό τις πρώτες πενήντα φορές που θα το δοκιμάσετε, φυσικά. Θα κλαίει και θα το χτυπήσετε απαλά στην πλάτη ή ακόμα θα το πάρετε αγκαλιά αν είναι απαραίτητο για να το ηρεμήσετε. Αλλά μετά από λίγο, θα μάθει ότι είναι ασφαλές. Μπορεί να τρομάζει ή να κλαίει για μια στιγμή, αλλά δεν θα μπει σε κατάσταση πανικού. Στην πραγματικότητα, όλο και πιο συχνά, απλώς θα κλείνει τα μάτια του ξανά και θα επιστρέψει στον ύπνο. Γιορτάστε εκείνη τη στιγμή, γιατί αυτή η ικανότητα είναι αυτή που θα του επιτρέψει να αρχίσει να αποκοιμιέται μόνο του τη νύχτα, όχι τόσο μακριά από το σήμερα. Συνεχίστε την εξάσκηση.

2.Αρχίστε να διακόπτετε τη σχέση μεταξύ θηλασμού / ταΐσματος / πιπιλίσματος και ύπνου.

Εάν το μωρό σας χρειάζεται να το ταΐσετε ή να του δώσετε κάτι να πιπιλάει για να κοιμηθεί, τότε θα σας ζητάει πάντα να το βοηθάτε να ξανακοιμηθεί. Έτσι, το επόμενο βήμα σας είναι να σταματήσετε σταδιακά τη σχέση μεταξύ πιπιλίσματος και ύπνου.

Συνήθως, τα μωρά το βρίσκουν ευκολότερο, αν ξεκινήσετε σταματώντας σταδιακά το κούνημα/το λίκνισμα. Ναι, αυτό είναι άλλο ένα “δεκανίκι” ύπνου. Αλλά είναι μια συνήθεια που το μωρό μπορεί να εγκαταλείψει πιο εύκολα απ’ό,τι το πιπίλισμα.

Ταΐστε το μωρό σας όταν ξυπνήσει για πρώτη φορά μέσα στη νύχτα και πάλι λίγο αργότερα εάν είναι ακόμα ξύπνιο και πεινάει. Αλλά όταν είναι απλά και μόνο νυσταγμένο, πειραματιστείτε με το περπάτημα και το κούνημα στην αγκαλιά σας αντί να το ταΐσετε. Με αυτόν τον τρόπο, αρχίζει να μαθαίνει να κοιμάται χωρίς να τρώει και να πιπιλάει. Φυσικά, εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το κούνημα ή την αγκαλιά για να το βοηθήσετε να αποκοιμηθεί, αλλά θα σπάσουμε αυτήν την σχέση ύπνου στην επόμενη φάση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ποτέ ότι δεν θα ταΐσετε ένα πεινασμένο μωρό. Μην το ξεκινήσετε έως ότου το μωρό σας είναι αρκετών μηνών, θηλάζει ή τρώει καλά και ευημερεί. Τα βρέφη πρέπει να τρώνε πολύ συχνά, οπότε συχνά θα διαπιστώσετε ότι το βρέφος σας είναι πεινασμένο και κουρασμένο ταυτόχρονα. Εάν περπατάτε ή κουνάτε το μωρό σας και συνεχίζει να κλαίει και να διαμαρτύρεται, τότε μπορεί να πεινάει και να είναι κουρασμένο ταυτόχρονα. Σε αυτήν την περίπτωση, ταΐστε το αμέσως.

Το ζητούμενο εδώ είναι να σταματήσετε σταδιακά τη σχέση πιπιλίσματος / ύπνου βοηθώντας το μωρό σας να κοιμηθεί με άλλους τρόπους εκτός από το τάισμα ή/και το πιπίλισμα. Όλο και πιο συχνά, θα αποικοιμιέται χωρίς να πιπιλάει. Εάν πεινάει, θα συνεχίσει να κλαίει για να σας ενημερώσει, οπότε φυσικά θα το ταΐσετε.

