Ποια ώρα της μέρας πρέπει να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Ποια ώρα της μέρας πρέπει να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;

July 23, 2022

author:

Parenting.gr

Ποια ώρα της μέρας πρέπει να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης;

Ένα αξιόπιστο τεστ εγκυμοσύνης, αγορασμένο από φαρμακείο και συντηρημένο στις σωστές συνθήκες, μπορεί να δώσει μια απάντηση για το αν μια γυναίκα είναι έγκυος θεωρητικά οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Όπως απαντούν όμως οι ειδικοί, νωρίς το πρωί είναι στο 100% της εγκυρότητάς του. Και αυτό δεν έχει να κάνει φυσικά με το τεστ αλλά με τα ούρα της γυναίκας.

Τα πρώτα πρωινά ούρα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χοριακή γοναδοτροπίνη που είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Κάπως έτσι, μια γυναίκα στις πρώτες πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης της είναι πιο πιθανό να εμφανίσει ένα θετικό αποτέλεσμα με τα πρώτα πρωινά ούρα ενώ ένα αρνητικό αν γίνει άλλες ώρες της μέρας. Τα καλά νέα είναι ότι η χοριακή γοναδοτροπίνη διπλασιάζεται κάθε δύο μέρες όταν η γυναίκα είναι έγκυος, με αποτέλεσμα όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, να είναι πιο πιθανό το τεστ να βγει θετικό οποιαδήποτε ώρα της μέρας.

Πότε, λοιπόν, έχει νόημα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης με τα πρώτα πρωινά ούρα; Αν είστε στην πρώτη ή στην δεύτερη μέρα της καθυστέρησης της περιόδου σας κι αυτό μπορείτε να το ξέρετε με ασφάλεια μόνο αν ο κύκλος σας είναι σταθερός. Όσο η καθυστέρηση επιμένει και απομακρύνεστε από τις πρώτες μέρες, τόσο πιο πιθανό είναι να βγει θετικό το τεστ σας ακόμα κι αν δεν το κάνετε νωρίς το πρωί.

Πώς όμως θα καταφέρετε να μην ξεχάσετε να κάνετε το τεστ σας νωρίς το πρωί; Αν ανησυχείτε ότι από συνήθεια θα πάτε στην τουαλέτα πριν το τεστ και μετά θα χτυπιέστε όλη τη μέρα ότι κάνατε το λάθος… δεν έχετε παρά να τοποθετήσετε το τεστ εγκυμοσύνης κάπου κοντά για να το δείτε ή ακόμα και πάνω στο καπάκι της λεκάνης. Με αυτόν τον τρόπο όσο νυσταγμένη και αν είστε, δεν θα παραλείψετε το τεστ!

Αν πάλι, από υπερβολικό άγχος δεν σας έρχεται να ουρήσετε εκείνη τη στιγμή… δεν έχετε παρά να χαλαρώσετε, να πιείτε νερό, καφέ, χυμό ή ό,τι θέλετε, μέχρι να σας έρθει η ανάγκη! Και φυσικά μην ξεχνάτε, ότι σε περιπτώσεις τέτοιες, την πιο σίγουρη απάντηση δίνει η αιματολογική εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης, την οποία καλό θα ήταν να δει αμέσως μετά ο γυναικολόγος σας. Τις πρώτες μέρες αν η εξέταση δείξει ότι κάτι ξεκινάει, δεν αποκλείεται να σας ζητήσει να την επαναλαμβάνετε κάθε 2 μέρες για να βεβαιωθεί ότι η ορμόνη διπλασιάζεται και η εγκυμοσύνη προχωρά χωρίς πρόβλημα.

Originally posted 2018-04-24 18:57:40.