Πώς μπορεί ο μπαμπάς να υποστηρίξει τη μαμά κατά τον 9o μήνα της εγκυμοσύνης;
ΜΠΑΜΠΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς μπορεί ο μπαμπάς να υποστηρίξει τη μαμά κατά τον 9o μήνα της εγκυμοσύνης;

July 6, 2022

author:

Parenting.gr

Πώς μπορεί ο μπαμπάς να υποστηρίξει τη μαμά κατά τον 9o μήνα της εγκυμοσύνης;

Ποιος είπε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος με ποικίλες δοκιμασίες μόνο για τη γυναίκα. Σαφώς και ο οργανισμός και το σώμα της γυναίκας είναι που δέχονται όλες τις αλλαγές, όμως σε ψυχολογικό επίπεδο επηρεάζονται και οι δύο, μητέρα και πατέρας. Το άγχος, οι αγωνίες ακόμα και οι καλές όπως η ανυπομονησία, οι ετοιμασίες και φυσικά η δοκιμασία ανάμεσα στο ζευγάρι αφού όλα είναι πια αλλιώς και θα αλλάξουν κι άλλο με τον ερχομό του μωρού, δεν είναι πράγματα σπάνια. Ο πατέρας που είναι προετοιμασμένος να κάνει τις σωστές κινήσεις στη σκακιέρα τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μητέρα και σύντροφό του, είναι ο άνδρας εκείνος που θα έχει να καυχιέται πως είχε τον έλεγχο και όλα κύλησαν πιο ομαλά. Τι αλήθεια πρέπει να κάνει;

-Υποστηρίζοντας την σύντροφο και μητέρα του μωρού

Όσο ανακουφιστικό και αν είναι και για τους δύο ότι η εγκυμοσύνη πλησιάζει στο τέλος της και όλα έχουν πάει καλά, ο 9ος μήνας της δεν παύει να είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία για την έγκυο. Το μωρό είναι πια αρκετά μεγάλο και οι κινήσεις του μπορούν να κάνουν την έγκυο να νιώθει ότι η κοιλιά της θα εκραγεί. Το δέρμα τραβάει, η μέση πονάει, τα πόδια πρήζονται, τα ρούχα στενεύουν, ο ύπνος είναι δύσκολος και γενικά η έγκυος τις περισσότερες ώρες της μέρας νιώθει κόπωση.

Ο πατέρας πρέπει να γνωρίζει ότι η σύντροφός του τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης, έχει δυσκολία στις μετακινήσεις. Η κοιλιά της είναι πολύ μεγάλη, επηρεάζοντας το κέντρο βάρους της. Η μέση της πονάει και μπορεί να αισθάνεται ασταθής. Ακόμα και το να σηκωθεί από μια καρεκλά μπορεί να είναι δύσκολο σε κάποιες περιπτώσεις. Και φυσικά, το μπάνιο της θα πρέπει να γίνεται με βοήθεια και με ασφάλεια. Ο πατέρας θα πρέπει να σκύψει για να ελέγξει αν είναι στη θέση τους τα αντιολισθητικά πατάκια μέσα και έξω από τη μπανιέρα. Θα πρέπει να τρίψει την πλάτη της συντρόφου του και να της λούσει τα μαλλιά αν η ίδια δυσκολεύεται. Ένα καθισματάκι στη μπανιέρα, μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση για να κάνει το μπάνιο της η έγκυος με ασφάλεια.

Οι ορμόνες της εγκύου σε αυτό το στάδιο είναι σε μεγάλες διακυμάνσεις. Η έγκυος μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές διαθέσεις μέσα στην ίδια μέρα και ο πατέρας θα πρέπει να δείχνει κατανόηση σε παραλογισμούς. Είναι μια πολύ γλυκιά περίοδος αυτή της αναμονής του μωρού όμως έχει και τις συναισθηματικές της δυσκολίες εξαιτίας των ορμονών. Κάποιες φορές οι έγκυος θα θέλει αγκαλιά και χάδια και άλλες θα ζητά από τον σύντροφό της να μείνει μόνη της χωρίς και η ίδια να ξέρει τον λόγο. Το αν θα μπορέσει ο σύντροφος να κάνει κάτι ώστε να νιώσει εκείνη καλύτερα, θα τολμήσουμε να πούμε πως είναι θέμα τύχης. Όσο συμπονετικός, τρυφερός και αγαπησιάρης και αν είναι… παραμένει θέμα τύχης το να τα βάζει κανείς με τις γυναικείες ορμόνες.

-Ο μπαμπάς θα φροντίσει και τις απαραίτητες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά…

Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης όλα είναι σε εγρήγορση. Το ίδιο πρέπει να είναι και ο μπαμπάς. Ας μην περιμένει πια εκείνα τα φοβερά γεύματα που με αγάπη φρόντιζε για αυτά η σύντροφός του. Στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί να μαγειρέψει εκείνος κάτι υγιεινό και νόστιμο και μετά να μαζέψει και τα πιάτα…

Ακόμη, οι επισκέψεις στον γυναικολόγο θα είναι πιο συχνές και γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις ώστε να συνοδεύει στις επισκέψεις αυτές τη σύντροφό του.

Φυσικά και ο μπαμπάς είναι εκείνος που θα φροντίσει για τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν την ετοιμασία του βρεφικού δωματίου. Ομοίως, ο μπαμπάς δεν θα παραλείψει και το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου ενώ καλό είναι να ενημερωθεί και για όλη τη γραφειοκρατία που θα ακολουθήσει μετά τη γέννα. Εκείνος είναι που θα πρέπει να τρέξει για να δηλώσει το μωρό σε υπηρεσίες, ασφάλειες κλπ.

Τέλος, ο μπαμπάς πρέπει να ξέρει πού είναι και αν είναι απολύτως έτοιμη η βαλίτσα που θα πάρει η έγκυος μαζί της στο μαιευτήριο. Θα πρέπει να τσεκάρει συνεχώς την κάμερα για να βλέπει αν είναι φορτισμένη, αφού ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αποφασίσει το μωρό να κάνει την έξοδό του! Και φυσικά, θα πρέπει να έχει το αυτοκίνητο παρκαρισμένο κοντά στο σπίτι, έτοιμο από βενζίνες κλπ, σε καλή κατάσταση και να γνωρίζει απ’ έξω και όχι ανακατωτά τον δρόμο προς το μαιευτήριο!

Είναι ένα κάπως βαρύ πρόγραμμα για τον μπαμπάκα… αλλά μετά έχει πολλά βρεφικά χαμόγελα. Ναι;

Originally posted 2018-04-11 15:28:12.