Πιο υγιή τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους αθλούνται
Επικαιρότητα

Πιο υγιή τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους αθλούνται

March 26, 2023

author:

Parenting.gr

Πιο υγιή τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους αθλούνται

Μια πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η άθληση δεν κάνει καλό μόνο σε εκείνον που αθλείται αλλά και στα παιδιά του. Συγκεκριμένα, οι μπαμπάδες που αθλούνται αποκτούν πιο υγιή παιδιά ενώ τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σε έρευνες για τον διαβήτη.

Η επιστημονική ομάδα της φυσιολόγου Kristin Stanford από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους, εξέτασε 7 ποντίκια τα οποία για διάστημα τριών εβδομάδων τράφηκαν με τροφές υψηλές σε λιπαρά. Κάποια από αυτά τα ποντίκια μπήκαν σε κλουβιά με τροχούς άθλησης και κάποια όχι. Όπως διαπιστώθηκε, τα ποντίκια που μπήκαν στα κλουβιά με τους τροχούς άθλησης, έτρεχαν μέχρι και 6 χιλιόμετρα κάθε νύχτα. Τρεις εβδομάδες αργότερα, εξετάστηκαν όλα τα ποντίκια. Και αυτά που έτρεχαν και αυτά που δεν έτρεχαν. Στη συνέχεια αφέθηκαν με θηλυκά ποντίκια προκειμένου να αναπαραχθούν. Οι απόγονοι των ποντικιών αυτών παρακολουθήθηκαν για διάστημα ενός έτους που ισοδυναμεί με τη μέση ηλικία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι απόγονοι των ποντικιών που αθλούνταν είχαν καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης και καλύτερες αντιδράσεις σε αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα. Στοιχεία που προδίδουν τον υγιή μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα, οι απόγονοι κληρονόμησαν τον μεταβολισμό των πατεράδων τους μέσω αλλαγών στα μόρια RNA του σπέρματος. Το σπέρμα των ποντικιών που δεν αθλούνταν είχε μεγαλύτερες ποσότητες μορίων μεταφορικού RNA, το οποίο σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες, συνδέεται με αλλαγές στον μεταβολισμό των απογόνων.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες οι συνήθειες των γονέων επηρεάζουν τα παιδιά τους. Οι υπέρβαρες για παράδειγμα γυναίκες, συχνά γεννούν παιδιά με προδιάθεση παχυσαρκίας. Φαίνεται πως και η αθλητική ή όχι δραστηριότητα του πατέρα, επηρεάζει τα παιδιά…

Originally posted 2018-10-29 07:33:59.