Πώς μπορεί η δέρμα με δέρμα επαφή να βοηθήσει το μωρό και αργότερα στη ζωή του
ΒΡΕΦΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΑΙΔΙ

Πώς μπορεί η δέρμα με δέρμα επαφή να βοηθήσει το μωρό και αργότερα στη ζωή του

May 2, 2022

author:

Parenting.gr

Πώς μπορεί η δέρμα με δέρμα επαφή να βοηθήσει το μωρό και αργότερα στη ζωή του

Οπωσδήποτε ξέρετε ότι η δέρμα με δέρμα επαφή με το μωρό σας είναι πολύ σημαντική. Η δέρμα με δέρμα επαφή με το μωρό σας το ηρεμεί όσο τίποτα άλλο. Ακόμη, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αναπτύξετε ένα δεσμό μεταξύ σας πολύ πολύ ισχυρό. Εκείνο που ίσως δεν ξέρατε είναι ότι η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας και αργότερα στη ζωή του.

Τι ακριβώς είναι η επαφή δέρμα με δέρμα;

Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι όταν ξαπλώνετε ή κάθεστε με το στήθος σας γυμνό και το μωρό ξαπλωμένο ή ακουμπισμένο πάνω σας γυμνό και αυτό. Μπορείτε να του φοράτε μόνο την πάνα του ή να του ανοίξετε το φορμάκι από μπροστά. Την επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να την έχει και ο πατέρας με το μωρό του. Ακόμη, αυτού του είδους η επαφή βοηθά πολύ στην ανάπτυξή τους τα πρόωρα νεογέννητα βρέφη. Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά να ισορροπήσει η θερμοκρασία του νεογέννητου βρέφους, η ανάσα του και ο καρδιακός του ρυθμός και ταυτόχρονα ηρεμεί τα βρέφη που είναι ανήσυχα. Η μητέρα που θηλάζει, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος αφού η δέρμα με δέρμα επαφή αυξάνει την ωκυτοκίνη.

Τα οφέλη της δέρμα με δέρμα επαφής για τη ζωή του παιδιού αργότερα

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η δέρμα με δέρμα επαφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα πρόωρα μωρά καθώς και εκείνα που γεννήθηκαν με έλλειψη βάρους. Η δέρμα με δέρμα επαφή είναι κάτι που οι γονείς και κυρίως η μητέρα, συνηθίζουν τις πρώτες μέρες της ζωής του βρέφους. Ωστόσο τα οφέλη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν τη συνέχισή της. Η επαφή αυτή «ρυθμίζει» στην πραγματικότητα το μωρό. Σκεφθείτε ένα μωράκι που γεννήθηκε πρόωρα και με έλλειψη βάρους. Είναι το επίκεντρο της προσοχής όλων. Το άγχος των γονέων για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού τους μοιραία μεταφέρεται σε εκείνο.

Η επαφή δέρμα με δέρμα ηρεμεί και ησυχάζει το μωράκι. Κάπως έτσι ο καρδιακός του παλμός γίνεται ομαλός, «στρώνει», το ίδιο η θερμοκρασία του. Όταν το μωρό δεν είναι αγχωμένο, έχει καλύτερη όρεξη για φαγητό, έχει πιο σωστή λειτουργία στην πέψη του και δένεται πιο εύκολα με το άτομο που το έχει στην αγκαλιά του.

Όμως η δέρμα με δέρμα επαφή δεν σταματά όταν το μωρό μεγαλώνει. Η δέρμα με δέρμα επαφή εξελίσσεται στην αγκαλιά που όλοι έχουμε ανάγκη. Όταν το παιδί δείχνει αναστατωμένο, αγχωμένο, λυπημένο ή δυσαρεστημένο μαζί σας, η αγκαλιά μπορεί να το λυτρώσει. Πάρτε το αγκαλιά –όχι δέρμα με δέρμα- και κρατήστε το για λίγο εκεί χωρίς απαραίτητα να μιλάτε. Θα δείτε πόσο πιο εύκολα θα ηρεμήσει και θα σας χαμογελάσει ξανά.

Originally posted 2018-02-15 15:57:25.