Πώς μιλάμε σε ένα μικρό παιδί για τη σταύρωση του Ιησού;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Πώς μιλάμε σε ένα μικρό παιδί για τη σταύρωση του Ιησού;

July 1, 2022

author:

Parenting.gr

Πώς μιλάμε σε ένα μικρό παιδί για τη σταύρωση του Ιησού;

Το Πάσχα δεν είναι μόνο δώρα, κόκκινα αυγά, λαμπάδες, τσουρέκια και κουλουράκια της Λαμπρής. Το Πάσχα και η Ανάσταση προϋποθέτουν τη θυσία και τη σταύρωση του Ιησού. Η εικόνα δε ενός ημίγυμνου άνδρα, πάνω στον ξύλινο σταυρό, με καρφιά στις παλάμες και στα πόδια, αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι και πληγές παντού, δεν είναι μια εικόνα που ένα μικρό παιδάκι βλέπει ευχάριστα. Πολλά παιδάκια 2 έως και 6 ετών πολλές φοράν, τρομάζουν, αγχώνονται και απορούν για τη φρίκη που βλέπουν μπροστά τους. Τι είναι αυτό που συνέβη στον Ιησού, γιατί και πώς το εξηγούμε όλο αυτό σε ένα μικρό παιδάκι; Πώς εξηγούμε τη σταύρωση του Ιησού σε ένα μικρό παιδί;

-Οι λεπτομέρειες πρέπει να «ταιριάζουν» με την ηλικία

Προφανώς, σε ένα πολύ μικρό παιδί δεν εξηγούμε λεπτομέρειες για την εικόνα που βλέπει. Του εξηγούμε ότι ο Ιησούς πέθανε με τον τρόπο της σταύρωσης και μετά αναστήθηκε ως Θεάνθρωπος! Εστιάζουμε περισσότερο στην Ανάσταση προσπαθώντας να πάρουμε από τα μάτια του παιδιού την εικόνα της φρίκης. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, τότε του εξηγούμε ότι αυτός ο τρόπος τιμωρίας συνηθιζόταν εκείνη την εποχή και ότι δεν είναι κάτι που γίνεται σήμερα. Ναι, η θυσία του Ιησού και η σταύρωσή του ήταν οδυνηρή όπως περιγράφεται από τις Γραφές και πάλι προσπαθούμε να εστιάσουμε στην Ανάσταση για να απαλύνουμε όσο γίνεται τη σκληρή αυτή εικόνα από το μυαλό του παιδιού.

-Προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και τις εικόνες που δείχνουμε

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία βιβλία που έχουν την κατάλληλη εικονογράφηση. Η σταύρωση ως εικόνα και περιγραφή είναι «ενοχλητική» ακόμα και για μεγάλο άνθρωπο. Μην του πείτε, λοιπόν, τη λέξη «καρφιά», «λόγχη», «αγκάθια», «μαστίγιο», εκτός αν ρωτήσει για αυτές –πράγμα σπάνιο για παιδάκι 3 ή 4 ετών. Μιλήστε του ήρεμα για τη σταύρωση εστιάζοντας στη λύτρωση που επήλθε στην ανθρωπότητα από τη θυσία του Ιησού. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα ωραίο μήνυμα για το μικρό παιδάκι σας. Η σημασία της αγάπης άνευ όρων.

-Και γιατί έγινε όλο αυτό; Ήταν κακός ο Ιησούς;

Να την περιμένετε αυτήν την ερώτηση. Είναι εύλογη και αυτονόητη ως συνέχεια… Πείτε στο παιδί σας ότι η τιμωρία της σταύρωσης ήταν η πιο σκληρή τιμωρία. Ο Ιησούς αδίκως πήρε πάνω του όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων και σταυρώθηκε από τους ανθρώπους. Φορτώθηκε αμαρτίες που δεν έκανε και αυτό ήταν άδικο. Προσπαθούμε πάντοτε να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες καρδιές των παιδιών μας, αλλά δεν είναι πρόβλημα αν το παιδί σας στενοχωρηθεί. Θα το πάρετε αγκαλιά για να του πείτε το τέλος της ιστορίας που δεν τελειώνει με τον άδικο θάνατο του Ιησού αλλά με την Ανάστασή του. Με τη νίκη της Ζωής έναντι του Θανάτου.

-Και τι ακριβώς είναι η αμαρτία;

Και πάλι εύλογα το παιδάκι θα αναρωτηθεί τι είναι η αμαρτία. Αν δεν καταλάβει τι είναι η αμαρτία, τότε δύσκολα θα καταλάβει και ποια ακριβώς ήταν η θυσία του Ιησού. Εξηγήστε του όσο πιο απλά γίνεται τι είναι η αμαρτία –όταν δηλαδή κάνουμε πράγματα που δεν είναι σωστά-. Όταν εξηγούμε κάτι τόσο παράλογο σε ένα παιδί, όπως είναι η θυσία με βάναυσο μάλιστα τρόπο ενός αθώου- πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ερωτήσεις που δεν περιμέναμε. Αν δεν ξέρετε την απάντηση ή δεν έχετε προετοιμαστεί για αυτήν, δεν έχετε παρά να πάρετε χρόνο για να σκεφθείτε και να του απαντήσετε λίγο αργότερα.

Originally posted 2018-04-05 05:57:27.