Ποια ψέματα λένε οι γονείς στα παιδιά και πότε πρέπει να τα σταματήσουν
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ποια ψέματα λένε οι γονείς στα παιδιά και πότε πρέπει να τα σταματήσουν

February 4, 2023

author:

Parenting.gr

Ποια ψέματα λένε οι γονείς στα παιδιά και πότε πρέπει να τα σταματήσουν

Σωστά το διαβάζετε. Και οι γονείς λένε ψέματα στα παιδιά τους όσο κι αν συμβαίνει κυρίως το αντίστροφο. Αθώα ψέματα που τους βγάζουν για λίγο από μια δύσκολη θέση ή που τους κάνουν να καταφέρνουν πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατα. Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους και πότε είναι η ώρα να τα αντικαταστήσουν με αλήθειες.

-«Η τηλεόραση/το tablet/το παιχνίδι χάλασε»

Προκειμένου να περιορίσουν τον χρόνο που το παιδί παρακολουθεί τηλεόραση ή παίζει με το tablet και το κινητό, οι γονείς σκαρφίζονται δικαιολογίες με συνηθέστερη εκείνη που κάνει λόγο για βλάβη της συσκευής. Φυσικά τα παιδιά δεν είναι χαζά και προφανώς καταλαβαίνουν ότι η τηλεόραση δεν είναι στην πρίζα ή ότι το tablet δεν είναι στον τεχνικό αλλά στην… κατάψυξη! Τι να κάνεις όμως όταν το παιδί είναι πολύ μικρό για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να περνά απεριόριστο χρόνο μπροστά στην οθόνη;

-«Η μαμά/ο μπαμπάς ξέρει καλύτερα»

Προφανώς και κάποιος ενήλικας γνωρίζει καλύτερα από ένα παιδί. Ωστόσο, η μόνιμη επανάληψη της διατύπωσης ότι οι γονείς ξέρουν καλύτερα από το παιδί χωρίς επιχειρήματα, προκαλεί άλλα ζητήματα. Καλό είναι να έχουμε απαντήσεις που δεν μοιάζουν δογματικές. Το «Εγώ ξέρω» και τέλος δημιουργεί μια κόντρα χωρίς νόημα αφού δεν μπορεί καν να γίνει διάλογος πάνω σε ένα επιχείρημα χωρίς άλλα επιχειρήματα να το ενισχύουν.

-«Δεν πουλάνε μπαταρίες για αυτό το παιχνίδι…»

Συνηθισμένο ψεματάκι των γονέων όταν θέλουν να απαλλαγούν από το τηλεκατευθυνόμενο αμαξάκι ή από εκείνο το συγκλονιστικό πραγματάκι με τους εκνευριστικούς ήχους.

-«Αν δεν το φας όλο θα σε αρπάξει ο κακός»

Ένα συνηθισμένο ψέμα των γονέων που όμως μπορεί να προκαλέσει άγχος και φοβίες στα παιδιά. Πιο σωστό είναι να ξέρει ένα παιδί γιατί πρέπει να τρώει όλο το φαγητό του και ότι κάποιος με κακές προθέσεις απέναντί του –όπως είναι η αρπαγή- δεν θα το πράξει επειδή δεν τρώει το φαγητό του αλλά για άλλους λόγους που είναι πολύ σοβαροί. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τους κινδύνους που διατρέχουν από τον επικίνδυνο άγνωστο και γι αυτό φρόνιμο είναι να μην χρησιμοποιούμε το παράδειγμά τους για θέματα όπως το φαγητό ή ο ύπνος.

Πότε είναι η ώρα να πάψουν τα αθώα ψέματα των γονέων προς τα παιδιά τους;

Το καλύτερο όλων είναι να προσπαθούμε να μην μεγαλώνουμε τα παιδιά με ψέματα που αργότερα θα πρέπει να αποκαταστήσουμε με αλήθειες. Όσο πιο νωρίς ξεκινάμε να μιλάμε ρεαλιστικά στα παιδιά τόσο το καλύτερο. Αν όμως το έχουμε ξεκινήσει ήδη αυτό, τότε η κατάλληλη στιγμή για να κόψουμε τα ψέματα, είναι όταν το παιδί αρχίζει να κάνει όλο και πιο πολλές ερωτήσεις. Ένα παιδάκι 2 ετών πιθανόν να δεχτεί ότι δεν πωλούνται μπαταρίες για το παιχνίδι ενώ ένα μεγαλύτερο θα αρχίσει να ρωτά γιατί ή πού βρέθηκαν τότε οι πρώτες μπαταρίες που είχε το παιχνίδι. Ας μην πηγαίνουμε κόντρα στην κριτική ικανότητα των παιδιών. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, λοιπόν!

Originally posted 2018-10-11 18:09:17.