Πειθαρχία: γιατί δεν θα έπρεπε ποτέ να τιμωρήσετε το παιδί σας με ένα κακό κούρεμα…
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πειθαρχία: γιατί δεν θα έπρεπε ποτέ να τιμωρήσετε το παιδί σας με ένα κακό κούρεμα…

July 2, 2022

author:

Parenting.gr

Πειθαρχία: γιατί δεν θα έπρεπε ποτέ να τιμωρήσετε το παιδί σας με ένα κακό κούρεμα…

Πρακτική των σχολείων πριν από πολλές δεκαετίες το κούρεμα των αγοριών όταν η συμπεριφορά τους ήταν ανάρμοστη. Ακολουθούσε η διαπόμπευσή τους στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ο διασυρμός και το στίγμα για την κακή τους συμπεριφορά. Σε άλλες χώρες αυτή η πρακτική εφαρμοζόταν και στα κορίτσια. Τι χειρότερο για ένα παιδί να είναι κουρεμένο με τρόπο που να δείχνει ότι κάτι δεν πάει ακριβώς καλά. Το να κουρέψουμε ένα παιδί χάλια για να το τιμωρήσουμε προκειμένου να συνετιστεί και να πειθαρχήσει είναι ένα από τα χειρότερα βιώματα. Δεν πρόκειται να το κάνει καλύτερο παιδί. Οργισμένο ίσως…

-Ο δημόσιος εξευτελισμός πιθανότατα θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα

Ένα παιδί που είναι τιμωρητικά κουρεμένο και στέλνεται στην παρέα του ή στο σχολείο με μια τέτοια εμφάνιση, είναι ένα παιδί που γίνεται μοιραία στόχος για bullying. Προφανώς και δεν έκοψε μόνο του έτσι τα μαλλιά του, άρα και μόνο αυτό –ότι δηλαδή οι γονείς του έκαναν αυτό- δίνει το «οκ» στους άλλους να του φερθούν όπως νομίζουν. Αν οι ίδιοι οι γονείς δεν υπερασπίζονται το παιδί τους και το δίνουν έξω με μια τέτοια εμφάνιση, τι καλύτερο μπορεί να περιμένουμε από τους άλλους; Ο δημόσιος εξευτελισμός ενός παιδιού μας δίνει έναν έφηβο με σοβαρά ψυχολογικά και άλλα προβλήματα, όπως συμπεριφοράς ή αδυναμία σωστής κοινωνικοποίησης.

-Τα παιδιά που νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «μπλέξουν»

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους, επειδή εξευτελίστηκαν από το ίδιο τους το σπίτι, είναι και τα παιδιά εκείνα που θα μπλέξουν. Θα πειραματιστούν με τις ουσίες και το αλκοόλ και θα καταλήξουν σε εθισμούς επικίνδυνους.

-Όταν εξευτελίζουμε ένα παιδί, αυτομάτως γίνεται λιγότερο συμπονετικό προς τους άλλους

Είναι αδύνατον ένα παιδί που δεν έχει πάρει αγάπη, να δώσει αγάπη. Τα παιδιά μιμούνται τις πράξεις μας. Κάπως έτσι, ένα παιδί που εξευτελίστηκε από τους γονείς του, είναι σχεδόν απίθανο να συμπονέσει τους άλλους. Θα μιμηθεί το βίωμά του και θα πράξει ανάλογα. Όταν συμπεριφερόμαστε έτσι στα παιδιά, κινδυνεύουμε να φτιάξουμε σκληρά παιδιά, με δυσκολία να εκφράσουν τα καλά τους συναισθήματα.

-Χαμηλή αυτοεκτίμηση…

Και φυσικά ένα παιδί που έχει διαπομπευθεί με αυτόν τον τρόπο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει υψηλή αυτοεκτίμηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που ντροπιάζονται δημόσια, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, υποφέρουν από κατάθλιψη και έχουν αγχώδεις διαταραχές. Πολύ συχνά, όταν μεγαλώσουν έχουν τάσεις αυτοκτονίας και επιθετική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τους άλλους να τους βοηθήσουν.

Originally posted 2018-04-05 10:30:22.