3.Βοηθήστε το μικρό σας να μάθει να κοιμάται ξαπλωμένο (στα χέρια σας).

Μόλις συνηθίσει να κοιμάται με το κούνημα στην αγκαλιά σας αντί για το φαγητό ή το πιπίλισμα, η επόμενη φάση είναι να το πάρει ο ύπνος χωρίς κούνημα. Ξεκινήστε λοιπόν να το κρατάτε και να το κουνάτε στην αγκαλιά σας, αλλά προτού αποκοιμηθεί, σταματήστε να κουνάτε, και απλά μείνετε ακίνητος/η κρατώντας το ήρεμα. Εάν διαμαρτύρεται, αρχίστε ξανά να το κουνάτε. Συνεχίστε το αυτό. Μπορεί να χρειαστούν 25 προσπάθειες, αλλά τελικά θα αρχίσει να κοιμάται ακόμα κι αν έχετε σταματήσει να το κουνάτε. Αυτή είναι μια πραγματική νίκη.

Κάντε αυτό για μια εβδομάδα περίπου έως ότου το συνηθίσει ως τη νέα σας ρουτίνα: να νυστάζει ενώ το κουνάτε και στη συνέχεια να κοιμάται στα χέρια σας χωρίς να το κουνάτε.

4.Βοηθήστε το μικρό σας να μάθει να κοιμάται στο κρεβάτι του.

Το επόμενο βήμα είναι να περιμένετε έως ότου το μωρό αποκοιμιέται στην αγκαλιά σας όπου βρίσκεστε, και στη συνέχεια σταθείτε όρθια/ος και συνεχίστε να το κρατάτε στην αγκαλιά σας στη θέση του ύπνου του (ανάσκελα) μέχρι να αποκοιμηθεί σχεδόν και να δεχτεί την ακινησία. Αν διαμαρτυρηθεί, κουνήστε το στην αγκαλιά σας καθώς αποκοιμιέται ενώ στέκεστε. Και πάλι, κάντε το για μια εβδομάδα μέχρι να συνηθίσει σε αυτή τη ρουτίνα.

Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσετε να το κατεβάζετε στην κούνια ή στο κρεβάτι ακόμα ξύπνιο αν και σχεδόν αποκοιμισμένο. Όταν διαμαρτύρεται – το οποίο φυσικά θα γίνει – πάρτε το ξανά όπως το κρατούσατε και κουνήστε το λίγο μέχρι να σταματήσει. Συνεχίστε το αυτό. Μπορεί να χρειαστούν 25 προσπάθειες, αλλά τελικά θα σας αφήσει να το βάλετε στο κρεβάτι χωρίς διαμαρτυρία. Κάντε υπομονή. Έχετε σχεδόν φτάσει τον στόχο σας!

5.Ακουμπάτε το αντί να το κρατάτε αγκαλιά.

Τελικά, θα μπορέσετε να βάλετε το μωρό σας στην κούνια και να το κρατήσετε εκεί ενώ αποκοιμιέται, γιατί δεν θα χρειάζεται πλέον αγκαλιά και κούνημα. Στη συνέχεια απλά αγγίξτε το, χωρίς να το κρατάτε, ενώ κοιμάται στην κούνια. Τελικά, θα μπορεί να κοιμηθεί απλά και μόνο με το να κρατάει το χέρι σας. Συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να το αποδεχτεί ως τη νέα σας ρουτίνα – να ηρεμεί με λίγο κούνημα, αλλά στη συνέχεια να το βάζετε στο κρεβάτι του ξαπλωμένο ανάσκελα και να αποκοιμιέται εκεί, κρατώντας το χέρι σας. Κάποια στιγμή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χέρι σας με ένα παιχνίδι.

Τώρα έχετε ένα μωρό που μπορεί να ξαπλώνει στην κούνια του και να αποκοιμιέται μόνο του!

Dr. Markham, Laura – Ahaparenting.com – ‘Teaching Your Baby to Put Himself to Sleep’